gagarin Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 tez zapach z czasem ustaje.. nic piwu nie bedzie.. WojtekW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Wielkie dzięki - uspokoiłeś mnie. Skąd się bierze ten zapach w takim razie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Zapach ustał, a ja kończę sezon na 14 warkach. Mam jeszcze 5 kg słodu Pale Ale i może skusze się na warkę, ale dopiero początkiem lipca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Czas na tzw. "dyspensę" i jutro uwarzę coś z resztek magazynowych, czyli słodu Pale Ale. Zaryzykuję zadanie gęstwy German Ale, czekającej w lodówce 3 miesiące. Oj, brakowało tej adrenalinki związanej z warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Zaryzykuję zadanie gęstwy German Ale, czekającej w lodówce 3 miesiące Dobrze było by ją przepłukać (może nawet ClO2) i nastawić starter, bo nie wiadomo w jakim stanie jest gęstwa i mogą być problemy z jej wystartowaniem. WojtekW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Po dłuższej przerwie mały jubileusz-15 warka. Zasyp: 5 kg - Pale Ale 0,2 kg - karmelowy Zacieranie: 15 l wody. 66°C - 60 min. 72°C - 15 min. mash out-78 Chmielenie: od początku - 25 g Marynka 30 min. przed końcem - 10 g Marynka 5 minut przed końcem - 15 g Haulentaller Tradition. Całą noc chłodzenie w wannie, co jest lekko frustrujące.Czas pomyśleć na serio o chłodnicy. Zrezygnowałem z gęstwy, bo starter zaskoczył i "wyszedł" mi za wcześnie ze słoika (nieszczelna zakrętka). Nie ryzykując zbytnio, daje saszetkę suchych S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Wyszło 24 L 14 Blg, czyli całkiem dobrze. Mały problem z drożdżami-nie wystartowały przez 48 h, to sypnąłem US-05 i już pracują na szczęście... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Dziś zabutelkowałem warkę nr 15 ze 100 g glukozy, rozpuszczonej w 1L wody. Moje przemyślenia po skosztowaniu piwa: - chyba dałem za mało chmielu przy takiej gęstości, bo słabo wyczuwam goryczkę, - w smaku daje znać o sobie alkohol, zapewne na skutek wysokiej temperatury fermentacji, pomimo zastosowania "lodówki" ze styropianu, - po raz kolejny piwo wyklarowało się, choć nie robię cichej, - brak infekcji, a aura i warunki sprzyjały zakażeniu. Teraz czas na zakupy pod nowy sezon. Na pewno będzie dużo piwa typu Ale, jakaś powtórka Wita (głównie dla żony). W końcu spróbuję coś ciemnego, ale na tę chwilę nie mam żadnego konkretnego pomysłu. Jakiś słód palony przydałby się zapewne - przemyślę, zakupię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 po raz kolejny piwo wyklarowało się, choć nie robię cichej dla ścisłości to drożdże się raczej Ciebie nie pytają czy fermentować po cichu, czy nie, tylko robią co do nich należy. Ty tylko możesz przelać piwo na czas cichej fermentacji bądź nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 po raz kolejny piwo wyklarowało się, choć nie robię cichej dla ścisłości to drożdże się raczej Ciebie nie pytają czy fermentować po cichu, czy nie, tylko robią co do nich należy. Ty tylko możesz przelać piwo na czas cichej fermentacji bądź nie. Po raz kolejny piwo wyklarowało się, choć nie przelałem go na cichą fermentację. To tylko moje spostrzeżenia, dla ścisłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) Warka nr 16 - Dry Stout Zasyp: 3 kg - Pale Ale 0,2 kg - karmelowy jasny Strzegom 0,5 kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg jęczmień