Jejski Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Mam garnek emaliowany 35 lub 40l. Chcę wykonać jakąś podziałkę która umożliwi odczyt ilości brzeczki w trakcie i po gotowaniu. Pomiar we fermentatorach jest niemożliwy bo mam dwa różne i w dodatku nie przeźroczyste. Myślałem o zrobieniu skali w kotle flamastrem bądź farbą , ale nie jestem to tych sposobów przekonany. Ostatnio przy dolewaniu oleju do auta wpadłem na pomysł że można by zrobić taki bagnet ze skalą wieszany na krawędzi garnka. Myślę o wykonaniu go z paska 1,5cm blachy miedzianej bądź mosiężnej, z ponacinaną skalą. Co Wy na to, może ktoś ma inne gotowe rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Mam garnek emaliowany 35 lub 40l. Chcę wykonać jakąś podziałkę która umożliwi odczyt ilości brzeczki w trakcie i po gotowaniu. Pomiar we fermentatorach jest niemożliwy bo mam dwa różne i w dodatku nie przeźroczyste. Myślałem o zrobieniu skali w kotle flamastrem bądź farbą , ale nie jestem to tych sposobów przekonany. Ostatnio przy dolewaniu oleju do auta wpadłem na pomysł że można by zrobić taki bagnet ze skalą wieszany na krawędzi garnka. Myślę o wykonaniu go z paska 1,5cm blachy miedzianej bądź mosiężnej, z ponacinaną skalą. Co Wy na to, może ktoś ma inne gotowe rozwiązanie? Na pewno farba czy flamaster wewnątrz gara to nie jest dobry pomysł. Musiałbyś szukać jakichś emalii do spożywki i do wysokich temperatur, a ja i tak bym nie ryzykował. Bagnet jest ok. Najprostszym jednak rozwiązaniem jest wyskalować sobie łychę, czyli ponacinać w odpowiednich miejscach. Fermentory, mimo że z grubego plastiku, to da się stwierdzić dokąd sięga piwo. warto wyskalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Co Wy na to, może ktoś ma inne gotowe rozwiązanie? Ja wkładam do garnka po prostu miarkę i mierzę ile cm jest od dna do poziomu brzeczki. Znając średnicę garnka objętość wyliczam w excelu. A pomysł z ponacinaną łychą bardzo mi się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Bardzo fajne rozwiązanie z łyżką ale obawiam się że może nieco utrudnić mycie. Przetestuję bagnet nam kawałek mosiężnej blachy, jeśli nie będzie OK to kombinuje z łyżką. Dzięki za pomysł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Co Wy na to' date=' może ktoś ma inne gotowe rozwiązanie?[/quote']Ja wkładam do garnka po prostu miarkę i mierzę ile cm jest od dna do poziomu brzeczki. Znając średnicę garnka objętość wyliczam w excelu. I jak dokładnie Ci to wychodzi? Przy dnie jest takie zaokrąglenie, będzie mały bład systematyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 I jak dokładnie Ci to wychodzi? Przy dnie jest takie zaokrąglenie, będzie mały bład systematyczny. Ja mam powyginane dno u mnie ta metoda odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Panowie browar to nie apteka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Co Wy na to' date=' może ktoś ma inne gotowe rozwiązanie?[/quote']Ja wkładam do garnka po prostu miarkę i mierzę ile cm jest od dna do poziomu brzeczki. Znając średnicę garnka objętość wyliczam w excelu. I jak dokładnie Ci to wychodzi? Przy dnie jest takie zaokrąglenie' date=' będzie mały bład systematyczny.[/quote'] Wiesz... ciężko tu mówić o dokładności skoro nie mam punktu odniesienia - potem z garnka przelewam do fermentora gdzie i tak każdy jest trochę inaczej wyskalowany. Tu chodzi raczej o to, żeby wiedzieć czy mam np 30 czy 32litry. Hm... właściwie jakbym się uparł to można w excelu wyliczyć też ile zabiera to zaokrąglenie i odejmować, ale wydaje mi się, że błąd ten jest na tyle mały że do pominięcia. Większy błąd już wprowadzi lekko przechylona miarka. Że nie wspomnę o pianie w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Wiesz... ciężko tu mówić o dokładności skoro nie mam punktu odniesienia - potem z garnka przelewam do fermentora gdzie i tak każdy jest trochę inaczej wyskalowany. Tu chodzi raczej o to, żeby wiedzieć czy mam np 30 czy 32litry. Policzyłem, i wyszło, że przy błedzie odczytu 1 cm (zarówno średnicy, jak i poziomu brzeczki) błąd wyniesie ok. 6L. Jeżeli się sprężymy i odczyt zrobimy do 1mm, błąd i tak wyniesie 0.6 L, czyli przydużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 To ja już zdecydowanie wolę jakąś podziałkę, bez przeliczania i komplikowania sobie życia. Patrzę i już wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 (edytowane) Policzyłem, i wyszło, że przy błedzie odczytu 1 cm (zarówno średnicy, jak i poziomu brzeczki) błąd wyniesie ok. 6L. Jeżeli się sprężymy i odczyt zrobimy do 1mm, błąd i tak wyniesie 0.6 L, czyli przydużo. Coder nie ma takiej opcji, żeby w 30l ganku pomylić się o 6l. W jaki sposób chcesz się pomylić na 1 cm średnicy? W garnku? Rozumiem w fermentorze, który aby wszystko było super trzeba by liczyć jako fragment stożka, ale nie przesadzajmy. Po drugie jak chcesz się pomylić o 1 cm przy wysokość, rozumiem 5mm, ale 10mm. Ja mam taki garnek, że 1cm