jacer Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 I ile ten bład wynosi? 0,1-0,2l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Błąd paralaksy zależny jest od kąta obserwacji,oraz od odległości oka od podziałki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Gdybyś patrzył na piwo w szklance od dołu, to zawsze wyglądałaby na pełną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Po ponad trzech miesiącach od poruszenia tematu "wykluł" się w moim browarze następny sprzęt. Pasek blachy miedzianej szerokości 2cm. z natrasowaną skalą pojemności kotła. Nakładany na brzeg, z możliwością założenia pokrywki i i wygiętą końcówką blachy poza garnkiem jako uchwyt do wyciągania z kotła. Oczywiście pomiar jest bardziej orientacyjny niż precyzyjny, ale to jest krok milowy w pomiarze odparowania brzeczki w kotle i ilości końcowej brzeczki. Mam dwa fermentatoty, których nie jestem wstanie wyskalować, a w nich robię burzliwą zwłaszcza górnej fermentacji z uwagi na większą pianę i ich większą pojemność. Preferuję warki w okolicach 25l. I oczywiście kilka fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 A jak Koledzy radzicie sobie z różnicą objętości brzęczki gorącej i zimnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 A jak Koledzy radzicie sobie z różnicą objętości brzęczki gorącej i zimnej? tzn ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Jeśli by brać pod uwagę takie niuanse w domowym piwowarstwie jak objętość gorącej i zimnej brzeczki to koniecznie trzeba zatrudnić laboranta jak w każdym browarze. Jeśli Baron nie wyrazi sprzeciwu to może obskoczyć wszystkie domowe warki w kraju Chodzi oczywiście o orientacyjny pomiar a nie o ml. brzeczki. Jak mawia nasz forumowy praktyko-teoretyk "Browar to nie apteka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 A jak Koledzy radzicie sobie z różnicą objętości brzęczki gorącej i zimnej? tzn ? To znaczy ,że po gotowaniu na miarce jest np 22 L ,a po chłodzeniu tylko 20,5 L. Ja po prostu po kilku warkach już wiem ,że po chłodzeniu zmniejsza się objętość o ok 1,5 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Objętość 20 litrów płynu zimnego jest mniejsza od tegoż samego, ale mającego temperaturę 100 stopni, mam wyskalowaną łychę, ale zrobiłem to na zimnej wodzie, jak warka ostygła, znaczy się jak ją schłodziłem okazało się że mam 18 litrów miast 20. I łamię się czy to efekt ostygnięcia warki czy część została w szyszkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 To znaczy ,że po gotowaniu na miarce jest np 22 L ,a po chłodzeniu tylko 20,5 L. Ja po prostu po kilku warkach już wiem ,że po chłodzeniu zmniejsza się objętość o ok 1,5 L normalna rzecz przy ogrzewaniu i studzeniu , ja się tym nie przejmuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 To znaczy ' date='że po gotowaniu na miarce jest np 22 L ,a po chłodzeniu tylko 20,5 L. Ja po prostu po kilku warkach już wiem ,że po chłodzeniu zmniejsza się objętość o ok 1,5 L [/quote'] normalna rzecz przy ogrzewaniu i studzeniu , ja się tym nie przejmuję Ja też się tym nie przejmuję tylko po prostu biorę to pod uwagę :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Ta normalna rzecz sprawiła że zamiast 12,5 blg wyszło mi 16,5 No cóż muszę trochę poćwiczyć z tymi objętościami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Ta normalna rzecz sprawiła że zamiast 12,5 blg wyszło mi 16,5 No cóż muszę trochę poćwiczyć z tymi objętościami. ???????????????????????????????? TO NIE MOŻLIWE :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Ta normalna rzecz sprawiła że zamiast 12,5 blg wyszło mi 16,5 No cóż muszę trochę poćwiczyć z tymi objętościami. bo gęstość mierzy sie przy 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Gęstość mierzyłem gdy warka miała 20 stopni, ale mniejsza objętość to nie jedyny powód wysokiego blg, słód ześrutowałem niemalże na kaszę mannę. Przepraszam za nie precyzyjny post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 (edytowane) Gęstość mierzyłem gdy warka miała 20 stopni, ale mniejsza objętość to nie jedyny powód wysokiego blg, słód ześrutowałem niemalże na kaszę mannę. Przepraszam za nie precyzyjny post. czyli miałeś wysoką wydajność Edytowane 12 Kwietnia 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 poprzednia warka miała 11,5 miast 12,5 blg dlatego dmuchałem na zimne i najwyraźniej przegiąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 poprzednia warka miała 11,5 miast 12,5 blg dlatego dmuchałem na zimne i najwyraźniej przegiąłem. od samego dmuchania wydajność nie wzrośnie , napisz jak to zrobiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Miał to być Zacher Pils przepis Krzysztofa Zach, ale troszkę dostosowany do moich zapasów chmielu i drożdży. - słód pilzneński 4,1 kg - zakwaszający 0,15 kg - chmiel Magnum 16 g - chmiel Lubelski 45g zacieranie: 18 litrów wody 38 stopnie- zasyp całego słodu, podgrzanie do 50 stopni- 30 minut podgrzanie do 66 stopni- 60 minut podgrzanie do 78 stopni i do filtratora wysładzanie; 10 l wody 78 stopnie ( trzy razy po około 3l, za każdym razem mąciłem wierzchnią warstwę i czekałem około 5 minut przed otworzeniem kranika spustowego) Ponieważ słód miał po śrutowaniu wygląd kaszy manny filtrowanie szło opornie i trwało ponad godzinę. I tak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Rozszerzalnośc cieplna wody wynosi 4%, po ochłodzeniu brzeczki mozna sie spodziewać ubytku najwyżej 1 litra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 ZBYNEKKK ześrutowałeś słód bardzo drobno to i wydajnść jest większa. Tylko nie można przegiąć bo z mąki można zrobić kleik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 (edytowane) Rozszerzalnośc cieplna wody wynosi 4%, po ochłodzeniu brzeczki mozna sie spodziewać ubytku najwyżej 1 litra tak ale przy 50l to będzie 2l :rolleyes: ale dla mnie i tak to nie ma znaczenia jak mawia Kopyr -Browar to nie apteka Edytowane 13 Kwietnia 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Jeśli by brać pod uwagę takie niuanse w domowym piwowarstwie jak objętość gorącej i zimnej brzeczki to koniecznie trzeba zatrudnić laboranta jak w każdym browarze. Jeśli Baron nie wyrazi sprzeciwu to może obskoczyć wszystkie domowe warki w kraju Chodzi oczywiście o orientacyjny pomiar a nie o ml. brzeczki. Jak mawia nasz forumowy praktyko-teoretyk "Browar to nie apteka" BROWAR TO JEST APTEKA!!! :D Ale mimo wszystko takim ubytkiem bym się nie przejmował,tak jak napisał coder maks 4% więc może zostało coś w szyszkach. A co do propozycji Jejskiego chętnie wszytskich odwiedzę z moją mocarną miarką objętości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) BROWAR TO JEST APTEKA!!! Nie jest, bo gdyby był, to by się nazywał apteką, a nie browarem. Nie bez kozery w browarach posługują się hl, a nie mikronami. Tzn mikronów też używają ale przy mikrofiltracji. Co do tego czym nie jest browar, to jest jeszcze jedno fajne powiedzonko: Browar to nie fabryka śrubek. Przy czym są dwa kompletnie różne wyjaśnienia tego zawołania. Pierwsze z tego tekstu sugeruje, że warzenie piwa jest raczej sztuką niż procesem technologicznym. Browar to nie fabryka śrubek, kiedy piwowarzy przystępowali do dzieła, modlili się! - groźnie zaznacza senior piwowarstwa. Drugie zaś pochodzące z tego tekstu sugeruje, że podczas procesu produkcyjnego nie można uniknąć degustacji. Nie da się ukryć, że degustatorzy byli najbardziej narażeni na popadnięcie w nałóg. - Wiadomo, że to nie była fabryka śrub. W mleczarni pracownicy piją śmietanę, a tu piło się piwo. Nie można było tylko przesadzić - mówią piwowarzy. Muszę przyznać, że obie interpretacje są mi niezmiernie bliskie. Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 A co do propozycji Jejskiego chętnie wszytskich odwiedzę z moją mocarną miarką objętości To przy okazji zapraszam do siebie i proponuję pomiary zacząć od właściwej ilości piwa w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się