palony Strzegom Zacieranie: 12 l wody. 66°C - 45 min. 72°C - 15 min. mash out-78 Chmielenie: od początku - 35 g Haullentaler Taurus Pierwszy raz filtracja nie ruszyła. Po kilku manewrach z oplotem wszystko pięknie poszło. Brzeczka jest obecnie w trakcie gotowania i trudno powiedzieć ile będzie litrów, ale na moje oko około 21. Po schłodzeniu w wannie zadam gęstwę Wyeast 1469 West Yorkshire Ale od "Dziedzicpruski". To mój pierwszy "ciemniak" i jestem pod wrażeniem zapachu w trakcie zacierania. Kolejny mój sukces, to ogarnięcie warki, równocześnie opiekując się ponad półtora roczną córką. Kto ma brzdące, zrozumie o czym piszę Edytowane 9 Września 2013 przez WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Gęstość brzeczki warki nr 16 wyniosła 10 Blg. Drożdże ruszyły dopiero po 24 h, ale to dlatego że nie zamieszałem ich w wiadrze. Trochę przy niej kombinowałem, oby nie było infekcji. Warka nr 15 dotychczas najgorsza. W piwie wyczuwam smak, jakby to poetycko określić, "palonych kabli". Nie wiem, czy ten posmak z czasem zniknie, ale nic mi nie zostało jak czekać. W planach na wrzesień mam jeszcze Full Aroma Hops i Wita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 z tym chłodzeniem w wannie to bez sensu trochę moim zdaniem. spróbuj raz schłodzić samoczynnie i zobacz czy poczujesz wogóle różnicę. ja robię tak że po chmieleniu, odczekam chwilę, robię wirpool ściągam gorącą jeszcze ok 80 stopni brzeczkę (aczkolwiek bez kłaków z gorącego osadu-wirpool musi być) do fermentatora i wrzucam tam worek z chmielem na aromat). Przelewanie gorącej brzeczki do fermentatora minimalizuje ryzyko infekcji, a wrzucenie tam chmielu na całą burzliwą znacząco wpływa na aromat. Cichej też nie robię, gdyż leję do kegów a nie butelek i z czasem wszystko ładnie układa się na dnie dając klarowne piwo. pozdr a. WojtekW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Dzięki za radę W przyszłą sobotę będę coś warzył, to może pokombinuję. Ale przy wannie pozostanę do czasu kupna chłodnicy, bo jednak nawet zimą na balkonie chłodzenie trwa znacznie dłużej. Wanna jest szybka tylko wtedy, gdy wymieniam wodę po nagrzaniu jej przez brzeczkę. Kiedyś praktykowałem przelewanie gorącej warki do fermentora, ale większych różnic nie było, poza dodatkową dezynfekcją wrzątkiem. Ten worek z chmielem może mnie przekonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Wczoraj zlałem warkę nr 16 na cichą przy 3 Blg, w celu pobrania gęstwy na warkę nr 17. 17- Full Aroma Hops Zasyp: 2 kg - Pale Ale 2 kg - Pilzneński Zacieranie: 13 l wody. Słody wsypałem przy 45 'C 62°C - 15 min. 72°C - 45 min. mash out-78 Chmielenie: od początku - 30 g Haullentaler Taurus na ostatnie 5 minut - 25 g Amarillo Planuję 25 g Amarillo na cichą (debiut w tej dziedzinie). Wyszło 22,5 L o gęstości ok. 10 Blg Po nocnym schłodzeniu w wannie dziś rano zadałem gęstwę Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki nr 16 (to już III pokolenie). Niemal natychmiast wystartowały. Fermentacja odbywa się w temperaturze 18-19'C. Po raz pierwszy wykorzystałem przeźroczysty fermentor i jestem bardzo zadowolony z możliwości obserwacji fermentacji w wersji "na żywo" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Czy nazwa to ma być jakieś nawiązanie do przepisu Full Aroma Hops Carlberga, czy tylko zbieżność nazw? Pół na pół pilzneńskiego i pszenicy to raczej na hefeweizena, czy american wheat, ale tu jakoś drożdże mi nie