cieczy odpowiada 1l. Zrobiłem tak na łyżce zaznaczyłem 20L i mi wystarcza. Zresztą używam tego li tylko do wyznaczenia ilości wody do wysładzania. Czy będzie 0,5 litra w tą, czy w tamtą - nie ma znaczenia. Edytowane 9 Stycznia 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Przy moim garnku o średnicy ok 36 cm, 1 cm wysokości to 1 litr pojemności (tak mi wychodzi ze wzoru na objętość walca ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Przy moim garnku o średnicy ok 36 cm, 1 cm wysokości to 1 litr pojemności (tak mi wychodzi ze wzoru na objętość walca ;-) No to mamy podobne garnki. To zresztą jest logiczne. W końcu nikt nie warzy w brytfannie, ani w wąziutkim cylindrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Bierze się butelkę 1,5l lub 1,0l wlewa do niej wody i myk do fermentora. Bierze flumaster wodoodporny i robi krechę i opisuje np. 1,0l lub 1,5l. Następnie wlewa się drugą butelkę i zaznacza odpowiednio 2,0l lub 3,0l. I tak do samej góry czy ile kto tam potrzebuje. I gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Kup sobie np. w Obi pręt Al.fi 6-8mm 1m dł. odmierz raz np 30l.wody w garnku i nacechuj na pręcie i masz spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Policzyłem, i wyszło, że przy błedzie odczytu 1 cm (zarówno średnicy, jak i poziomu brzeczki) błąd wyniesie ok. 6L. Jeżeli się sprężymy i odczyt zrobimy do 1mm, błąd i tak wyniesie 0.6 L, czyli przydużo. Jak ci to wyszło to nie wiem. Cała warka ma 20l więc w fermentorze musiałoby być 4cm płynu :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam5 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Wiesz... ciężko tu mówić o dokładności skoro nie mam punktu odniesienia - potem z garnka przelewam do fermentora gdzie i tak każdy jest trochę inaczej wyskalowany. Tu chodzi raczej o to' date=' żeby wiedzieć czy mam np 30 czy 32litry.[/quote']Policzyłem, i wyszło, że przy błedzie odczytu 1 cm (zarówno średnicy, jak i poziomu brzeczki) błąd wyniesie ok. 6L. Jeżeli się sprężymy i odczyt zrobimy do 1mm, błąd i tak wyniesie 0.6 L, czyli przydużo. Coś mi tu nie pasuje. Skoro 1cm wysokości płynu w garnku wynosi 6 l to 30 l w garnku miało by wysokość 5 cm. To co to jest za garnek? Chyba, że coś źle "kumam". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Liczyłem to wg. prawa przenoszenia błędów średnich Gaussa. Uwzględniłem jeszcze błąd pomiaru średnicy garnka 1 cm. Do obliczeń założyłem promień garnka 20 cm i wysokość lustra brzeczki 50 cm, co bardziej odpowiada warce 50L. Przyjmijmy rozsądniejsze wartości. Powiedzmy, promień garnka da się okreslić do 0.2 cm, a H brzeczki do 0.5 cm. Zmniejszmy H do 20 cm. Wtedy bład wyniesie 0.54L (dla ok. 20L brzeczki), co odpowiada intuicji. Ale założenia są dość optymistyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Polecam listewkę drewnianą (dąb lub buk) ze skalą wypaloną np. lutownicą. Skalę najpierw możemy zaznaczyć np. nożem mierząc poziom wody wlewanej do kotła po jednym litrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Dębowa listewka to jak chcemy zrobić dębowe mocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam5 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Ale wtedy i listewka musi być mocna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Łycha to najlepsza miarka. Ja mam łychę wyskalowaną na dwa gary większy (główny) i mniejszy (do dekokcji) . Łycha jest wyskalowana co 5 litrów. Nacięcia robiłem pilnikiem iglakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Łycha to najlepsza miarka. Ja mam łychę wyskalowaną na dwa gary większy (główny) i mniejszy (do dekokcji) . Łycha jest wyskalowana co 5 litrów. Nacięcia robiłem pilnikiem iglakiem. Co do łychy zrobiłem małą racjonalizację: wyskalowałem ją nie od dna do lustra brzeczki, ale od lustra brzeczki do brzegu kotła, i to do góry nogami, można było mierzyć bez moczenia łyżki. Ale jest to trochę mniej precyzyjne - dochodzi paralaksa przy odczytywaniu przy brzegu gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Łycha to najlepsza miarka. Ja mam łychę wyskalowaną na dwa gary większy (główny) i mniejszy (do dekokcji) . Łycha jest wyskalowana co 5 litrów. Nacięcia robiłem pilnikiem iglakiem. Co do łychy zrobiłem małą racjonalizację: wyskalowałem ją nie od dna do lustra brzeczki' date=' ale od lustra brzeczki do brzegu kotła, i to do góry nogami, można było mierzyć bez moczenia łyżki. Ale jest to trochę mniej precyzyjne - dochodzi paralaksa przy odczytywaniu przy brzegu gara.[/quote'] O fuck. Za trzecim razem skumałem o chodzi. Choć z tą paralaksą to dalej nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Błąd paralaksy polega na tym,że Twoje oko z reguł odczytuje wielkość z podziałki z jakimś tam małym błędem,jest to związane z kątem obserwacji w stosunku do podziałki. Jest to generalnie błąd odczytu spowodowany różnym kątem obserwacji. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się