underoak Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Cześć! Szukałem jakiś wypowiedzi na temat tej zależności, ale niestety nic nie udalo mi sie znaleźć. Otóż planuję przeprowadzać fermentację górniaków w piwniczce, w której panuje stała temperatura 17°C. Stąd pytanie, jaka będzie przewidywalna temperatura fermentacji? Da się to w jakis sposób przewidzieć? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) O kilka stopni wyższa. 2-3st. C Zależy też od intensywności fermentacji. Nieraz może poszybować wyżej Edytowane 16 Października 2012 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmlody Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Mi z gęstwy, która myślałem że nie ruszy, podniosło temperaturę o ponad 5 stopni Do tej pory więcej niż 3 nie zanotowałem w st. do otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Jeżeli zalecana jest temperatura fermentacji X° to ma to byc temp. otoczenia czy temp. brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Temperatura brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Czyli orientacyjnie do temperatury otoczenia należy dodać 3 stopnie i wówczas mamy temperaturę fermentacji, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) Zazwyczaj gdzieś tyle, chyba że masz termometr na fermentatorze, to wskazania przekłamują o maks 1 stopień. No temperatura jest zależna od mocy pracy drożdży. Jak teraz nastawiłem wita, wczoraj rano wlałem drożdże, piana dzisiaj na 2 pięści, bulka jak szalone to temperatura w pomieszczeniu 20C a na fermentatorze mam 23C, więc w środku pewnie z 24C! Miałem dodać ale przez przypadek wysłałem, na drugim fermentatorze na US-05 temperatura maksymalna było 21C w tym samym pomieszczeniu Edytowane 16 Października 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Zależy też od tego, w jakiej temperaturze zadasz drożdże. Jeżeli w dużo wyższej niż zakładana, to czasami fermentacja może dobiegać końca, zanim dojdzie do tej temperatury otoczenia + 2-3°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Zazwyczaj gdzieś tyle, chyba że masz termometr na fermentatorze, to wskazania przekłamują o maks 1 stopień. No temperatura jest zależna od mocy pracy drożdży. Jak teraz nastawiłem wita, wczoraj rano wlałem drożdże, piana dzisiaj na 2 pięści, bulka jak szalone to temperatura w pomieszczeniu 20C a na fermentatorze mam 23C, więc w środku pewnie z 24C! Czyli przekracza górny limit fermentacji o ok 2°? Czujesz różnicę w smaku przy wyższej temp. fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 te parę stopni nie ma znaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Czyli przekracza górny limit fermentacji o ok 2°? Czujesz różnicę w smaku przy wyższej temp. fermentacji? Ale czego górny limit? Drożdże górnej fermentacji z tego co wiem mają limit do 26-27C. Belgijskie drożdże lubią wyższe temperatury zresztą nie mam gdzie dać zeby było chłodniej bo w piwnicy 11C, a w domu 22C. To jedyne pomieszczenie jest w miare chłodne. A w smaku różnicy nie ma, bo nie wiem w sumie z czym porównywać, niepożądanych zapachów też nie zauważyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Safale S-04 górny limit to 24? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Pamiętaj że to jest zalecana temperatura, jak przekroczysz o 2-3 stopnie to nie będzie tragedii choć mogą być nieporządane smaki w piwie. Ja użyłem Us-05, a nie s-04 fakt że mają takie same temperatury ale w tym piwie jest 21C, w drugim co opisywałem różnice temperatur użyłem Belgian witbier 3944 Wyeast. Fakt że najlepiej się trzymać tych temperatur co podają na szetkach, lub nawet dolnych granic tych zakresów, ale jak nie ma się warunków to w 24C też wyjdzie dobre piwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Też nie mam dlatego się pytam To moja "lodówka" w szafie Obok ubrania, a temp. wysoka bo w środku pusty fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Belgijskie drożdże to inna para kaloszy, czasem fermentacja prowadzona jest w okolicach 28C, nie sądzę żeby dobrym pomysłem było stała fermentacja piwa na drożdżach ejlowych w temp. 24C. Niestety, nie każde piwo wyjdzie dobre. Rozumiem że zdarza się przekroczyć ale ogólnie należy pilnować i do takich sytuacji nie dopuszczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Dużo zależy właśnie od szczepu drożdży i piwa, jakie chcesz uzyskać. Przykład: s-04 i us-05 mają teoretycznie taki sam zakres