Jump to content

Oatmeal, proszę o ocenę

wyvern

Recommended Posts

Postanowiliśmy zadebiutować w konkursie i wymyśliliśmy recepturę brewtargetem, (którego nie rozumiem za bardzo)

Ad rem:

4kg Pale Ale

0,8 kg płatki

0,25 kg Caraaroma 300-400 EBC

0,2 kg Palony jęczmień

25-30g Marynka

10g Lubelski

Drożdże s-04.

Zacieranie ma jest zaplanowane jednotemperaturowe, docelowo ma być ok 20litrów 14 blg.

Co Waszym zdaniem jest nie tak jak trzeba? :P

Hmm, wg programu jak dodam więcej palonego jęczmienia i carafe to mi sporo kolor ponad styl wyskakuje...

A wg sklepu biscuit jest palony, mam jeszcze trochę, ale jasny jest...

Edited by wyvern

Sprawdź sobie kolory słodów z programu z tym z rzeczywistości. Poza tym coś od 80EBC wzwyż będzie i tak czarne :)

Pozmieniałem na wartości takie, jak są w sklepie w którym się zaopatruję.

Cóż jak pisałem wyżej:

- dodałbym czekoladowego

- zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego,

- ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia

- zmniejszyłbym ilość płatków do około 10%

Edited by WiHuRa

Cóż jak pisałem wyżej:

- dodałbym czekoladowego

- zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego,

- ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia

- zmniejszyłbym ilość płatków do około 10%

brew.png

Uploaded with ImageShack.us

Coś w tym stylu?

Sugerowaliśmy się tą: http://www.wiki.piwo.org/Stout_Owsiany,_Andrzej_Smyk_(anteks) recepturą

Edited by wyvern

Wyjdzie jak wyjdzie, zazwyczaj robimy gęstsze, a później dolewamy wody po gotowaniu celem rozcieńczenia do założonego blg. Zazwyczaj wtedy wychodzi trochę lepsza wydajność niż w sklepowym przepisie.

A tak poza tym to Twoim zdaniem jest dobrze?

W pierwszej wersji brakuje ci czekoladowego, a w ostatniej karamelowego, a potrzebujesz obydwóch. Zakładam że w wersji pierwszej "caraaroma" to jest rodzaj karamelowego.

Mój "idealny" zasyp na Oatmeal Stout to: ok.10% płatków owsianych, ok.10% karamelowego, ok.10% czekoladowego, ok.2-5% jęczmienia palonego (niesłodowego), reszta to słód podstawowy.

Edited by scooby_brew

Zmodyfikowałem w programie na:

9% płatków, 9%caraaroma, 9% chocolate, 4% palony niesłodowy, 70% PA.

Program pokazał 108 EBC, a górna granica wg niego to 78. Chyba, że się i tak nie przejmować, bo i tak będzie czarne...

• 2 weeks later...

Się robi. Za poradą amapa wg pierwszej receptury, wyjdzie co wyjdzie, i tak wypijemy.

Tylko czemu k**** nikt nie powiedział, że tego się filtrować nie da? Tylko o karmelach :P

Mi tam oatmeal bez probelmu się zfiltrował. No może trochę dłużej niż zazwyzaj... :) ale za to pierwsza partia wysłodzenia, zanim wysłodziłem druga, już się zagotowała, więc całość gotowania poszła błyskawicznie...