marbelka Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Ta pionowa rurka jest połączona trójnikiem z jednym z boków chyba,bo widzę ,że jest trochę z boku , a czy sam filtrator masz z czterech rurek,czy masz jakieś jeszcze łączące boki-ew ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Pierwotny układ: w środku jednego z boków trójnikiem do góry (czyli 4 kolanka na spodzie + trójnik oraz kolanko + kolanko WE-WY na górze). Obecnie dodałem jeszcze jedną poprzeczną rurkę w pośrodku, by ze środka naczynia też wyciągało. Sztyca na zdjęciu jest tak wysoko, bo dawniej stosowałem mniejszy garnek (15 litrowy, jak na zdjęciu), ale docelowo miała pracować na większym 30 litrowym. Czyli 3 trójniki + 4 kolanka na dole oraz kolanko +kolanko WE-WY na górze. Ważna jest długość wężyka - musi być długi - jak na zdjęciu. Oczywiście w kociołku lidlowym sztyca już nie jest stosowana. Edytowane 23 Stycznia 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 dzieki,wypròbuję na pszenicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Pierwotny układ: w środku jednego z boków trójnikiem do góry (czyli 4 kolanka na spodzie + trójnik oraz kolanko + kolanko WE-WY na górze). Obecnie dodałem jeszcze jedną poprzeczną rurkę w pośrodku, by ze środka naczynia też wyciągało. Sztyca na zdjęciu jest tak wysoko, bo dawniej stosowałem mniejszy garnek (15 litrowy, jak na zdjęciu), ale docelowo miała pracować na większym 30 litrowym. Czyli 3 trójniki + 4 kolanka na dole oraz kolanko +kolanko WE-WY na górze. Ważna jest długość wężyka - musi być długi - jak na zdjęciu. Oczywiście w kociołku lidlowym sztyca już nie jest stosowana. No i zrobiłem -dodałem jeszcze dwie środkowe rurki - z jakiej średnicy robiłeś? ja zrobiłem z 1/2" -śr zewn 15,7mm , chciałem z 3/4"-śr ponad 22mm, ale nie było rur,były tylko kształtki-myślę,że te 1/2" wystarczy , w sobotę chcę warzyć,to wypróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 I jak? Ja wita robiłem z pszenicznych i nie było problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Czy moglibyście napisać jak wyglądają wasze doświadczenia z wysładzaniem dużych porcji zacieru (>7kg) na filtratorze z oplotu w fermentorze 33L. Ile kg słodu da się wysłodzić żeby wysładzanie przebiegało w miarę sprawnie. Jaką techniką wysładzać takie ilości, jak dobrać różnice poziomów cieczy przy najprostszym systemie kranik -> wężyk -> gar żeby się nie przytykało i ile w ilu procentach wypełniać maksymalnie fermentor żeby nie zatkać kanałów? Chciałem w weekend wysłodzić zacier z 10kg słodu ale zastanawiam się czy się wszystko nie zatka. Będę wdzięczny za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 (edytowane) Ja wpieprzyłem prawie 10kg słodu i jakoś nie zauważyłem problemów. Ale może też ich nie szukałem? Po prostu zatarłem, przefiltrowałem i docelowo wypiłem świetne piwko:) Edytowane 18 Października 2014 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fryta Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Największy zasyp jaki miałem to 12,5kg. Dało radę przefiltrować bez większych problemów, choć młóto po zakończeniu zajmuje ponad 3/4 fermentora, a całość zacieru nie zmieści się do niego od razu. W trakcie filtrowania przedniej brzeczki trzeba dolewać zacier gdy zrobi się miejsce, dopiero potem przeprowadzam właściwe wysładzanie. Od kilku warek zasyp mam ponad 10kg i tylko raz mi filtracja utknęła - trzeba było ponakłuwać nożem i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Dzięki, jutro biorę się więc za zacieranie z 10kg słodu. Zobaczymy jak pódzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się