jacorregis Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 W drugiej rudzie zmierzę się z "Chocolate Stout" z brew-kitu, już sobie grzecznie leży w szafie aż znajdę trochę świętego spokoju (przydała by się jakaś ulewa na cały dzień). A w głowie już klaruje się plan trzeciej warki i najprawdopodobniej będzie to "A'la Grodziskie" z zacieraniem (niestety z zakupami muszę zaczekać z oczywistych względów ) O wynikach poinformuje oczywiście będą zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mjd Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Robiłem tego brewkita... i szczerze powiedziawszy średnio mi smakuje, ale to jest tylko i wyłącznie moja opinia - wielu osobom smakowało. A może zamiast korzystać z gotowca lepiej będzie uwarzyć cosik z ekstraktów? Też całkiem zacne piwka wychodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 31 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Wszystkiego trzeba spróbować może akurat mi zasmakuje brew-kit mam już w domu więc muszę coś z nim zrobić a później to już zacieranie więc ekstrakty zagineły po drodze (choć nie mówię "nie" bo wszytko się może zdarzyć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Wszystkiego trzeba spróbować może akurat mi zasmakuje brew-kit mam już w domu więc muszę coś z nim zrobić a później to już zacieranie więc ekstrakty zagineły po drodze (choć nie mówię "nie" bo wszytko się może zdarzyć). Przejście na warzenie z zacieraniem to bardzo dobra decyzja . Nie jest to takie trudne, a piwko dużo lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Jak powiedziałem tak się stało, w piątkowy wieczór z nudów wziąłem się do pracy i w trzy godzinki uwinąłem ze wszystkim (łącznie z sprzątaniem). Tylko się zastanawiam czy nie przegiąłem z ilością wody bo uzupełniłem do 16 litrów i początkowe Blg wyszło mi 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Jak powiedziałem tak się stało, w piątkowy wieczór z nudów wziąłem się do pracy i w trzy godzinki uwinąłem ze wszystkim (łącznie z sprzątaniem).Tylko się zastanawiam czy nie przegiąłem z ilością wody bo uzupełniłem do 16 litrów i początkowe Blg wyszło mi 16 No, to będziesz miał bardzo mocnego stouta (bo chyba to piwo warzyłeś) :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slobodan Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Polish Imperial Stout no... prawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Och jak dawno mnie tu nie było. Mam pytanie czy u was w fermentorze również panuje takie dziwny zapach (ostry i kwaśnawy)? Już się martwiłem że druga warka pójdzie na straty lecz po odlaniu do szklanki zapach przestał być wyczuwalny a w smaku jest całkiem przyjemne nie licząc tych drożdży Mój stout po 10 dniach ma 4 Blg, poczekam jeszcze do jutra i zobaczę co będzie. A właśnie padła pierwsza butelka pszenicznego (zapomniałem zrobić zdjęcie ) pianka całkiem ładna, gazu dużo a smak, jak na mój gust to jeszcze jest za młode ale wypić się dało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Mam pytanie czy u was w fermentorze również panuje takie dziwny zapach (ostry i kwaśnawy)? podczas fermentacji dość często wydzielają się nieprzyjemne zapachy. Jest to zupełnie normalne zjawisko, więc nie ma się co przejmować, tym bardziej że piszesz, że smak jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 No to miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 (edytowane) Dziś do butelek trafiło piwo z warki numer 2 czyli "Chocolate Stout" przy Blg na poziomie 4. Mam nadzieje że dość długi czas spoczywania w fermentorze, czyli prawie 12 dni, mu nie zaszkodzi ale wcześniej się nie dało Już nie mogę się doczekać kiedy będę mógł spokojnie zejść do piwnicy i z trudem dokonać wyboru, hhh co by tu dziś wypić Edytowane 16 Sierpnia 2007 przez jacorregis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Przymierzam się do trzeciej warki a dokładnie http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Ala_Grodziskie_8Blg_-_zestaw_surowcow_wersja_srutowana&przedm=3007338&grupa_p=6&pwd lecz zastanawiam się czy niskie Blg wpływa na późniejszą niską tęgość piwa. Nie mam pojęcia jakie w smaku ma być Grodziskie, ale 2,5 [kg] słodu na 20 [L] to jak dla mnie brzmi dziwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Przymierzam