Makaron Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Kupiłem tymczasowy tani termometr (dopóki doczekam sie mojego laboratoryjnego koniec stycznia), problem polega na tym ,ze okłamuje mnie z temperatura. Mianowicie jak mierzyłem na sobie pokazywał 34°C ,czyli okolo 2 °C za mało - ale to może być małowiarygodny pomiar. Natomiast we wrzącej wodzie pokazuje 103°C . Jak zacierać by mieć pewność ,że zmieszczę się w odpowiednim zakresie temperaturowym? PS Mam wskaznik jodowy więc mam możliwość sprawdzenia czy jeszcze znajduje się skrobia. Co myślicie o tym? W małej ilości wody (2:1 ,albo 2,5:1) rozpocząć w 65°C , po 40 minutach dolać wrzątku by osiągnąć 68°C na jakieś 30 min i rozpocząć filtracje woda o temperaturze 75°C , by być po bezpiecznej stronie. Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Wynika z tego, że masz błąd 3 st C w góre. Więc najprościej odejmować te 3 st od odczytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 A moze masz jakis termometr ze tak to ujme "do ciala" i z nim moglbys porownac odczyty dla wody o temp zalozmy od mniej wiecej od 35°C do 40°C ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Niestety nie mam. to bym mogl okreslic blad w 2 miejscach i interpolowac go liniowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 No to musisz sie moim skromnym zdaniem oprzec na obserwacjach i odczytach podczas gotowania wody i zrobic tak jak napisal jacer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Wynika z tego, że masz błąd 3 st C w góre. Więc najprościej odejmować te 3 st od odczytu. 3 stopnie w górę było przy temperaturze 100°C, ale przy temperaturze ok 36-37°C pokazywał o dwa za mało, więc odchyłka jest nieliniowa. Hmm... skoro przy niecałych 40°C pokazuje o 2-3 za mało, a przy 100°C o 3 za dużo, to może więc w zakresie 50-70 będzie wskazywał prawidłowo? A poważnie to myślę, że plan który zaproponowałeś jest "bezpieczny" i będzie ok. Ja bym może tylko wysładzał trochę cieplejszą wodą... Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Według mnie różnica 2 st C przy zacieraniu nie ma żadnego znaczenia. Więc nie ma co sobie głowy zawracać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 A tak wogóle to moja pierwsza odpowiedź, jako elektryka, powinna brzmieć: O jaki błąd Ci chodzi: pomiaru czy wskazania? Ile miejsc po przecinku pokazuje wyświetlacz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) sklala co 1°, dokladnosc zatem calkiem przyzwoita 3% Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Według mnie różnica 2 st C przy zacieraniu nie ma żadnego znaczenia. Więc nie ma co sobie głowy zawracać. Jeżeli to zacieranie jednotemperaturowe, to ok 6-8% różnicy w odfermentowaniu, czyli całkiem inne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Według mnie różnica 2 st C przy zacieraniu nie ma żadnego znaczenia. Więc nie ma co sobie głowy zawracać. Jeżeli to zacieranie jednotemperaturowe' date=' to ok 6-8% różnicy w odfermentowaniu, czyli całkiem inne piwo.[/quote'] I jesteś w stanie utrzymać temp. zacieru w całej objętości bez różnicy temperatur około 2 st C przez godzinę? Wątpie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 sklala co 1°, dokladnosc zatem calkiem przyzwoita 3% Nie do końca. Do tego trzeba doliczyć błędy metody pomiaru oraz błędy czujki. A tak wogóle to błedy dzielą się na: - systematyczne - przypadkowe - wzgledne - bezwględne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Według mnie różnica 2 st C przy zacieraniu nie ma żadnego znaczenia. Więc nie ma co sobie głowy zawracać. Jeżeli to zacieranie jednotemperaturowe' date=' to ok 6-8% różnicy w odfermentowaniu, czyli całkiem inne piwo.[/quote'] I jesteś w stanie utrzymać temp. zacieru w całej objętości bez różnicy temperatur około 2 st C przez godzinę? Wątpie. Jestem przy odpowednim przygotowaniu utrzymac temperature do 1°C ,ale duuuzo pracy mnie to kosztuje. Lodowki turystyczne, duzo wrzatku, spiwory i cierpliwosc... Ale nie o tym mowa. Oczywiscie nie jestem w stanie uzyskac dokladnych efektow przy uzyciu takiego sprzetu pomiarowego jaki mam. A co do dokladnosci, to grube ksiazki sa dostepne na temat bledów jako takich, nam przy warzeniu az tak to do szczescia potrzebne na szczescie nie jest, bo chyba oszalal jak po kazdym pomiarze mialbym go poprawiac na podstawie tabel a pozniej po serii pomiarow liczyc w jakim zakresie sie mniej wiecej mieszcze Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Jeżeli to zacieranie jednotemperaturowe' date=' to ok 6-8% różnicy w odfermentowaniu, czyli całkiem inne piwo.