pucek Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 (edytowane) Hej Mam drożdże Wyeast 3522 Belg. Ardennes (data produkcji 30.01.2012). Niestety musiały zostać przypadkiem aktywowane podczas transportu - saszetka lekko napuchła. Pytanie - ile mogą te drożdże leżeć w lodówce aktywowane (i tak będę robił z nich starter)? Planowałem robić na nich piwo za co najmniej 4 tygodnie... Edytowane 6 Września 2012 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 (edytowane) To że paczka lekko napuchła nie oznacza, że musiały być aktywowane! Podczas transportu mogły się ogrzać i trochę napuchność, wsadź je do lodówki i powinno być dobrze. Lecz jak nie masz pewnośc czy ta paczka pękła to lepiej zrób to piwo teraz Pogrzeb następnym razem w wyszukiwarce bo parę razy już na ten temat było... lub zaczekaj i wieczorem zapytaj się na czacie. Popraw temat WYEAST!! Edytowane 6 Września 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Pamiętam, że kiedyś było, ale nie mogłem znaleźć Paczka była w lodówce i teraz też jest w lodówce, więc mam nadzieję, że trochę wytrzymają... Piwa na nich na razie nie mogę zrobić, bo nie mam wolnych fermentorów Sorry za literówkę w temacie, ale nie mogę znaleźć opcji do zmiany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 To balon szklany pożycz od kogoś, też da radę Obserwuj paczkę jeżeli napuchnie to zapewniam cię że będzie wyglądało tak jak na zdjęciu, gdyby tak się stało to lepiej zrób to piwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Faktycznie lekkie napuchnięcie nie musi oznaczać aktywacji Musiały w transporcie trochę urosnąć. Saszetka w środku okazała się być w całości i ciężko ją było zgnieść, żeby aktywować. Wcześniej używałem zwykłych (starych) Wyeastów, stąd moje pytanie. Activatory zachowują się trochę inaczej i bardziej puchną po aktywacji. W każdym razie na wszelki wypadek zrobiłem starter i teraz drożdżaki pracują nad Belgian Pale Ale w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Dostałem dzisiaj paczkę i saszetka jest dość konkretnie napuchnięta, tak jak na powyższych zdjęciach (swoją drogą ciekawe czemu, bo była dość dobrze zabezpieczona). Zadzwoniłem do sklepu i powiedziałem że planuję za ok. półtora tygodnia warzyć, dostałem info że powinny być OK tylko trzymać w lodówce i będzie lepiej starter zrobić. Mam nadzieję, że wytrzymają, bo na chwilę obecną nie mam nawet fermentatora, czekam na inne przesyłki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Co jest w tej małej saszetce, którą się rozgniata w Wyeast Propagator, drożdże czy pożywka?. Przemczysław 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Co jest w tej małej saszetce, którą się rozgniata w Wyeast Propagator, drożdże czy pożywka?. Drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Jesteś na 100% pewny, mam instrukcję w której piszą o rozbiciu saszetki z pożywką. Skłaniam się raczej że to jednak pożywkę rozgniatamy, ale nie jestem pewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Kopyr na swoim blogu w filmiku o drożdżach powiedział że w kapsułce są drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 No właśnie tez przeglądałem jego blog i zamieszał mi trochę tym stwierdzeniem. A że robię właśnie starter do którego użyłem brzeczki z pożywką, więc już nie rozbijałem saszetki i wlałem tylko zawartość Propagatora. Teraz nie wiem, czy dobrze zrobiłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 No właśnie tez przeglądałem jego blog i zamieszał mi trochę tym stwierdzeniem. A że robię właśnie starter do którego użyłem brzeczki z pożywką, więc już nie rozbijałem saszetki i wlałem tylko zawartość Propagatora. Teraz nie wiem, czy dobrze zrobiłem . Będziesz miał teraz okazję skonfrontować swoje obserwacje z kopyrowymi wypocinami Czekamy na wnioski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Activator™ packages include a sterile liquid nutrient pouch that, when “smacked”, releases its contents into the yeast slurry and “activates” the package. w tej ampułce jest pożywka która aktywuje drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Activator™ packages include a sterile liquid nutrient pouch that, when “smacked”, releases its contents into the yeast slurry and “activates” the package. w tej ampułce jest pożywka która aktywuje drożdże. Wiktor miałeś nie podpowiadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Kopyr na swoim blogu w filmiku o drożdżach powiedział że w kapsułce są drożdże. Kopyr minął się z prawdą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati3333 Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 W ampułce jest pożywka - przynajmniej w moim opakowaniu tak było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi