WojtekW Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi! Chyba skuszę się na milda. Na razie myślę o czymś takim: Zasyp: 2.7kg Słód Pilzneński 0.25kg słód karmelowy 150 0.2kg słód czekoladowy 0,4 płatki jęczmienne (opcjonalnie) Zacieranie po angielsku. Chmielenie:10 g Iunga na goryczkę i 10 g EKG na aromat. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 ja bym zamienił część słodu czekoladowego na jęczmień prażony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Masz rację. Dam po 100 g czekoladowego i jęczmienia palonego. wizi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 A ja tu widzę lekkiego dry stouta. Słód pilzńenski, płatki jęczmienne, słód czekoladowy i jęczmień palony. Chyba prościej się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Jutro warzenie, to napisze na co się w końcu zdecydowałem. Zapewne zasyp jak podałem wyżej, z lekkimi modyfikacjami. Wielkie dzięki za rady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Warka 26 Zasyp: 2.7kg Słód Pilzneński 0.25kg słód karmelowy 30 0.1kg słód czekoladowy 0.1 kg słód prażony jęczmienny 0,4 kg płatki jęczmienne Zacierałem przez godzinę w 10 l wody w temperaturze 66' C. Filtracja bezproblemowa, wysładzanie przy pomocy kociołka z Lidla.Wyszło 21 L o gęstości 7,5 blg, czyli niedużo. Właśnie zadałem saszetkę drożdży Gozdawa Pay7 w temp. 24'C. Fermentacja będzie przebiegać w temperaturze 21-22' C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Wyszło 21 L o gęstości 7,5 blg, czyli niedużo. wyszła Ci dolna granica Milda, więc jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Warka nr 26 zabutelkowana z 80 g cukru. Wyszło 43 butelki. Fermentacja przebiegła wyjątkowo szybko i po tygodniu to już nawet po niej śladu nie było. Wiadomo, że temperatura u mnie nie jest optymalna, ale też może to być "wina" drożdży. Zebrałem gęstwę, której było wyjątkowo mało... Przyznaję, nie mierzyłem blg przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Witam po rocznej przerwie. Zakupy w sklepie zrobione. W najbliższym czasie zamierzam uwarzyć amerykańską pszenicę, grodziskie i jakiegoś Ale.Spróbuje intensywnie spędzić jesień w moim browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Warka 27 - Amerykańska pszenicaZasyp:2 kg pilzneński2 kg pszeniczny Chmielenie: 20 g Magnum na 60 minut 15 g Mandarin Bavarian na 15 minut 30 g Columbus po wyłączeniu palnikaWzorowałem się na przepisie Dori. Zacierałem przez godzinę w 12 l wody w temperaturze ok. 68' C. Podgrzałem do 76'C do filtracji.Filtracja szybka, wysładzanie ciągłe przy pomocy kociołka z Lidla. W wiadrze ląduje 22L piwa o gęstości 12 blg. Zadałem uwodnione drożdże S-04 przy temperaturze 23'C.Fermentacja powinna przebiegać w temperaturze 21-22'C. Drożdże porządnie ruszyły po 7 godzinach od zadania. Warzenie zajęło mi ok. 4 godzin, ale miałem przerwę z powodu niesprawnej chłodnicy (puścił jeden z zacisków i woda chlapała po łazience). Podsumowując, jestem zadowolony z szybkiej i sprawnej pracy, po tak długiej przerwie. Planuję ok.10 dni fermentacji, po czym, pomijając cichą, rozlew do butelek. Następna warka to grodziskie albo jakiś Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 9 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Warka nr 27 zabutelkowana po 10 dniach burzliwej fermentacji, ze 100 g cukru. Wyszło 21,5 l. Dość słabo te drożdże odfermentowały, bo nie chciało zejść poniżej 3,5 blg, ale to chyba charakterystyczne dla S-04. Piwo jest mętne. Niepokojące były "bąble" w wiadrze, wyglądające na tlenowca, bo często je łapie... Chyba, że to te drożdże. Smak na razie dobry, zapach lekko alkoholowy, ale pewnie przez dość wysoką temperaturę fermentacji. Odczekam 2 tygodnie i rozpocznę konsumpcję. W międzyczasie nastawiłem pierwsze wino z czarnych winogron. Balon z 20 l napoju bulka mi za głową aż miło. Troszkę zabawy z czyszczeniem winogron było, do tego dużo brudnej roboty, ale mam nadzieję, że było warto. Są też plusy nowego przedsięwzięcia - żona zobaczyła, że produkcja piwa jest znacznie szybsza i czystsza. Poza tym liczy na dobry trunek. W ciągu dwóch tygodni planuję uwarzyć coś na styl Grodziskiego. Będzie ciężko, bo dużo produkcji sezonowej w kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Dziś nadszedł czas na warkę nr 28. Poprzednie piwo (amerykańska pszenica) bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło i coś na ten wzór będę powtarzał jeszcze w tym sezonie. Łatwe, lekkie i przyjemne piwko. Warka 28 - Prawie Polskie AleZasyp:3 kg pilzneński1 kg monachijski jasny 0,2 kg karmelowy 30 Chmielenie: 25 g Magnum na 60 minut 30 g EKG na 15 minut 20 g Iunga przed samym wyłączeniem palnika Zacieranie: 64-68'C przez 60 min. 72'C przez 15 min. 78'C "wygrzew" Filtracja sprawna, wysładzanie ciągłe ponad 15 l wody do pożądanej objętości. Mam wrażenie słabej wydajności... Chłodzenie chłodnicą, bez przygód, przez około 35 minut. Gęstość:12,5 Zawsze jakiś problem zaburzy proces warzenia. Tym razem moja wysłużona igielitowa rurka, z powodu dużego "zesztywnienia" uciekła mi z wiadra w czasie przelewania, przez co trochę piwa zostało na płytkach w kuchni. Dużo kombinacji, panika i brak zachowania pełnej sterylności przy kolejnych próbach przelewania, mogło doprowadzić do infekcji Ostatecznie dużo piwa zmętnionego chmielinami (jakieś 3 l) zostało w garze, po kolejnej nieudanej próbie przelania. Nie ryzykowałem i wylałem do kibla. Czas na nową rurkę, albo potrzebna pomoc drugiej osoby przy przelewie, bo samemu za dużo kombinacji i ryzyka. Niby kilka warek już mam na koncie, a ten proces to dla mnie wielki problem Ostatecznie w wiadrze wylądowało 20 l piwa. Zadałem drożdże M79 Burton Ale, świeża saszetka, w temperaturze 20 'C. Czekam na rozwój wydarzeń... Fermentacja ruszyła dość późno, bo dopiero po 30 godzinach, ale to norma dla tych drożdży. Edytowane 14 Listopada 2015 przez WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Warka nr 28 zabutelkowana po 21 dniach fermentacji, z 80 g cukru. Wyszło 20 l. Piwo odfermentowało do 2 blg, czyli dość solidnie. Wstępnie jestem zadowolony z drożdży, piwo ma ciekawy smak i aromat. Zobaczymy, co będzie dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się