coder Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Pomóżcie przetłumaczyć limit dextrinase - glukoamylaza ? maltase - maltaza? beta glukanase - beta-glukanaza ? phytase - ? protease peptidase - tu mam problem, po polsku proteaza i peptydaza to w zasadzie ten sam enzym, a źródła amerykańskie je rozróżniają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Podpowiadają że phytase to fitaza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 (edytowane) limit dextrinase - glukoamylaza ? Wydaje mi się, że to jest dekstrynaza graniczna. edit: to chyba to samo Edytowane 20 Września 2012 przez dżony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Pomóżcie przetłumaczyć limit dextrinase - glukoamylaza ? maltase - maltaza? beta glukanase - beta-glukanaza ? phytase - ? protease peptidase - tu mam problem, po polsku proteaza i peptydaza to w zasadzie ten sam enzym, a źródła amerykańskie je rozróżniają... limit dextrinase - dekstrynaza graniczna maltase - amylaza? beta glukanase - beta-glukanaza phytase - fitaza protease - proteaza (endopeptydaza) peptidase - egzopeptydaza (karboksypeptydaza) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 phytase - hydrolizuje wiązanie estrowe w kwasie fitowym (tj. inozytol z fosforanami). Fitaza, 3,4 i 5. Rodzina 3.1.3 (EC) limit dextrinase - czy "dextranase"? to raczej nie jest y amylaza. Wydaje mi się, że raczej tu: http://enzyme.expasy.org/EC/3.2.1.142 polskiej nazwy nie znam. Propozycja tłumaczenia: egzo 1,6 alphaglikozylaza? R-enzym? maltase - maltaza glukanase? czy glucanase. Polskie tłumaczenie to raczej beta-glikozylaza, aczkolwiek nie widziałem takiej nazwy. Z angielskiego to oznacza wszystko, co tnie wiązanie beta glikozydowe w polimerach glukozy. Trochę tych enzymów może być, z różnych rodzin. Protease i peptidase to oficjalna nazwa na podgrupę 3.4. Mógłbyś podrzucić przykład, gdzie widać różnicę jakieś rozróżnienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Protease i peptidase to oficjalna nazwa na podgrupę 3.4. Mógłbyś podrzucić przykład, gdzie widać różnicę jakieś rozróżnienie? http://www.howtobrew.com/section3/chapter14-4.html "Peptidase works to provide the wort with amino acid nutrients that will be used by the yeast. Protease works to break up the larger proteins..." maltase rozbija maltozę na 2 glugozy. limit-dextranase rozbija "trójniki" - łączenia łańcuchów skrobii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Maltaza to po naszemu beta-amylaza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 peptidase - tu mam problem, po polsku proteaza i peptydaza to w zasadzie ten sam enzym, a źródła amerykańskie je rozróżniają... Peptydazy to nazwa grupy enzymów rozkładających wiązania peptydowe a enzymy rozkładające wiązania peptydowe w białkach to proteazy. protease - proteaza (endopeptydaza) peptidase - egzopeptydaza (karboksypeptydaza) endo- i egzopeptydazy to dwie grupy na jakie dzielą się peptydazy więc peptydazą może być zarówno endo- jak i egzo peptydaza. Maltaza to po naszemu beta-amylaza. b-amylaza "rozcina" cząsteczkę skrobii na cząsteczkę maltozy, glukozy i maltotriozy. Potem maltaza rozcina maltozę na dwie cząsteczki glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Peptydaza, to nazwa ogólna wszystkich enzymów hydrolizujących wiązania peptydowe. W żargonie biochemicznym mianem peptydazy określa się enzymy bez większej specyficzności enzymatycznej (tnie wszystko), oraz egzopeptydazy. Proteinaza obecnie synonim peptydazy, ale często jest to nazwa "zarezerwowana" dla endopeptydaz, które trawią specyficzne miejsca w obrębie (często konkretnego) białka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Protease i peptidase to oficjalna nazwa na podgrupę 