b.dawid Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 kupowałem ten sok w Realu... jeżeli to ten sam to gęstość początkową miał 12 blg. Royal apple, mimo że w gazetkach była słoneczna tłocznia - w zasadzie teraz to nie ma znaczenia będę obserwował temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagen Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Ja kupiłem 4 kartony po 5l w Carefourze. Cena 15.99 za karton. 10,5g cukru w litrze. Pół puściłem na Białych walonkach, pół na Irlandzkich ciemnościach. Poczekamy zobaczymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 (edytowane) Gozdawa French Cider dały pustkę zarówno w aromacie jak i w smaku No właśnie mam w butelkach od czerwca cydr na tych drożdżach z jabłek wyciśniętych sokoworiówką i smak potwierdzam: pusty, mało jabłkowy, wręcz jakbym pił szampana. Edytowane 5 Lipca 2015 przez eresz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Kiedyś do kilku litrów biedronkowego soku dałem to co zostało na dnie butelki z piwa na s04, fajnie zjadły, tylko było mocno wytrawne Edytowane 6 Lipca 2015 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michwo1 Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Właśnie robię eksperyment z sokiem biedronkowym oraz z napojem jabłkowo-miętowym i drożdżami "Sherry" od Zamojskich, wcześniej robiłem z drożdżami "Malaga 1" ale cyder miał posmak drożdżowy. Mam pytanie o refermentacje sokiem, ile należy wlać do 1 butelki (zawszę używałem cukru)? Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Mam pytanie o refermentacje sokiem, ile należy wlać do 1 butelki (zawszę używałem cukru)? 1. jakim sokiem (ile w nim jest cukru)? 2. jakie chcesz nagazowanie (ile g cukru na 1l) ? BTW, to są rachunki na poziomie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Co roku robię z jedną partię cydru kartonikowego, bo jakoś nie mam warunków, ani ochoty by samemu wyciskać sok z jabłek, na te lepsze soki mi szkoda kasy, bo wielkim miłośnikiem cydru nie jestem no i w tym roku postanowiłem mój cydr aprejdować. Zawsze robiłem go na drożdżach Tokay, tym razem użyłem sherry z Vinusa, dodatkowo zaszczepiłem go żyjątkami odzyskanymi z piwa Chad King of The Wild Yeast oraz Lindemands Cuve Rene Oude Geuze, zobaczymy czy spowoduje to urozmaicenie w corocznym cydrze kartonikowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TryKillMe Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 W czwartek nastawiłem cydr. Dzisiaj niedziela, jest troche piany, w cale nie bąbelkuje. A taki zestaw użyłem. http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/59/s7301119.jpg Co moze być przyczyną końca już fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Przyczyną końca już fermentacji może być iż drożdże zjadły cukier bo miały ciepło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TryKillMe Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 22 stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Nie pamiętam już źródła, ale gdzieś kiedyś znalazłem info, że właściwa temperatura fermentacji jest wtedy, kiedy 1Blg dziennie drożdże zjadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andreas3 Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 U mnie tęż robi się cydr kartonikowy w sumie ok 27 litrów. Sok z Biedronki po 1.59 zł. oraz drożdże uniwersalne LS2. Po 5 dniach fermentacji Blg spadło niemal do zera. Dosłodziłem to syropem z 3 kg cukru i ruszyło dalej. W smaku kwaskowaty ale smaczny. Za kilka dni butelkowanie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 To i mnie wzięło na cydr. W końcu zagłębie sadownicze, więc o sok łatwiej. Zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 (edytowane) Zapusciłem cydr z kartonu na drożdzach MJ M02, po 20h brak oznak fermentacji. Faktycznie muszą być jakieś przymulone te drożdże, poczekam jeszcze czy coś się ruszy w końcu. Po 24h drożdże ruszyły. Po 15 dniach burzliwej zabutelkowany. Z 11 blg zeszło do zera. W aromacie lekka belgia, a w smaku wytrawne białe wino. Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez Przemo_666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, male pytanko czy już butelkować, sok z kartonu słoneczna tocznia 10 L jabłko-gruszka, plus 4 litry soku z koncentratu, postawione w poniedziałek tydzien temu (10 blg) i wczoraj w poniedziałek miało 2 blg , czy czekać jeszcze? w menzurce lekko bombelkuje, a i drozdze cyderini strong Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez misio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Czekaj, nie śpiesz się daj mu czas i mierz co 2 dni Blg. U mnie cydr kartonikowy stał 3.5 tyg i wyszedł zacny Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Konstoi misio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja kupiłem 4 kartony po 5l w Carefourze. Cena 15.99 za karton. 10,5g cukru w litrze. Pół puściłem na Białych walonkach, pół na Irlandzkich ciemnościach. Poczekamy zobaczymy... I jak Ci wyszedł cydr na drożdżach piwowarskich? Mam świeżą gęstwę FM26 (Belgijskie Pagórki) i zastanawiam się czy jest sens ryzykować - a może lepiej dedykowane M02 albo może szampańskie... Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Piwer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludz Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Jak masz to zawsze można poeksperymentować, jak nie masz to Gozdawa ma drożdże cydrowe. Normalnie tej firmy bym nie polecał... ale robiłem na nich cydr z soku parę postów wyżej (Royal Apple, bo najtańszy tłoczony w Selgrosie) ) - wyszedł wytrawny, zszedł do 0Blg, na cichą dorzuciłem 20g Cascade i Mosaica, bo akurat miałem - wyszło bardzo smacznie.A, refermentowałem sokiem - na 18l do rozlewu dolałem litr soku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Ja rowniez popelnilem cydr z kartonika z soku z biedronki. Drozdze dokupilem winne w markecie budowlanym. Po 3 tygodniach w butle z 4 pastylkami slodzika z kauflanda i miarka cukru do refermentacji. Pierwsza otwarta flaszka po 2 tygodniach celem sprawdzenia co i jak, no i myslalem ze juz bedzie mozna to pic. Bo jakies proste piwa plus minus po takim czasie mozna pic i sa juz w miare ok nagazowane. A wiec zapach jakis dziwny i cos malo gazowane, a cydr glownie robie dla żony. Myslalem ze nic z tego nie bedzie, ale teraz juz jest okolo 1.5 miesiaca po kapslowaniu i jestem w szoku jak sie zmienil. Aromat i smak jablkowy, dobre nagazowanie ale nie przesadzone i co mnie zdziwilo piana utrzymuje sie do samego konca. Podsumowujac wiec trzeba dac cydrowi z 2 miesiace na ulozenie sie w butelkach i dopiero mozna w pelni cieszyc sie ze spozycia. Cydr klarowny. Juz prawie go nie ma bo amatorek w rodzinie nie brakuje do spozywania takich napojow. Na gestwe poszedl sok tloczony z biedry. Juz ponad miesiac stoji i zakapsluje to na weekend bo wiecznie brak czasu. Tloczony nie klaruje sie nic a nic. Nastepny w planie cydr na drozdzach dedykowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja rowniez popelnilem cydr z kartonika z soku z biedronki. Drozdze dokupilem winne w markecie budowlanym. ... Na jakich drożdżach dokładnie fermentowałeś? Właśnie jest promocja na soki w Biedronce np. jabłkowy riviva 1L-1,59zł, Jak uda mi się kupić soczek to nastawie dwa balony mam gęstwę po S-04 i obok mnie w sklepie ogrodniczym widziałem drożdże biowin płynne tokay, robił ktos na tych z biowina??. Kupować soczek i nastawiać Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Fermivin PDM - do win bialych, czerwonych i miodow pitnych. Takie zolto-pomaranczowe opakowanie. Tez musze udac sie po soczek do biedry :-D na tokajach tez robili i bylo ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Na tym z biedry Riviva wychodzi spoko czy lepiej ten tloczony Vital Fresh 3 litrowy po 9zl? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Na weekend kapsluje ten z vital fresh. Nie klaruje sie on nic a nic. Vital mysle lepszy bo 100% sok, mimo ze bedzie metne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Jakie drożdże użyłeś? Ja planuje Tokay 22 Zamojscy. Będzie git? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Pisalem post wczesniej. Fermivin PDM - do win bialych, czerwonych i miodow pitnych. Takie zolto-pomaranczowe opakowanie. Amiga 600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się