pasują. Edytowane 22 Września 2013 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Oczywiście, że wzorowałem się na tym przepisie, a pszenicy nie dałem. Chyba błędnie odczytałeś zasyp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Łomatko, rzeczywiście... nie mam pojęcia skąd ten pszeniczny mi się wziął... No to żadnych pytań nie mam w takim razie i przepraszam za niepotrzebne zamieszanie WojtekW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Nie ma za co przepraszać. Wiem przynajmniej, ze ktoś to czyta Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 (edytowane) 18- Polski Ale Zasyp: 3 kg - Pilzneński 0,3 kg karmelowy jasny 30 0,5 kg -płatki jęczmienne błyskawiczne 0,2 kg płatki pszenne błyskawiczne Zacieranie: 12 l wody. 66-68°C - 65 min. mash out-78 Chmielenie: od początku - 25 g Sybilla po 30 minutach - 10 g Sybilla na ostatnie 5 minut - 40 g Lubelski Planuję zadać gęstwę Wyeast 1469 West Yorkshire Ale z warki nr 17, prosto z fermentującego wiadra. Nie planuję chmielenia na zimno. Browar zaopatrzył się w nowe "bajery"- waga elektroniczna oraz młynek do maku. Nie mam śrutownika, a małe ilości np. słodu karmelowego dotychczas mieliłem młynkiem do kawy, który umarł śmiercią naturalną po 30 latach żywota. Edytowane 28 Września 2013 przez WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Dziś zabutelkowałem warkę nr 16 (dry stout) ze 115 g glukozy. Wyszło 42 butelki 0,5l i 3x0,33l. Piwko smakuje jak Guinness, także wszystko jest z nim chyba w porządku. Również przelałem warkę nr 17 Full Aroma Hops na cichą przy odfermentowaniu do 1,5 Blg. Pachnie niesamowicie, nie mogę się doczekać konsumpcji. Za kilka dni zaplanowałem dziewicze chmielenie na zimno. W weekend, jeśli czas pozwoli, uwarzę wita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) 17- Full Aroma Hops zabutelkowana ze 120 g cukru. Wyszło 44 butelek 0,5 l. Edytowane 12 Października 2013 przez WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 No i stało się - pierwsze poważne przegazowanie. Warka 17, choć bardzo smaczna, wylatuje "pienistą lawą" z butelki. Taki lekki gejzer. Dziś pierwsza część akcji ratunkowej i trochę upuściłem bąbelków z butelek. Za kilka dni powtórzę czynność... Trzeba na przyszłość uważać z cukrem, bo odfermentowało raczej dobrze. Warka nr 18 ciągle czeka na zabutelkowanie, to już prawie miesiąc, ale warunki lokalowe nie pozwalają zrobić rozlewu co najmniej do następnego weekendu. Może nic się z piwkiem złego nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Warka nr 18 zabutelkowana z 80 g cukru. Wyszło 19,5 l. Warka nr 17 skutecznie odgazowana, także potencjalne granaty zostały rozbrojone, a samo piwo w smaku rewelacyjne. W sobotę pewnie coś uwarzę, może stouta, albo w końcu odwlekanego wita... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 19- Wit Zasyp: 2 kg - Pilzneński 1 kg - słód pszeniczny 0,1 kg -karmelowy jasny 30 1 kg płatki pszenne błyskawiczne Zacieranie: 13 l wody. 66°C - 50 min. 72°C- 20 min. mash out-78 Chmielenie i dodatki: od początku - 15 g Taurus po 45 minutach - 15 g kolendry oraz skórka z 2 pomarańczy i 2 cytryn na ostatnie 5 minut - sok z jednej cytryny. Planuję zadać gęstwę Zymoferm z 039-8-37 Witbier, po schłodzeniu zawartości gara na balkonie (chyba temperatura jest już odpowiednia). Filtracja przeszła bezproblemowo. Ilość brzeczki, ok. - 22 L, gęstość początkowa -11Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się