3.4. Mógłbyś podrzucić przykład, gdzie widać różnicę jakieś rozróżnienie? http://www.howtobrew...hapter14-4.html "Peptidase works to provide the wort with amino acid nutrients that will be used by the yeast. Protease works to break up the larger proteins..." maltase rozbija maltozę na 2 glugozy. limit-dextranase rozbija "trójniki" - łączenia łańcuchów skrobii Trójniki? Limit dextrin to są dekstryny po działaniu amylaz, więc ten "limit dextrinase" zajmuje się wiązaniami 1,6 glikozydowymi. Brenda nazwę jednoznacznie znajduje: http://www.brenda-enzymes.org/php/result_flat.php4?ecno=3.2.1.142 Dekstrynaza graniczna? Brzydka kalka z angielskiego, raczej z pogwałceniem zasad nazewnictwa enzymów. Polska nazwa to pullulanaza. Także odnosi się do innego enzymu, który też jest synonimowo nazywany "limit dextrinase" i funkcja ta sama. Więc mogę powiedzieć, że w polskie tłumaczenie to właśnie to. Ale z drugiej strony - poza fachowymi publikacjami te nazwy zwyczajowe mogą być przenoszone na inne enzymy czy nawet jako określenie grupy enzymów. Co do jednego mogę być w miarę pewien - chodzi o enzym rozcinający wiązanie alfa 1,6 glikozydowe. Nadal twierdzę, że proteazy i peptydazy można stosować wymiennie. To, że w tym linku autor zdecydował się na taki podział, to jego widzimisie, niezbyt poparte czymkolwiek. To nie wygląda na pracę akademicką . Nazwa "glukanaza" okazała się być poprawna. Trochę mi nie pasowało, ale lepiej zorientowany kolega potwierdził tą nazwę. "glikozylazy" to trochę inna grupa enzymów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 b-amylaza "rozcina" cząsteczkę skrobii na cząsteczkę maltozy, glukozy i maltotriozy. Potem maltaza rozcina maltozę na dwie cząsteczki glukozy. Ciekawe, nigdy o tym nie słyszałem. Jesteś pewny, że chodzi o b-amylazę ze słodu, a nie np. z ludzkiej śliny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 b-amylaza "rozcina" cząsteczkę skrobii na cząsteczkę maltozy, glukozy i maltotriozy. Potem maltaza rozcina maltozę na dwie cząsteczki glukozy. Ciekawe, nigdy o tym nie słyszałem. Jesteś pewny, że chodzi o b-amylazę ze słodu, a nie np. z ludzkiej śliny? W ślinie jest alfa-amylaza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 W takim razie zapytam inaczej. Czy Twój opis dotyczy b-amylazy pochodzącej ze słodu czy innego źródła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Tak, dotyczy beta-amylazy która ma największą aktywność w temp.62-65°C. Przecież maltaza to maltaza a beta-amylaza-beta-amylaza nie zależnie od tego gdzie występuje i skąd pochodzi- cząsteczka jest ta sama. Zresztą same nazwy enzymów o tym mówią- nazwa enzymu to nazwa substancji która jest przez niego przetwarzana+przyrostek -aza. Stąd a-amylaza hydrolizuje wiązania a- (1-4) glikozydowe amylozy a maltaza katalizuje rozkład maltozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 rzecież maltaza to maltaza a beta-amylaza-beta-amylaza nie zależnie od tego gdzie występuje i skąd pochodzi- cząsteczka jest ta sama. to akurat stwierdzenie dalekie od prawdy. Alfa amylaza ze słodu dezaktywuje się w 80 stopniach, a termostabilna alfa amylaza z bakterii jest aktywna w 105 stopniach. Enzymy pełnią tę samą funkcję, ale różnią się budową i niektórymi właściwościami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Właśnie o to mi chodzi. Alfa amylaza ze śliny ma działa optymalnie w 37 C, a ta ze słodu w 70-72 C. To znaczy, że ich budowa i mechanizm działania są różne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Właśnie o to mi chodzi. Alfa amylaza ze śliny ma działa optymalnie w 37 C, a ta ze słodu w 70-72 C. To znaczy, że ich budowa i mechanizm działania są różne. Buda jest różna, ale biochemicznie mechanizm jest ten