Jump to content

Oatmeal, proszę o ocenę


wyvern

Recommended Posts

Postanowiliśmy zadebiutować w konkursie i wymyśliliśmy recepturę brewtargetem, (którego nie rozumiem za bardzo)

 

Ad rem:

 

4kg Pale Ale

0,8 kg płatki

0,25 kg Caraaroma 300-400 EBC

0,2 kg Palony jęczmień

 

25-30g Marynka

10g Lubelski

 

Drożdże s-04.

 

Zacieranie ma jest zaplanowane jednotemperaturowe, docelowo ma być ok 20litrów 14 blg.

 

Co Waszym zdaniem jest nie tak jak trzeba? :P

Link to comment
Share on other sites

Hmm, wg programu jak dodam więcej palonego jęczmienia i carafe to mi sporo kolor ponad styl wyskakuje...

 

A wg sklepu biscuit jest palony, mam jeszcze trochę, ale jasny jest...

Edited by wyvern
Link to comment
Share on other sites

Sprawdź sobie kolory słodów z programu z tym z rzeczywistości. Poza tym coś od 80EBC wzwyż będzie i tak czarne :)

 

Pozmieniałem na wartości takie, jak są w sklepie w którym się zaopatruję.

Link to comment
Share on other sites

Cóż jak pisałem wyżej:

- dodałbym czekoladowego

- zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego,

- ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia

- zmniejszyłbym ilość płatków do około 10%

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Cóż jak pisałem wyżej:

- dodałbym czekoladowego

- zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego,

- ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia

- zmniejszyłbym ilość płatków do około 10%

 

 

brew.png

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

 

 

Coś w tym stylu?

 

Sugerowaliśmy się tą: http://www.wiki.piwo.org/Stout_Owsiany,_Andrzej_Smyk_(anteks) recepturą

Edited by wyvern
Link to comment
Share on other sites

Wyjdzie jak wyjdzie, zazwyczaj robimy gęstsze, a później dolewamy wody po gotowaniu celem rozcieńczenia do założonego blg. Zazwyczaj wtedy wychodzi trochę lepsza wydajność niż w sklepowym przepisie.

 

A tak poza tym to Twoim zdaniem jest dobrze?

Link to comment
Share on other sites

W pierwszej wersji brakuje ci czekoladowego, a w ostatniej karamelowego, a potrzebujesz obydwóch. Zakładam że w wersji pierwszej "caraaroma" to jest rodzaj karamelowego.

Mój "idealny" zasyp na Oatmeal Stout to: ok.10% płatków owsianych, ok.10% karamelowego, ok.10% czekoladowego, ok.2-5% jęczmienia palonego (niesłodowego), reszta to słód podstawowy.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Zmodyfikowałem w programie na:

 

9% płatków, 9%caraaroma, 9% chocolate, 4% palony niesłodowy, 70% PA.

Program pokazał 108 EBC, a górna granica wg niego to 78. Chyba, że się i tak nie przejmować, bo i tak będzie czarne...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Się robi. Za poradą amapa wg pierwszej receptury, wyjdzie co wyjdzie, i tak wypijemy.

 

Tylko czemu k**** nikt nie powiedział, że tego się filtrować nie da? Tylko o karmelach :P

Link to comment
Share on other sites

Mi tam oatmeal bez probelmu się zfiltrował. No może trochę dłużej niż zazwyzaj... :) ale za to pierwsza partia wysłodzenia, zanim wysłodziłem druga, już się zagotowała, więc całość gotowania poszła błyskawicznie...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.