pape Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Witam, Warka 49 - oczywiście AIPA (chyba 6-sta), Rozlana 3 czerwca. IBU wyliczone 68 i chyba tak było. Ostatnia butelka otworzona dzisiaj - piękny aromat wyczuwalny z daleka (choć tylko 25 gr cascade na zimno), piana super, w smaku sporo cytrusów, ale goryczka gdzieś sobie poszła. Czy po 4 miesiącach to normalne? Ciemna butelka w ciemnej piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Tak to normalne - goryczka łagodnieje z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Witam, Może nie do końca ten sam problem, ale goryczka też znika Mianowicie już kilkukrotnie spotkałem się z opinią, że w moich piwach gorycz po przełknięciu piwa trwa bardzo krótko. Nawet w piwach chmielonych mocno ta gorycz utrzymuje się w ustach tylko moment i jakby zanika. Padają porównania np do piw Pinty czy Ale Browaru, że tam ta gorycz utrzymuje się zdecydowanie dłużej i, że jeżeli mielby coś w moim piwie zmieniać to właśnie popracować nad trwałością goryczki, a ja pojęcia nie mam w jaki sposób tę pracę wykonać Ktoś podpowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Mi się wydaje że mocna ale krótka goryczka jest bardzo fajna. Po co to zmieniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Witam, Może nie do końca ten sam problem, ale goryczka też znika Mianowicie już kilkukrotnie spotkałem się z opinią, że w moich piwach gorycz po przełknięciu piwa trwa bardzo krótko. Nawet w piwach chmielonych mocno ta gorycz utrzymuje się w ustach tylko moment i jakby zanika. Padają porównania np do piw Pinty czy Ale Browaru, że tam ta gorycz utrzymuje się zdecydowanie dłużej i, że jeżeli mielby coś w moim piwie zmieniać to właśnie popracować nad trwałością goryczki, a ja pojęcia nie mam w jaki sposób tę pracę wykonać Ktoś podpowie? Nie wiem o jakim piwie rozmawiamy ale krótki goryczkowy finisz to zaleta raczej, wadą natomiast długo zalegająca goryczka. Slonx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Takie uwagi były głównie przy piwach mocno chmielonych (AIPA, IIPA, NZIPA). Z tego co udało nam się konkretniej ustalić chodzi o "jak weźmiesz łyka np Rowing Jacka, czy Ataku Chmielu to po przełknięciu czujesz jeszcze jakiś czas gorycz w przełyku, a czasami nawet z każdym kolejnym łykiem ta goryczka się nakłada" mniej więcej taka była opinia. Nie chodziło o zaleganie goryczki w ustach, a raczej dłuższe "osadzanie się" i pozostawanie (odczuwanie) w przełyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Kubki na smakowe gorzkie są na końcu języka więc trzeba przełknąć żeby poczuć, myślę że rozmawiamy o tym samym jednak. Jeśli chcesz więcej goryczki zwiększ jeszcze bardziej IBU, ale jak pisze Andy nie kombinowałbym, bo jest dobrze. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się