Jump to content

Trwałość słodu - czy będzie z tego jeszcze piwo?

Recommended Posts

Witam

Mam w domu dwa zestawy do zacierania od Browamatora. Koelsch i Hefe-Weizen. Niestety kupiłem je ponad rok temu i ich data ważności upłyneła 28.06.2011. Niesetety nie miałem w zeszłym roku kiedy ich zrobić. Czy jest sens jeszcze się bawić w robienie piwa z tych surowców? Słody ześrutowane i cały czas trzymane w hermetycznych opakowaniach foliowych i w ciemnych kartonach. Drożdże ważne do 09.2012. Pisałem do BA, ale odpisali, że piwo nie będzie tak smaczne. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam.

Sądze, że będzie ok. Sklepy, na ześrutowany słód, daje trzymiesęczną datę ważności. Nie zwracam na to uwagi i kupuję zapasy na kilka miesięcy. Ważne są warunki przechowywania słodu.

Potwierdzam słowa poprzedników. Sam warzyłem niedawno piwo ze śrutowanych słodów z datą ważności 04. 2011. Smak jest może nieco inny ale piwo wyszło dobre. Sprawdź ewentualnie datę ważności drożdży bo z nimi może być gorzej.

Jeśli masz czas i chęci to śmiało zrób piwo. Powinno i tak być lepsze niż sklepowe. Warunki w jakich przetrzymywałeś surowce, nie były optymalne ale nic złego nie powinno się stać

Że tak się dołączę do tematu.... Mam słody NIE ześrutowane a BA nakleiło datę 28.12.2012. Jakoś nie wydaje mi się aby słód w worku w piwnicy zepsuł się po tej dacie albo coś :) Producent zaleca a praktyka wiadomo jest inna.