Skocz do zawartości

Browar Pero


pero

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #20 Żytnie

 

 

Data:

-----

22.03.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód żytni 2kg

* Słód pilzneński 1,6kg

* Słód monachijski typ II 0,8kg

* Słod karmelowy jasny 300 - 0,55kg

* Chmiel Lubelski 20g

* Drożdże Wyeast Labs 3068 - starter 1l

 

 

Zacieranie:

------------

* 14l wody

* 63°C 15 min

* 73°C 45 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel lubelski 20g - na 60 min

 

Wyszło 25l 12BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #19 American Pale Ale przelana w butelki.

Zeszło tylko do 5BLG. Coś ostatnio mam problem z niedofermentowanym piwem :/ Jednak próby "kołysania" fermentorem czy podnoszenie temperatury nic nie pomagają.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś ostatnio mam problem z niedofermentowanym piwem :/

Znam to z autopsji. Sprawdź termometr :) Skoro kołysanie i podbicie temperatury nic nie daje to znaczy, że piwko najprawdopodobniej odfermentowało do końca, ale termometr psikusa zrobił :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znam to z autopsji. Sprawdź termometr :) Skoro kołysanie i podbicie temperatury nic nie daje to znaczy, że piwko najprawdopodobniej odfermentowało do końca, ale termometr psikusa zrobił :)

 

Rozumiem, że miałeś na myśli balingometr? Sprawdzałem na wodzie i pokazuje poprawnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znam to z autopsji. Sprawdź termometr :) Skoro kołysanie i podbicie temperatury nic nie daje to znaczy, że piwko najprawdopodobniej odfermentowało do końca, ale termometr psikusa zrobił :)

 

Rozumiem, że miałeś na myśli balingometr? Sprawdzałem na wodzie i pokazuje poprawnie.

Nie, nie. Mam na myśli termometr. Może przekłamywać o kilka stopni. Załóżmy, że pokazuje 67 stopni, a w rzeczywistości jest np. 71. Czyli działa już tylko alfa-amylaza. Powstają niefermentowalne dekstryny. Brzeczka jest dofermentowana, ale ze względu na długą przerwę scukrzającą Blg pozostaje na wysokim poziomie. Cukry są, ale drożdże nic nie mogą z nimi zrobić. No a drugą przyczyną jak piszesz może być ballingometr, ale to łatwo sprawdzisz zanurzając go w wodzie o temp 20 stopni (lub 16-tu, zależy jaki masz ballingometr - powinno być napisane na ile stopni jest wykalibrowany).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam na myśli termometr. Może przekłamywać o kilka stopni

dokładnie tak miałem - termometr zaniżał odczyty o ok. 7% co oznaczało przy ok72°C przekłamanie o 5°C; myślałem że zacieram w II przerwie, a to była dopiero pierwsza, a w pierwszej miałem raptem niecałe 60°C - LP zgłaszała że coś mocne to piwo :D

równie dobrze może ci zawyżać odczyt z powodów złej kalibracji lub przesunięcia skali

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #21 Koelsh

 

 

Data:

-----

06.04.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 3,8kg

* Słód pszeniczny 0,5kg

* Słód wiedeński 0,2kg

* Chmiel Perle 50g

* Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 14l wody

* 52°C 10 min

* 61°C 45 min

* 71°C 15 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 65 minut

* Chmiel Perle 30g - na 65 min

* Chmiel Perle 20g - na 20 min

 

 

Wyszło 25l 12,5BLG z czego ok 2l do słoików na startery.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #22 American Pale Ale II

 

Data:

-----

19.04.2013

 

 

Surowce:

--------

* Słód Pilzneński 4kg

* Słod karmelowy jasny 150 - 0,3kg

* Słod pszeniczny - 0,3kg

* Chmiel Willamette 40g

* Chmiel Galaxy 75g

* Drożdże Danstar Nottingham - uwodnione z saszetki

 

 

Zacieranie:

------------

* 14l wody

* 55°C - wsypanie słodów

* 61°C 40 min

* 71°C 20 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 65 minut

* Chmiel Willamette 25g - na 60 min

* Chmiel Willamette 15g - na 30 min

* Chmiel Galaxy 25g - na 5 min

* Chmiel Galaxy 50g - planowane dodać na cichą

 

 

Wyszło 25,5l o gęstości 12,5 BLG.

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #23 Belgian Blonde Ale

 

Data:

-----

27.04.2013

 

Surowce:

--------

* Słód Pilzneński 3,8kg

* Słod pszeniczny - 0,7kg

* Słod karmelowy jasny 150 - 0,2kg

* Chmiel Hallertauer Tradition 22g

* Chmiel Perle 22g

* Cukier 0,5kg

* Drożdże Belgian Abbey II - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 55°C - wsypanie słodów

* 61°C 40 min

* 71°C 20 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 65 minut

* Chmiel Tradition 22g - na 60 min

* Chmiel Perle 12g - na 10 min

* Cukier 0,5kg - na 10 min

* Chmiel Perle 10g - na 1 min

 

 

Wyszło 27l o gęstości 15 BLG.

