Skocz do zawartości

Oatmeal, proszę o ocenę


wyvern

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiliśmy zadebiutować w konkursie i wymyśliliśmy recepturę brewtargetem, (którego nie rozumiem za bardzo)

 

Ad rem:

 

4kg Pale Ale

0,8 kg płatki

0,25 kg Caraaroma 300-400 EBC

0,2 kg Palony jęczmień

 

25-30g Marynka

10g Lubelski

 

Drożdże s-04.

 

Zacieranie ma jest zaplanowane jednotemperaturowe, docelowo ma być ok 20litrów 14 blg.

 

Co Waszym zdaniem jest nie tak jak trzeba? :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm, wg programu jak dodam więcej palonego jęczmienia i carafe to mi sporo kolor ponad styl wyskakuje...

 

A wg sklepu biscuit jest palony, mam jeszcze trochę, ale jasny jest...

Edytowane przez wyvern
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cóż jak pisałem wyżej:

- dodałbym czekoladowego

- zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego,

- ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia

- zmniejszyłbym ilość płatków do około 10%

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cóż jak pisałem wyżej:

- dodałbym czekoladowego

- zamiast caraaroma jakiś bardzo jasny karmelowy (w mniejszej ilości) lub w ogóle bez karmelowego,

- ewentualnie ciut więcej palonego jęczmienia

- zmniejszyłbym ilość płatków do około 10%

 

 

brew.png

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

 

 

Coś w tym stylu?

 

Sugerowaliśmy się tą: http://www.wiki.piwo.org/Stout_Owsiany,_Andrzej_Smyk_(anteks) recepturą

Edytowane przez wyvern
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyjdzie jak wyjdzie, zazwyczaj robimy gęstsze, a później dolewamy wody po gotowaniu celem rozcieńczenia do założonego blg. Zazwyczaj wtedy wychodzi trochę lepsza wydajność niż w sklepowym przepisie.

 

A tak poza tym to Twoim zdaniem jest dobrze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W pierwszej wersji brakuje ci czekoladowego, a w ostatniej karamelowego, a potrzebujesz obydwóch. Zakładam że w wersji pierwszej "caraaroma" to jest rodzaj karamelowego.

Mój "idealny" zasyp na Oatmeal Stout to: ok.10% płatków owsianych, ok.10% karamelowego, ok.10% czekoladowego, ok.2-5% jęczmienia palonego (niesłodowego), reszta to słód podstawowy.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmodyfikowałem w programie na:

 

9% płatków, 9%caraaroma, 9% chocolate, 4% palony niesłodowy, 70% PA.

Program pokazał 108 EBC, a górna granica wg niego to 78. Chyba, że się i tak nie przejmować, bo i tak będzie czarne...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mi tam oatmeal bez probelmu się zfiltrował. No może trochę dłużej niż zazwyzaj... :) ale za to pierwsza partia wysłodzenia, zanim wysłodziłem druga, już się zagotowała, więc całość gotowania poszła błyskawicznie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.