kosimazaki Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Witam, przymierzam się do uwarzenia stouta w oparciu o zestaw z piwodzieja: Skład zestawu (deklarowane blg to ok 12) - Château Pale Ale 3,8kg - Château Czekoladowy 0,2kg - Château Jęczmień palony 0,3kg - Château Cara Blond 30g - Fuggles 35g - Target 35g - Drożdże suche US-05 Chciałem zmodyfikować przepis, przez dodanie błyskawicznych płatków owsianych, tak żeby przekształcić stouta w oatmeal stouta Szybkie pytanie do kolegów piwowarów w jaki sposób zmodyfikować powyższy przepis? Czy zastąpić część słodu Pale Ale płatkami błyskawicznymi? (jeżeli tak, to jaką część i czy w proporcji 1:1?). Czy po prostu dorzucić do przepisu płatki owsiane, godząc się na nieco wyższe blg początkowe i większy woltaż produktu końcowego? (nie wiem jaka jest ekstraktywność płatków owsianych...). Druga kwestia - zastanawiam się nad zastąpieniem drożdży US-05 przez S-04. Co o tym myślicie? Prośba o rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 S04 sa dobre do stoutow. Mozesz dodać płatki w ilości do 0.5kg (5-10% zasypu). Albo zamienić pół kg to zależy jaki % piwo chcesz. Pamiętaj o tym że do mocniejszego wypadałoby sypnąć odrobine więcej chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 No właśnie nie wiem do końca w jakich proporcjach dokonywać ewentualnych "zamian". Powiedzmy, że chciałbym pozostać przy blg 12. Czy ktoś się orientuje, czy ekstraktywność płatków owsianych jest porównywalna z ekstraktywnością słodu jęczmiennego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Ewentualna różnica kilku % nie wpłynie znacząco na wyniki końcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Ok, czyli żeby pozostać jak najbliżej pierwotnego blg zamieniam 0.5kg słodu pale na 0.5kg płatków owsianych błyskawicznych. Zakładam też, że nie muszę zmieniać nic w przebiegu procesu zacierania z przepisu (jakikolwiek by on nie był). Zgadza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Zgadza się, nic nie musisz zmieniać w przebiegu zacierania Ekstraktywność płatków jest niższa niż słodu, ale w tym wypadku są to różnice pomijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Super, dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmlody Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Kurcze wszyscy robia owsianke... Zrobie i ja w sobote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Kurcze wszyscy robia owsianke... Zrobie i ja w sobote Konkurs się zbliża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Ooo, a co za konkurs? Można prosić linka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 IV Poznański Konkurs piw domowych Konkurencja w Owsianym Stoucie widzę że dopisze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Kurcze wszyscy robia owsianke... Zrobie i ja w sobote To będzie nas w sobotę dwóch.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 W/g mnie do Oatmeal Stouta dobrze jest dać znacznie mniej jęczmienia palonego niż do "regularnego" Stouta (chociaż trochę jęczmienia palonego jest konieczne). 125-150g jest chyba w sam raz. Inaczej owies zrobi to piwo zbyt ciężkie w smakach i "trudno-pijalne". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Powiedzcie mi, jak najłatwiej filtrować zacier oatmeal stouta? Kupiłem w tym roku zestaw w BA i filtrator z oplotu zatkał się natychmiast, a wydaje mi się że zacierałem zgodnie z instrukcją. Musiałem wyjąć wszystko z pojemnika filtracyjnego i przecedzić przez niezbyt gęste płótno, skuteczność procesu raczej wątpliwa i obawiam się że w brzeczce znalazło się trochę "gęstego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Oatmeal stouta jeszcze nie robiłem, choć jeszcze w tym roku zamierzam, ale do wita dodaję łuskę gryki - wspomaga filtrację. Do tego stouta też dodam jakieś 300 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 (edytowane) Podpinam się pod temat. Na dniach będę zacierał tego oatmeal stouta i też miałem zamiar użyć do filtrowania filtratora z oplotu. Rozumiem, że może być ciężko? Oatmeal stouta jeszcze nie robiłem, choć jeszcze w tym roku zamierzam, ale do wita dodaję łuskę gryki - wspomaga filtrację. Do tego stouta też dodam jakieś 300 g. Czy to nie wpływa na smak piwa? Edytowane 29 Września 2012 przez kosimazaki seba 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Wpływ na tyle nieznaczny, że nie odczułem go nawet w wicie. W takim stoucie, nawet gdyby miał jakiś wpływ, to myślę, że tylko pozytywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Stout owsiany nie jest jakimś szczególnie trudnym do filtracji piwem. Po walce z witem, przerzuciłem się z oplotu na filtr rurkowy. Bez porównania (in plus). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Trochę mnie przestraszyliście. Właśnie w garze jest Stout Owsiany i będę go filtrował na filtratorze z oplotu. Zobaczymy jak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 no i jak poszlo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Filtruje właśnie stouta owsianego na filtratorze z oplotu i idzie bardzo dobrze :-) Chociaż widać że idzie trochę wolniej niż inne piwa do tej pory. Ale pszeniczne potrafiły mi się na tym filtratorze przytykać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Powiedzcie mi, jak najłatwiej filtrować zacier oatmeal stouta? Kupiłem w tym roku zestaw w BA i filtrator z oplotu zatkał się natychmiast, a wydaje mi się że zacierałem zgodnie z instrukcją. Musiałem wyjąć wszystko z pojemnika filtracyjnego i przecedzić przez niezbyt gęste płótno, skuteczność procesu raczej wątpliwa i obawiam się że w brzeczce znalazło się trochę "gęstego" Powodów utrudnionej lub zatkanej filtracji może być kilka (grubość śruty, rodzaj surowca, ułożenie filtratora, temperatura, itp) . Próbowałeś ponacinać wierzch młóta nożem, przecinając się przez górną warstwę zasklepionego błotka (skorupę)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 No - jak dotąd "owsianka" filtrowała mi się najgorzej ze wszystkich dotąd. Chociaż może to być wina śrutowania (1-szy raz na własnym śrutowniku - to i może za drobno)... P.S. Nic nie pomagało - żadne nacinania - tylko cierpliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Powiedzcie mi, jak najłatwiej filtrować zacier oatmeal stouta? Kupiłem w tym roku zestaw w BA i filtrator z oplotu zatkał się natychmiast, a wydaje mi się że zacierałem zgodnie z instrukcją. Musiałem wyjąć wszystko z pojemnika filtracyjnego i przecedzić przez niezbyt gęste płótno, skuteczność procesu raczej wątpliwa i obawiam się że w brzeczce znalazło się trochę "gęstego" Powodów utrudnionej lub zatkanej filtracji może być kilka (grubość śruty, rodzaj surowca, ułożenie filtratora, temperatura, itp) . Próbowałeś ponacinać wierzch młóta nożem, przecinając się przez górną warstwę zasklepionego błotka (skorupę)? Nie nacinałem, nad górną warstwą młóta było jeszcze trochę wody Na temat śrutowania trudno mi się wypowiedzieć, to był gotowy zestaw z BA. Z drugiej strony zestaw BA na pilznera w ogóle nie chciał klarowny lecieć mimo zwracania kilku litrów filtratu. Przedtem kupowałem ześrutowane słody z homebrewing.pl i z filtracją nie było żadnych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Jestem właśnie po filtracji mojej owsianki filtratorem w oplocie. Faktycznie idzie trudniej niż 100% jęczmienia, ale bez przesady. Filtracja trwała po prostu jakieś 20% dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się