 

Przy okazji warka #21 Koelsh przelana w butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #24 Alt

 

Data:

-----

03.05.2013

 

Surowce:

--------

* Słód Pilzneński 1,8kg

* Słód Monachijski II 1,4kg

* Słod karmelowy jasny 150 - 0,6kg

* Płatki pszenne - 0,4kg

* Chmiel Hallertauer Tradition 20g

* Chmiel Hallertauer Taurus 10g

* Chmiel Perle 10g

* Drożdże Danstar Nottingham - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 14l wody

* 55°C - wsypanie słodów

* 61°C 30 min

* 71°C 20 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 65 minut

* Chmiel Tradition 20g - na 60 min

* Chmiel Taurus 10g - na 60 min

* Chmiel Perle 10g - na 10 min

 

 

Wyszło 24l o gęstości 12 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #23 Belgian Blonde Ale przelana w butelki, zeszło do 3BLG.

Chyba najlepsze w smaku piwo w momencie butelkowania jak do tej pory :) I najbardziej klarowne, mimo iż nie było typowej cichej fermentacji.

Pierwszy raz mam do czynienia z tymi drożdżami ale chyba zagoszczą u mnie na dłużej.

Dzięki VeryBerry za gęstwę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #25 Malinowe

 

Data:

-----

17.05.2013

 

Surowce:

--------

* Słód Pilzneński 3,7kg

* Słod karmelowy jasny 150 - 0,5kg

* Chmiel Marynka 25g

* Sok malinowy Herbapol 680ml - 2 butelki

* Drożdże Danstar Nottingham - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 12l wody

* 51°C - wsypanie słodów

* 61°C 30 min

* 71°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Marynka 25g - na 60 min

 

Sok dodany przed zadaniem drożdży.

 

Wyszło 30l o gęstości 14 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #26 Belgian Ale

 

Data:

-----

01.06.2013

 

Surowce:

--------

* Słód Pilzneński 4,2kg

* Płatki owsiane - 0,5kg

* Chmiel Hallertauer Tradition 22g

* Chmiel Marynka 50g

* Drożdże Belgian Abbey II - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 50°C - wsypanie słodów

* 61°C 30 min

* 71°C 20 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Marynka 25g - na 60 min

* Chmiel Marynka 25g - na 10 min

 

 

Wyszło 25l o gęstości 13,5 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #27 Ale

 

Data:

-----

21.06.2013

 

Surowce:

--------

* Słód Pilzneński 4,1kg

* Słod karmelowy jasny 150 - 0,4kg

* Chmiel Perle 15g

* Chmiel Hallertauer Taurus 7g

* Chmiel Willamette 40g

* Drożdże Danstar Nottingham - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 14l wody

* 61°C 30 min

* 71°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Perle 15g - na 60 min

* Chmiel Hallertauer Taurus 7g - na 60 min

* Chmiel Willamette 20g - na 50 min

* Chmiel Willamette 20g - na 5 min

 

 

Wyszło 26l o gęstości 12 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #28 Pszenica

 

Data:

-----

02.07.2013

 

Surowce:

--------

* Słód Pilzneński 2,5 kg

* Słód Pszeniczny 2 kg

* Słod karmelowy 300 - 0,1 kg

* Chmiel Challenger 15g

* Chmiel Centennial 20g

* Drożdże Brewferm Blanche - uwodnione z saszetki

 

 

Zacieranie:

------------

* 14l wody

* 61°C 40 min

* 71°C 20 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Challenger 15g - na 60 min

* Chmiel Centennial 20g - na 5 min

 

 

Wyszło 28l o gęstości 11 BLG.

 

 

Przy okazji warka #27 poszła do kega i w butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #29 IPA

 

Data:

-----

06.07.2013

 

Surowce:

--------

* Słód Pilzneński 5,1kg

* Słod karmelowy 300 - 0,2kg

* Chmiel Nugget 30g

* Chmiel Centennial 17g

* Chmiel Goldings, East Kent 17g

* Drożdże S-33 - starter 1,2l z saszetki

 

 

Zacieranie:

------------

* 15l wody

* 63°C 30 min

* 73°C 20 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Chmiel Nugget 20g - na 60 min

* Chmiel Nugget 10g - na 50 min

* Chmiel Centennial 17g - na 5 min

* Chmiel Goldings, East Kent 17g - na 5 min

 

 

Wyszło 27l o gęstości 15 BLG.

 

 

Warka #23 poszła w butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.