sam - hydroliza wiązania glikozydowego. Gdyby mechanizm był inny, to były by w innej grupie. a-amylazy EC 3.2.1.1 a-1,4-glikozydowe B-amylazy EC 3.2.1.2 a-1,4-glikozydowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 a mówią, że warzenie piwa to prosta sprawa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Praktycznie prosta, teoria jest bardziej skomplikowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Teraz estry. Jak będzie po polsku: Octan 2-pennylethyl Ethyl propionate Propionic acid Ethyl ferulate Ethyl vaniliate Vanilic acid Ethyl decanoate Caprylic acid Ethyl octanoate Capric acid Caproic acid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Teraz estry. Jak będzie po polsku: Octan 2-pennylethyl coś tu jest nie tak w tej nazwie, jesteś pewien, że tak właśnie brzmi? Ethyl propionate Propionian etylu Propionic acid Kwas propionowy Ethyl ferulate Ester etylowy kwau ferulowego Ethyl vaniliate Ester etylowy kwasu waniliowego Vanilic acid Kwas waniliowy Ethyl decanoate Dekanian etylu Caprylic acid https://en.wikipedia.org/wiki/Caprylic_acid Ethyl octanoate Oktanian etylu Capric acid Kwas dekanowy Caproic acid kwas kapronowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 (edytowane) Teraz estry. Jak będzie po polsku: Octan 2-pennylethyl coś tu jest nie tak w tej nazwie, jesteś pewien, że tak właśnie brzmi? pewnie 2-phenylethyl, czyli octan 2-fenyloetylu Ethyl propionate Propionian etylu Propionic acid Kwas propionowy Ethyl ferulate Ester etylowy kwau ferulowego Ethyl vaniliate Ester etylowy kwasu waniliowego wanilinowego Vanilic acid Kwas waniliowy wanilinowy Ethyl decanoate Dekanian etylu Caprylic acid https://en.wikipedia.org/wiki/Caprylic_acid Ethyl octanoate Oktanian etylu Capric acid Kwas dekanowy Caproic acid kwas kapronowy Pozwoliłem sobie dopisać uwagi Edytowane 28 Lutego 2017 przez mat159 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Teraz estry. Jak będzie po polsku: Octan 2-pennylethyl coś tu jest nie tak w tej nazwie, jesteś pewien, że tak właśnie brzmi? pewnie 2-phenylehyl, czyli octan 2-fenyloetylu Ethyl propionate Propionian etylu Propionic acid Kwas propionowy Ethyl ferulate Ester etylowy kwau ferulowego Ethyl vaniliate Ester etylowy kwasu waniliowego wanilinowego Vanilic acid Kwas waniliowy wanilinowy Ethyl decanoate Dekanian etylu Caprylic acid https://en.wikipedia.org/wiki/Caprylic_acid Ethyl octanoate Oktanian etylu Capric acid Kwas dekanowy Caproic acid kwas kapronowy Pozwoliłem sobie dopisać uwagi A ja pozwolę sobie się nie zgodzć Aldehyd waniliowy = wanilina, ergo kwasy i tym samym estry też będą waniliowe, a nie wanilinowe. Dodatkowo octan w jęz. angielskim jest odpowiednikiem polskiego oktan, więc tym bardziej nazwa jest dziwaczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 A ja pozwolę sobie się nie zgodzć Aldehyd waniliowy = wanilina, ergo kwasy i tym samym estry też będą waniliowe, a nie wanilinowe. Dodatkowo octan w jęz. angielskim jest odpowiednikiem polskiego oktan, więc tym bardziej nazwa jest dziwaczna. Nie ma w nomenklaturze czegoś takiego jak kwas czy aldehyd waniliowy. Po prostu taka nazwa nie funkcjonuje, chyba że zwyczajowo, ale nie w nauce. Jest kwas wanilinowy, wanilina - czyli aldehyd, ale nie używa się w literaturze określeń "waniliowy". Wiem, że logika może co innego mówić, ale takie jest po prostu przyjęte nazewnictwo naukowe. Co do słowa "octan" - z kontekstu wynika że zostało one już przetłumaczone, bo traktując je jako "oktan" nie ma to żadnego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 2-phenylethyl acetate - tak miało być Czy kwas ferulowy i ferulikowy to to samo? i dziękuję za tłumaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się