Lusterko87 Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Mam nastawionego cydra na S-33, czekam na efekty bo już w sumie długo fermentuje ponad 2 tygodnie, myślę że jeszcze tydzień i wypowiem się o efektach. Oprócz tego mam zamiar nastawić drugiego na drożdżach winiarskich żeby mieć porównanie, ale to dopiero jak ten skończy fermentować Ludzie co to za cydr na drożdżach piwowarskich....czy to takie trudne że to z cydrem ma mało wspolnego ? Co wy macie z tymi piwnymi drożdżami do napojów winopodobnych ???? JA mam propozycje niech ktoś zrobi cydr na gorzelniczych i piekarskich - ciekawe jakie będą efekty.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Sorki lusterko czytałem wcześniej że się nie używa ale niestety nie miałem innych a miałem już sok wyciśnięty stąd te drożdże bo wydają mi się najbardziej neutralne. Porównam efekty przynajmniej i będę mógł się wypowiedzieć na ten temat czy faktycznie drożdże piwowarskie są be... a tak to wolę kupić drożdże do piwa niż do cydru bo robię go sporadycznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Przepraszam że trochę mnie poniosło - ale w pewnym momencie czytanie postów o cydrze mam dość czytania o dodawaniu piwnych szczepów. W marketach jescze sa dostępne drożdże winne - tańsze i pewniejsze ( profil smakowy) Ale z gorzelniczymi trzeba sprobować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Z gorzelniczych dziadek robił zacier do bimbru... nie był dobry ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 I zgodnie z prawem go nie destylował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wik Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 a ja zadam takie pytanko, na dniach będę cisnął sok na zimę i z części nastawiał cydra, kilka razy podchodziłem już do tego tematu z różnymi drożdżami biowinu, tokaj, uniwersalne, ale również z przypadkową dziką fermentacją i cydr z tej dzikiej najbardziej mi smakował, chociaż powtórzyć mi się go nie udało. jakich drożdży użyć tym razem, chodzi mi o płytkie i stabilne odfermentowanie. a może jest jakiś sposób na zadanie dzikusów prosto z sadu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 No najlepiej jakieś drożdże przeznaczone do cydrów, kolega jaras polecał mi jakieś ale nie pamiętam już Obecnie testuję : http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1078-cider-m02-mangrove-jack-s-.html właśnie klaruje cydr co idzie jak krew z nosa... Są też http://winohobby.biz/pl/p/product/859 z tego co czytałem w miarę dobre. piwnych drożdży nie polecam do cydru był kwaskowaty i mocno wytrawny ciężko pijalny Jak nie masz na jakich zrobić to zrób na winnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 wik: spróbuj namnożyć dzikusy, tj. zrobić matkę drożdżową na skrórkach z jabłek. pewnie na winoorgu znajdziesz więcej informacji. a co do wspomnianych przez Undeatha drożdżach to miałem na myśli Lalvin 71B, dostępne chociażby w alepiwo, charakteryzujące się zdolnością metabolizowania kwasu jabłkowego, ale: Hipoteza - można przyjąć, że jabłka jesienne w tym roku mają około 6 g kwasu na litr, czyli nadmierne odkwaszanie może być niewskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wik Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Undeath, dzięki za rady, zamówiłem te drugie drożdże plus http://www.piwopiweczko.pl/Drozdze-aktywne-do-CYDRU,495.html. daj znać jak poszło z tymi pierwszymi - nie są dostępne, a właśnie o nich początkowo myślałem. jaras, tak też postanowiłem zrobić, nastawiłem dwie md na soku z resztkami jabłek, ustawiłem w dwóch różnych miejscach mieszkania, może w którejś zadomowią się drożdże, a nie bakterie. To, o czym pisał andy05, widziałem, ale ten rok był zdecydowanie gorszy jeśli chodzi o możliwości dojrzewania dla jabłek niż 2012, więc pewnie i kwasu więcej mieć będą, ale to sprawdzę po zaopatrzeniu się w kwasomierz. W efekcie planuję 3 nastawy po ok 15l każdy, na wspomnianych drożdżach i na dzikusach, jeśli uda mi się je namnożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Pierwszy cydr kartonikowy zrobiłem na drożdżach winnych fermiwin do win białych i musujących, wyszedł niezły. Drugi na specjalnych do cydru i pić się nie da. Cierpki aż ryj wykręca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) ustawiłem w dwóch różnych miejscach mieszkania, może w którejś zadomowią się drożdże No ale tam się miały zadomowić dzikusy ze skórek, a nie z powietrza, więc co za różnica gdzie ustawiłeś? To, o czym pisał andy05, widziałem, ale ten rok był zdecydowanie gorszy jeśli chodzi o możliwości dojrzewania dla jabłek niż 2012 2012 - teraz zauważyłem... Edytowane 3 Października 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wik Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) No ale tam się miały zadomowić dzikusy ze skórek, a nie z powietrza, więc co za różnica gdzie ustawiłeś? 2012 - teraz zauważyłem... W dwóch różnych miejscach panują dwie różne temperatury, a więc mam różne warunki do rozwoju drożdży i konkurencji. Kuchnia - temp ok 21st, parapet okienny, temp ok 14st. Wczoraj zaczęło coś już się dziać i w jednym i w drugim przypadku, w wyższej temp oczywiście lepiej to idzie, pianka na powierzchni, sok zmętniał. Sprawdziłem również kwaśność wyciśniętego soku z klona odmiany Liberty, wyszło mi 7,2g/l Ekstraktywność takiego soku to 14blg Kontynuując: odmiana Spartan, 6,4g/l przy 16blg. z 95kg owoców, przy mojej sprawności, wyszło ok 40l soku. klon liberty dał 50% soku z owoców. a co do drożdży: najszybciej i najagresywniej pracowały drożdże http://www.piwopiwec...