wyvern Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Postanowiliśmy zadebiutować w konkursie i wymyśliliśmy recepturę brewtargetem, (którego nie rozumiem za bardzo) Ad rem: 4kg Pale Ale 0,8 kg płatki 0,25 kg Caraaroma 300-400 EBC 0,2 kg Palony jęczmień 25-30g Marynka 10g Lubelski Drożdże s-04. Zacieranie ma jest zaplanowane jednotemperaturowe, docelowo ma być ok 20litrów 14 blg. Co Waszym zdaniem jest nie tak jak trzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 (edytowane) Co Waszym zdaniem jest nie tak jak trzeba? Za mało palonego jęczmienia, brak słodów palonych. Edytowane 11 Września 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Dałbym z 0,2 kg czekoladowego (np. Carafa I) a wtedy karmelowy mógłby być jakiś jaśniejszy w okolicach 100-150EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 (edytowane) Hmm, wg programu jak dodam więcej palonego jęczmienia i carafe to mi sporo kolor ponad styl wyskakuje... A wg sklepu biscuit jest palony, mam jeszcze trochę, ale jasny jest... Edytowane 11 Września 2012 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Sprawdź sobie kolory słodów z programu z tym z rzeczywistości. Poza tym coś od 80EBC wzwyż będzie i tak czarne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Sprawdź sobie kolory słodów z programu z tym z rzeczywistości. Poza tym coś od 80EBC wzwyż będzie i tak czarne Pozmieniałem na wartości takie, jak są w sklepie w którym się zaopatruję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 (edytowane) Może wrzuć zrzut ekranu, będzie łatwiej zweryfikować wszystko. Edytowane 11 Września 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 (edytowane) Na screenie jest caraamber ze zmienionym ebc na mój caraaroma. Uploaded with ImageShack.us Edytowane 11 Września 2012 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 (edytowane) Cóż jak pisałem wyżej: - dodałbym czekoladowego - zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego, - ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia - zmniejszyłbym ilość płatków do około 10% Edytowane 11 Września 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 (edytowane) Cóż jak pisałem wyżej: - dodałbym czekoladowego - zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego, - ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia - zmniejszyłbym ilość płatków do około 10% Uploaded with ImageShack.us Coś w tym stylu? Sugerowaliśmy się tą: http://www.wiki.piwo.org/Stout_Owsiany,_Andrzej_Smyk_(anteks) recepturą Edytowane 11 Września 2012 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Ok. Popraw sobie pozycję "docelowa wielkość warki", no chyba że akurat faktycznie robisz te 5 galonów. Wielkość warki wpływa bezpośrednio na wszystkie parametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Wyjdzie jak wyjdzie, zazwyczaj robimy gęstsze, a później dolewamy wody po gotowaniu celem rozcieńczenia do założonego blg. Zazwyczaj wtedy wychodzi trochę lepsza wydajność niż w sklepowym przepisie. A tak poza tym to Twoim zdaniem jest dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 A tak poza tym to Twoim zdaniem jest dobrze? "Dobrze" to pojęcie względne, jak widzisz na jedno piwo w tym samym stylu będą dziesiątki receptur, kwestia co się chce osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 (edytowane) W pierwszej wersji brakuje ci czekoladowego, a w ostatniej karamelowego, a potrzebujesz obydwóch. Zakładam że w wersji pierwszej "caraaroma" to jest rodzaj karamelowego. Mój "idealny" zasyp na Oatmeal Stout to: ok.10% płatków owsianych, ok.10% karamelowego, ok.10% czekoladowego, ok.2-5% jęczmienia palonego (niesłodowego), reszta to słód podstawowy. Edytowane 11 Września 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Zmodyfikowałem w programie na: 9% płatków, 9%caraaroma, 9% chocolate, 4% palony niesłodowy, 70% PA. Program pokazał 108 EBC, a górna granica wg niego to 78. Chyba, że się i tak nie przejmować, bo i tak będzie czarne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 A dlaczego nie zrobisz takiego jak na początku? Jeśli ci wyjdzie to będziesz miał satysfakcję ogromną, jeśli nie to następnym razem zrobisz inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Dzięki amap! Darz Bulk! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Się robi. Za poradą amapa wg pierwszej receptury, wyjdzie co wyjdzie, i tak wypijemy. Tylko czemu k**** nikt nie powiedział, że tego się filtrować nie da? Tylko o karmelach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Dlaczego się nie da filtrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 (edytowane) Jaką ciepłą wodą filtrujesz??Masz ocieplenie przy filtratorze?? Edytowane 20 Września 2012 przez Przemczysław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmlody Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Mi tam oatmeal bez probelmu się zfiltrował. No może trochę dłużej niż zazwyzaj... ale za to pierwsza partia wysłodzenia, zanim wysłodziłem druga, już się zagotowała, więc całość gotowania poszła błyskawicznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się