[/quote'] I jesteś w stanie utrzymać temp. zacieru w całej objętości bez różnicy temperatur około 2 st C przez godzinę? Wątpie. Jestem przy odpowednim przygotowaniu utrzymac temperature do 1°C ,ale duuuzo pracy mnie to kosztuje. Lodowki turystyczne, duzo wrzatku, spiwory i cierpliwosc. I tak naprawdę wystarczy przez 15-20', przez ten czas 80% konwersji jest zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 I tak naprawdę wystarczy przez 15-20', przez ten czas 80% konwersji jest zrobione. Różnica 7% w odfermentowaniu to przy początkowym Blg równym 12 - 0,84. Czy jestesmy w stanie odczuć w smaku róznicę odfermentowania 0,84Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Różnica 7% w odfermentowaniu to przy początkowym Blg równym 12 - 0,84. No kolego inżynierze - znacznie mniej. 12tka zwykle odfermentowuje do 3blg, czyli 9*7% daje 0,63. Np. może być to różnica między odfermentowaniem do 2,8°Blg a 3,4°Blg - konia z rzędem temu kto przy naszych przyrządach pomiarowych może to zmierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Masz rację. Wziąłem 7% z całych 12. Zapomniałem, że my niefermentujemy do 0 hehe Chociaż przy brewkitach 1 Blg jest możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) No w wypadku piw konkursowych chyba warto, w koncu musza byc idealne, ale zwykle do domowego uzytku piwo juz niekoniecznie . Chce powtorzyc bittera, czyli celuje od 9 do 11°Blg odfermetnowanie bez znaczenia, chmiele wazniejsze. Waga mi dziala w miare dobrze - a tutaj jakbym naprawde sprawdzil to bym sie zdziwil, jak "dokladna" ona jest. Dwie rzeczy sa istotne w tym wypadku musze przekroczyc 65°C i nie moge przekroczyc 70°C wszystko. Wysladzane moze byc woda o przedziale od 75 - 80°C czyli tak czy inaczej mieszcze sie z moimi "3°C" Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Panowie czy ten 1°C no może 2°C zrujnują piwo? Bez przesady. Chociaż teraz wiem dlaczego moje miejsce w konkursach to prawie zawsze drugie. Mój termometr zawyża w górę o 1 stopień no i zawsze myślę, że będę pierwszy a jestem drugi. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 No w wypadku piw konkursowych chyba warto, w koncu musza byc idealne, Dlatego lepiej popracować nad chmieleniem, które i tak przykryje różne stopnie odfermentowania. I co to znaczy idealne? Czy jest jakiś wzorzec np. Pilsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Dlatego lepiej popracować nad chmieleniem, które i tak przykryje różne stopnie odfermentowania. No własnie, a skąd wiadomo jak nachmielić, skoro nie wiemy, czy piwo będzie lekko czy bardzo słodkie. Co do cyferek, dla piwa 12 Blg: - odfermentowanie 65% - FG=4.2 Blg - odfermentowanie 73% - FG=3.2 Blg Jeszcze na chłopski rozum: praktyczny zakres używanych temperatur to 64* (b.wytrawne) do 70* (b.słodkie), raptem 6 stopni. 2 stopnie to 1/3 całego zakresu. Warto powalczyć o ten 1 stopień dokładności; głównie gdy chodzi o powtarzalność procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Co do cyferek, dla piwa 12 Blg: - odfermentowanie 65% - FG=4.2 Blg - odfermentowanie 73% - FG=3.2 Blg No i ja tej róznicy 1Blg w smaku nie czuje. A tym bardziej nie mierzę z dokładnością do 0,1Blg. Nie mówiąc, że wogóle nie badam cukrów po cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 No i ja tej róznicy 1Blg w smaku nie czuje. Eee, powiadasz. Piwo 12-tka odfermetowane do 2 Blg będzie wytrawne do kości, a do 5 Blg będzie klejąco słodkie - a to raptem 3 Blg róznicy, i mówisz, że nie wyczujesz 1/3 z tego przedziału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Eee, powiadasz. Piwo 12-tka odfermetowane do 2 Blg będzie wytrawne do kości, a do 5 Blg będzie klejąco słodkie - a to raptem 3 Blg róznicy, i mówisz, że nie wyczujesz 1/3 z tego przedziału? teraz mam na fermentacji Tripla, który stanął przy 10Blg. Wtedy to był słodki klejąco. Taki bardzo słodki. Teraz jest 5,5 Blg i przestał być słodki, zaczyna być czuć bardziej goryczkę. Gdyby mi ktoś dał dwa piwa, które jedno by było odfermentowane do 3Blg a drugie do 4Blg to w słodkości bym nie wyczuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Kupiłem tymczasowy tani termometr (dopóki doczekam sie mojego laboratoryjnego koniec stycznia), problem polega na tym ,ze okłamuje mnie z temperatura. Mianowicie jak mierzyłem na sobie pokazywał 34°C ,czyli okolo 2 °C za mało - ale to może być małowiarygodny pomiar. Natomiast we wrzącej wodzie pokazuje 103°C . Jak zacierać by mieć pewność ,że zmieszczę się w odpowiednim zakresie temperaturowym?[...] Skoro jesteśmy tacy drobiazgowi (co popieram) to zwrócę jedynie uwaqgę, że i jeden, i drugi pomiar "kalibracyjny" jest mało wiarygodny. Temperatura wrzenia wody nie zawsze wynosi dokładnie 100°C (w kotłach energetycznych wynosi nawet 450-550°C ale to oczywiście inna bajka). Cóż Kol. Makaron, nie pozostaje chyba nic innego jak warzyć, tak jak to opisałeś do momentu dostawy dokładniejszego termometru. A może pożyczyć od kogoś dokładny termometr i "skalibrować" ten Twój w kilku punktach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się