temperatur, jednak s-04 wytworzą więcej estrów przy fermentacji w górnym zakresie niż us-05. W wielu gatunkach "posmaki estrowe" są cechą pożądaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Czyli orientacyjnie do temperatury otoczenia należy dodać 3 stopnie i wówczas mamy temperaturę fermentacji, tak? Zazwyczaj gdzieś tyle, chyba że masz termometr na fermentatorze, to wskazania przekłamują o maks 1 stopień. No temperatura jest zależna od mocy pracy drożdży. Jak teraz nastawiłem wita, wczoraj rano wlałem drożdże, piana dzisiaj na 2 pięści, bulka jak szalone to temperatura w pomieszczeniu 20C a na fermentatorze mam 23C, więc w środku pewnie z 24C! Miałem dodać ale przez przypadek wysłałem, na drugim fermentatorze na US-05 temperatura maksymalna było 21C w tym samym pomieszczeniu Czy podobnie zachowuje się brzeczka w trakcie fermentacji lagerów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 (edytowane) Mi na US-05 przy temperaturze fermentacji w lato ok 21-22 stopnie (temp. otoczenia) wyszły ostre posmaki i zapachy rozpuszczalnikowe. Po leżakowaniu ok 2 miesięcy trochę zeszły ale jak dla mnie nie do picia nadal. Więc teraz nie przekraczam 18 stopni na US-05 i wychodzi dobre piwko. Edytowane 18 Października 2012 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Obstawiam raczej infekcję.Na US-05 przy tym zakresie temperatur nie powinno być takich niespodzianek. Ja w mojej przygodzie z US-05 przynajmniej nigdy się z tym nie spotkałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Infekcja? Nie mówię że niemożliwe piwo było mało chmielone a w lato łatwo coś załapać więc może. Zgoda miał podobne przejścia z US-05, może się wypowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Mi na US-05 przy temperaturze fermentacji w lato ok 21-22 stopnie (temp. otoczenia) wyszły ostre posmaki i zapachy rozpuszczalnikowe. Po leżakowaniu ok 2 miesięcy trochę zeszły ale jak dla mnie nie do picia nadal. Więc teraz nie przekraczam 18 stopni na US-05 i wychodzi dobre piwko. Zgadzam się z kosimazaki, nie mam takich posmaków w piwie przy tej temperaturze. Mogłeś złapać drobną infekcję. Czy podobnie zachowuje się brzeczka w trakcie fermentacji lagerów? Fermentacja lagerów nie jest taka "mocna", może się podnieść temperatur o 1C lub wcale, ale należy pamiętać że w wypadku piw dolnej fermentacji, burzliwa i cicha są o wiele dłuższe niż w górnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Może moja uwaga jest tylko obok wiodącego tematu ale podzielę sie swoim spostrzeżeniem.. Uwarzyłem pilsa.. zadałem drożdze w temp. ok 18 C i wstawiłem fermentator do pomieszczenia o stałej temperaturze 11 C i przez trzy dni temperatura brzeczki wynosiła aż 16 C . Czy róznica 5 stopni to jest "w normie"? .Po raz pierwszy spotkałem sie z taką różnicą temperatur.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 W przybliżeniu można przywołać tu zasadę Pareto. W pierwszych 20% ogólnego czasu fermentacji dzieje się w fermentatorze 80% korzystnych bądź niekorzystnych przemian. Jeśli fermentowałeś 3 dni w 16C na pewno wpłynie to na profil smakowy lagera, w tym przypadku raczej niekorzystnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) W jakiej temperaturze zadać drożdże US-05, jeżeli chcę fermentować w pomieszczeniu o temperaturze 14 st? Fermentator będzie w kartonie obłożonym styropianem. Nie chcę się stresować, że drożdże nie ruszą Edytowane 23 Grudnia 2012 przez AG1929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Instrukcja producenta prawdę Ci powie Przed zadaniem drożdży należy przeprowadzić rehydratację suszonych drożdży do postaci kremu drożdżowego w zbiorniku mieszanym. Rozsypać suche drożdże na powierzchnię sterylnej wody lub brzeczki o temp. 27C ± 3C, wziętej w ilości 10 krotnie większej niż masa drożdży. Po przekształceniu się drożdży suszonych na krem powyższą metodą ( co zabiera około 15-30 minut) łagodnie mieszać przez następne 30 minut. Następnie dozować otrzymany krem do zbiornika fermentacyjnego. Alternatywnie , dozować suche drożdże bezpośrednio do zbiornika fermentacyjnego pod warunkiem, że temperatura brzeczki wynosi ponad 20ºC. Stopniowo wsypywać suszone drożdże do fermentora zwracając uwagę by drożdże pokrywały całą dostępną powierzchnię brzeczki, tak by nie powstawały zlepieńce. Pozostawić na 30 minut, po tym czasie zmieszać brzeczkę, np. przez napowietrzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się