-CYDRU,495.html - po tygodniu z nastawu 12blg fermentującego w temp ok 21st mam 0, nawet ciut mniej. w smaku nie czuć słodkości, za to dość mocno kwas jabłkowy. w zapachu siarkowodór i kwaśne jabłka. drugi nastaw, ten sam sok, ta sama temperatura, ta sama ekstraktywność, ten sam czas fermentacji, drożdże http://www.piwopiwec...ru-10g,496.html miały dużo spokojniejszą fermentację, wolniejszy start, ale dłużej pracują. w smaku i zapachu wyraźnie słodsze, pomimo zera na cukromierzu, zdecydowanie mniej kwaśne. w zapachu oprócz słodyczy jabłek mocno czuć drożdże, takie piekarnicze, zdecydowanych obcych zapachów nie ma. ostatni nastaw to 16blg na dzikusach. ta sama temp i czas fermentacji, obecnie na etapie 5blg, w zapachu siarkowodór, silniejszy niż pierwszych, mniej jabłek. W smaku czuć jakby aceton i zdecydowaną słodycz, bez kwasu. Obie paczki drożdży przed zadaniem uwodniłem w szklance letniej wody, pomimo, że wg instrukcji, te drugie tego nie wymagają. Dodatkowo, na łącznie 31l soku, użyłem jednej saszetki pożywki dla drożdży biowina. Dzikusy pracują bardzo wolno, drożdże jakie mi się rozwinęły na początku października, pomieszałem z litrem soku i odczekałem kolejne 2 dni, dopiero takiej matki użyłem do fermentacji soku. Rozcieńczenie dwóch pierwszych nastawów miało na celu obniżenie stężenia kwasów. Wg matematyki, jaką próbowałem zaprzęgnąć do obliczeń, nastaw miał ok 5,3g/l Dzikusy natomiast, puściłem na żywioł, aby zobaczyć ile są w stanie zrobić. 13.11.2013 Po miesiącu czas na podsumowanie: - dzikie - najprzyjemniejszy zapach, świeży, jabłkowy, ale i najbardziej wytrawne. niestety nie jest to pijalny napój. - drozdze importowane przez areshurt, na naklejce cbf drinkit.se - najszybciej wystartowały i najbardziej burzliwą fermentację przeprowadziły. kwasowość z czasem zeszła i cydr nadal jest wytrawny, ale dość dobrze zbalansowany. - drożdże w białym opakowaniu z napisem sweetener - mimo wyczuwalnej kwaskowatości, cydr jest słodki, przyjemnie się go pije. w celach eksperymentalnych zalałem drożdże sokiem kartonikowym z zagęszczonego soku, wczoraj przelewałem i w zapachu mocno wyczuwalny siarkowodór, po przewietrzeniu nie czuć już go wyraźnie, ale wyraźnie nie czuć również zapachu jabłek. smak również jest płaski, chociaż balans kwaśność/słodycz są fajne. Edytowane 13 Listopada 2013 przez wik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1226 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Dzień dobry, A co w sytuacji jeśli mieszkam w małym mieście i jedyne drożdze jakie mógłbym kupić to zwykłe drożdze winne białe/czerwone wysokoalkoholizujące ewentualnie drożdze na podpiwek. Pierwszą butle nastawiłem bez dodatku drożdzy - robię z własnego soku z jabłek przepuszczonych przez sokowirówkę - bardzo burzliwie fermentowało (akurat były te upały +30st i więcej, niestety coś skwaśniało... niby jeszcze fermentuje ale już niezbyt sie łudzę że sie to da uratować... Podsumowując: a) kupuje jakieś drożdze winne b) kupuje drożdze na podpiwek c) dolewam troche ze starego nastawiania d) zostawiam tak jak jest, czekam aż samo zacznie przerabiac Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 e) zamawiasz przez internet drożdże do cydru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) niby jeszcze fermentuje ale już niezbyt sie łudzę że sie to da uratować... Nie spisuj na straty, cydry długo dojrzewają smak się może ułożyć dopiero po 6 miesiącach. e) zamawiasz przez internet drożdże do cydru Najlepsza opcja, na piwnych, winnych i spontanicznie też da radę ale nie wiesz w którym kierunku pójdzie. Nie polecam szampańskich. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Pieslav Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1226 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Użytkownik adam1226 dnia 07 sierpień 2014 - 10:35 napisał niby jeszcze fermentuje ale już niezbyt sie łudzę że sie to da uratować... Nie spisuj na straty, cydry długo dojrzewają smak się może ułożyć dopiero po 6 miesiącach. oj u mnie do tego czasu to juz bedzie dawno wypite :-) Użytkownik leszcz007 dnia 07 sierpień 2014 - 10:45 napisał e) zamawiasz przez internet drożdże do cydru Najlepsza opcja, na piwnych, winnych i spontanicznie też da radę ale nie wiesz w którym kierunku pójdzie. Nie polecam szampańskich. dla 5.. docelowo moze 10l to sie chyba nie oplaca zamawiac natomiast udalo mi sie dzisiaj w sklepie trafic na "bayanus"-y i z nimi sprobuje. kupilem tez winomierz, zaraz sprobuje dokonac pomiaru blg #edycja - nie wiem czy dobrze patrze, ale wskazalo mi tak +/- 10-12blg Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez adam1226 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1226 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 i jeszcze jedno pytanie, bo dostalem nowe jablka = nowy nastaw i teraz sie zastanaiwam jak zrobic: (robie sokowirowka sok) czy wlewac do balonu jak leci, czy jednak oddzielac pianę i dawac sam sok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się