shayboos Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Ja tylko dorzucę swoje 3 grosze : nie ma przechmielonych piw, a trawiasty posmak to jest to co w moich "goryczkowych" piwach musi być. Ale tak jak było już wspomniane nie każdemu musi to smakować. Jak Atak chmielu albo Rowing Jack wg Ciebie są za gorzkie to w swojej recepturze zmniejsz ilość chmielu tak jakbyś robił zwykłego PaleAle i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Byłem specjalnie w Hucie i kupiłem Rowing Jack. Dzisiaj będę testował. Jak przejdzie testy poprawnie to zamówię składniki na to piwo. Pytałem się o inne IPA i powiedzieli że Pinta ma problemy z chmielem. Ciekawe dlaczego nie mogą go dostać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Może jeszcze nie ma tegorocznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 . AIPA z Ale Browaru "Rowing Jack" Kup z Pinty "Atak chmielu" bądź "Imperium atakuje" no właśnie ja kiedyś spróbowałem i dlatego zabrałem się za warzenie bo to było to co chciał bym pić ale 6-7 zł za 0,5L to sporo nie ma co się oszukiwać zrobiłem tak -Château Pale Ale 7-9 EBC -5kg -Cara-red 50 EBC -0,5kg -Château Melanoidowy 80 EBC-0,5kg -Cascade -50g -Challenger-25g -Magnum-25g ale po "chwili" leżakowania goryczka zanikła troszkę już więc następne będzie jeszcze z bardziej chmielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Byłem specjalnie w Hucie i kupiłem Rowing Jack. Dzisiaj będę testował. Jak przejdzie testy poprawnie to zamówię składniki na to piwo. Pytałem się o inne IPA i powiedzieli że Pinta ma problemy z chmielem. Ciekawe dlaczego nie mogą go dostać? szkoda że nie spotkaliśmy się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Jestem już po degustacji piwa Rowing Jack. Piwo weszło dobrze. Wyraźna mocna goryczka ale nie za mocna długo utrzymuje się w ustach. Bardzo dobre ciekawe w smaku. Zapach lekko cytrusowy lecz nie w smaku. Ciekawe jest że smakuje w obie strony. Jak się odbija to też czuć smak. Chyba skuszę się i zrobię piwo według przepisu który zamieściłem. Tylko muszę trochę procedurę zacierania dostosować do mojej techniki bo osoba która opracowała tę recepturę zaciera w lodówce turystycznej z kranikiem, a ja zacieram w 2 fermentorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Jak się odbija to czuć zapach, aromaty dostają się do nosa od tyłu paszczy czyli retronosowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Mam teraz kolejny problem. Nigdzie nie można dostać Citry. Wie ktoś który sklep go jeszcze ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Nie ma. Zasoby z 2011 się wyczerpały. Trzeba czekać na nową dostawę z tegorocznego zbioru (koło grudnia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Jak ten chmiel jest taki popularny to czemu nie rozmnożą tego chmielu i posadzą więcej sztobrów chmielowych? To tragiczne że trzeba czekać na chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 To jest chmiel z importu, najlepiej napisz do Obamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 No, Obama może mieć ten chmiel. Sam robi piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Jak ten chmiel jest taki popularny to czemu nie rozmnożą tego chmielu i posadzą więcej sztobrów chmielowych? To tragiczne że trzeba czekać na chmiel Popularność na chmiel amerykański jest tak duża, że nie wyrabiają z produkcją. Jak słyszałem od jednego ze sklepów eksporterzy każą się określać ile sklep będzie potrzebował, na kilka lat do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Gdzieś tam wyczytałem (już nie pamiętam gdzie), że w niektórych sklepach w USA jest reglamentacja na chmiel - można kupić tylko parę uncji Cascade na łeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 (edytowane) Sklep Piwowin http://www.sklep.piwowin.pl/ ma jeszcze trochę zapasów. Niestety nie na stronie internetowej. Trzeba dzwonić czy mają jeszcze w swoim lokalnym sklepie. Zamówiłem ten chmiel i przyszedł. Jak by ktoś był zainteresowany to może im coś jeszcze zostało. Chyba za bardzo rozwodniłem zacier. Na początek dałem 15 litrów wody na 6,570 kg słodów. Zacierane ma być 67°C przez 1,5 godziny. Potem 30 minut przed końcem zacierania dałem 4 litry wody bo zacier wydawał mi się za gęsty. Teraz zacier wydaje mi się za rzadki. Jedyna nadzieja że ułatwi mi to filtrację bo bardzo drobno ześrutowałem słody a ostatnio filtracja szła ciężko przy takim ześrutowaniu. Zawsze mogę przy chmieleniu ostrzej gotować. I tak podniosłem temperaturę do 78°C przed filtracją mimo że tego nie ma w przepisie. Filtracja i wysładzanie poszły gładko. Tak że ostatnia porcja wysłodzin miała jeszcze 8 BLG i dobry kolor. Nie chciałem bardziej rozwadniać brzeczki dlatego przeznaczyłem to na podpiwek. Jak już pisałem dodałem wcześniej trochę za dużo wody. Uzupełniłem ubytek po chmieleniu resztą zacieru z fermentora do uzyskania ok 24 litrów. BLG wyniosło: 16 BLG Z obliczeń Brewtarget wychodzi że to piwo ma 63,1 IBU Edytowane 21 Listopada 2012 przez Rageofhonor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się