gagarin Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Witam.. pierwszy raz takie cos mi sie zdażyło.. warzyłem warkę z tej receptury: http://www.piwo.org/topic/7422-eksperyment/ Wyszły 23l o 11Blg.. Drożdże US-05 zadane o 17 w niedzielę.. Mierzyłem przed chwilą gęstość i wskazało 5Blg.. widać, że fermentacja trwa, bo na powierzchni jest gęsta piania na 3-4cm.. Temperatura fermentacji do tej pory wynosiła 18C.. Możliwe, że drożdże tak się opierdzielają przez temperaturę? przeniosłem póki co do 20C.. może coś da.. macie jakiś pomysł czemu tak powoli to idzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 u mnie jest dokladnie tak samo ale to chyba norma u tych drozdzy. temperatura identyczna piekna zwarta trwala piana i babluje caly czas dzisiaj mija 8 dzien fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Koledzy - nie patrzta na pianę czy bąblowanie. Mierzcie ekstrakt! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 napisałem, że gęstość ma 5Blg.. zazwyczaj po takim czasie było już po grzybach dlatego pytam.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Nigdy nie używałem tych drożdży, ale podobno lubią zalegać grubą czapą na powierzchni, więc trzeba bazować na mierzeniu gęstości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 napisałem, że gęstość ma 5Blg.. zazwyczaj po takim czasie było już po grzybach dlatego pytam.. Dałeś całą saszetkę drożdży? Uwodnione? Czy nie były przeterminowane? Może trafiłeś na jakąś słabszą partię? Te nasze grzybki czasami kapryśne są... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Kopyr pisał kiedyś: Tym co charakteryzuje te drożdże i zarazem odróżnia od innych jest bardzo gruba czapa drożdży na powierzchni fermentującego piwa, podczas fermentacji burzliwej. Trzeba mieć to na uwadze, aby nie wydłużać nadmiernie fermentacji burzliwej. Wydaje się bowiem, że fermentacja wciąż trwa, bo piana nie opada, tymczasem jest to kożuch drożdży. Fermentują one w normalnym tempie, a więc po 3-4 dniach burzliwej można już zlewać na cichą, oczywiście uprzednio sprawdziwszy blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 kurde nie patrzyłem na datę.. wykorzystałem je po 3dniach jak do mnie ze sklepu przyszły.. całą paczkę dałem ale nieuwodnioną.. wiele razy już rozsypywałem po prostu na powierzchni i zawsze wszystko było ok.. widać, że drożdże pracują, tylko coś za wolno jak na moje ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 hm... no to co myślicie, żeby np. w niedziele znowu sprawdzić Blg i jak się nie zmniejszy to lać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Dokładnie. Lać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Ok powodow moze byc wiele. 1. Drozdze byly w nie najlepszej kondycji plus dolozyles swoje poprzez brak uwodnienia (napowietrzyles brzeczke? jesli nie to drozdze nie mialy najlepszych warunkow na start warunkow). 2. Krotki czas zacierania, pisales ze zacierales 60 minut, problem w tym, ze miales spory zasyp ryzu 1kg ... ja bym zacieral 90 minut w 65-66°C Co zrobic? Czekaj zostaw wszystko na kolajne kilka dni. Moze dofermentuje z 1,5 * Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Dzięki za rady chłopaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 2. Krotki czas zacierania, pisalem ze zacierales 60 minut, problem w tym, ze miales spory zasyp ryzu 1kg ... ja bym zacieral 90 minut w 65-66°C ryż gotowałem z 25min, potem zostawiłem do ostygnięcia do tych 70C.. nie wystarczyło to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 2. Krotki czas zacierania, pisalem ze zacierales 60 minut, problem w tym, ze miales spory zasyp ryzu 1kg ... ja bym zacieral 90 minut w 65-66°C ryż gotowałem z 25min, potem zostawiłem do ostygnięcia do tych 70C.. nie wystarczyło to? Przy wiekszym zasypie dodatkow nieslodowanych lepiej wydluzyc czas zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Ja bym się jeszcze wstrzymał, robiłem test FFT tych drożdży i u mnie wyszło 3,5 blg a dopiero po 14 dniach osiągnąłem to w temperaturze 18C jak będę miał czas to zleje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 czyli 3,5blg i te drozdze raczej nizej nie zejda tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 czyli 3,5blg i te drozdze raczej nizej nie zejda tak? Jak nisko zejdą to zależy też od tego jak było zatarte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 ja u siebie dla tych drozdzy zacieralem 60 min w 67st i 15 min w 72st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Cierpliwości , burzliwa może trwać 2 dni lub kilka tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 wlasnie sprawdzilem swoje i po 8 dniach jest 3 blg artur2108 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 ja u siebie dla tych drozdzy zacieralem 60 min w 67st i 15 min w 72st To również zależy od zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 cholerka jak moje wiecej nie zejdzie przez weekend to butelkuje nie bede robic cichej nie chce sie nabawic infekcji przy przelewaniu a w butelkach bedzie bezpieczniej najwyzej dam mniej glukozy do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 wszystko dobrze się skończyło.. po 9 dniach z 11Blg zeszło do 2,5-3.. piwo już leży na cichej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 u mnie jest dokladnie tak samo ale to chyba norma u tych drozdzy. temperatura identyczna piekna zwarta trwala piana i babluje caly czas dzisiaj mija 8 dzien fermentacji U mnie też podobnie rurka pracuje od pierwszej doby tj 18.03.2013 do dzisiaj ( 19 dni) początkowo ostro aż pokrywkę podniosło i rurkę zalała (poprawiłem) dzisiaj tylko co kilka minut 1-3 bulgnięcia ale jest. Nie zaglądałem i nie będę chyba ale nie wiem ile to może jeszcze potrwać. zaglądać mierzyć? . Myślę, że skoro pracuje to jest jeszcze coś tam do zrobienia przez grzybki to chyba jeszcze nie czas na ingerencję ale może sie mylę co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 jak jeszcze widać oznaki fermentacji to nie masz co ingerować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się