się do trzeciej warki a dokładnie http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Ala_Grodziskie_8Blg_-_zestaw_surowcow_wersja_srutowana&przedm=3007338&grupa_p=6&pwd lecz zastanawiam się czy niskie Blg wpływa na późniejszą niską tęgość piwa. Nie mam pojęcia jakie w smaku ma być Grodziskie, ale 2,5 [kg] słodu na 20 [L] to jak dla mnie brzmi dziwnie. a czemu na swoją pierwszą warkę z zacieraniem wybrałeś właśnie to piwo? Niestety nigdy nie piłam piwa a'la Grodziskie. Ale według mnie jest to bardzo lekkie piwo odpowiednie na upały, a te już raczej się już kończą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Nie ukrywam że chwilo staram się minimalizować koszty, jakby mi coś nie wyszło to mniej zaboli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Nie ukrywam że chwilo staram się minimalizować koszty, jakby mi coś nie wyszło to mniej zaboli. grodziskie to dość specyficzne piwo i możesz nie być do końca zadowolony z efektu. Ja bym chyba jednak radziła Ci dołożyć 15 zł i kupić zestaw Pale Ale lub IPA. Ale oczywiście to Twój wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Też nad tym myślałem więc może dam się przekonać zobaczymy w ciągu paru dni. A może ktoś inny pił lub ważył grodziskie niech da znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 (edytowane) Jak to powiedział Pawlak "Nadejszla wiekopomna chwila" dziś oto nastąpiła oficjalna (nieoficjalna już była ) prezentacja mojego pierwszego wyrobu, którym był pszeniczniak. Minął już ponad miesiąc od kiedy spoczywa spokojnie w piwnicy i dziś ujrzał światło dzienne. Jak widać piana powstaje bardzo ładna lecz z reguły nie utrzymuje sie do końca kufla i zanika, zapach ładny (mam porównanie tylko do Paulanera) po dłuższej analizie organoleptycznej - słodkawy, smak ... hhh, jak dla mnie ciut za kwaśnawy ale chyba takie ma być , kolor jak widać bardzo ładny jasny bursztyn. Ogólnie jestem bardzo zadowolony Butelki jeszcze bez etykietek ale już niedługo, dziś byłem konsultować projekt graficzny, oczywiście przy okazji degustowaliśmy Pszeniczkę. Edytowane 25 Sierpnia 2007 przez jacorregis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Fajna fotka Czekamy na resztę. A właśnie, z jakiego brewkita jest to piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Nachmielony ekstrakt słodowy "J.B. Masterclass --- Wheat Beer --- 3,0 kg" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Właśnie zakupiłem surowce na kolejną warke, wybór padł na "Red Irish Ale" przy okazji zaopatrzyłem się w parę innych niezbędnych rzeczy. To będzie pierwsze zacieranie więc zobaczymy co z tego wyjdzie, nie omieszkam przedstawić krótki sprawozdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 [...] nie omieszkam przedstawić krótki sprawozdanie Na co oczywiście czekamy, a tymczasem Twoje fotki pszeniczniaka lądują do galerii http://www.piwo.org/galeria/warki_piwowarow_domowych/pszeniczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Im głębiej w las tym więcej drzew... Dziś ruszyła moja pierwsza warka z procesem zacierania a mianowicie Red Irish Ale. Zabawy co niemiara a kłopotów jeszcze więcej w chwili obecnej całość się chłodzi w chłodnicy przepływowej, niestety nie dość efektywnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Więc wyszło tego jakieś 18 litrów o Blg 13,5. Co do składu zasypu to nie będę pisał bo był to gotowy zestaw z BA Jeśli dobrze rozszyfrowałem te bazgroły zwane notatkami to przerwy wyglądały następująco: 40 min w temp. 66 stopni Celcjusza 20 min w temp. 72 stopni Celcjusza 10 min w temp. 77 stopni Celcjusza Filtracja trwała prawie 2 godziny ale tylko z powodu nie znajomości definicji "klarownego filtratu" Użyty chmiel to 30 gram Lubelski i 20g Marynka, w garze znalazł się również mach irlandzki na 10 min przed końcem. Chłodzenie to kolejne 2 godziny przy użyciu chłodnicy przepływowej. Na koniec około godziny 23,30 zostały zadane drożdże suche S-04 I tak oto wyglądało pierwsze zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 gud dżab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 13 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Oto kilka fotek z ostatniej warki. Więcej fotek chłodnicy znajdzie się w dziale sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się