pero Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Dunkelweizen poszedł w butelki, zeszło do 4BLG. Wyszło 46 butelek. Niestety greta odmówiła posłuszeństwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Warka #20 Żytnie Data: ----- 22.03.2013 Surowce: -------- * Słód żytni 2kg * Słód pilzneński 1,6kg * Słód monachijski typ II 0,8kg * Słod karmelowy jasny 300 - 0,55kg * Chmiel Lubelski 20g * Drożdże Wyeast Labs 3068 - starter 1l Zacieranie: ------------ * 14l wody * 63°C 15 min * 73°C 45 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel lubelski 20g - na 60 min Wyszło 25l 12BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Warka #17 Polskie Ale rozlana w butelki, zeszło do 3,5BLG, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Warka #19 American Pale Ale przelana w butelki. Zeszło tylko do 5BLG. Coś ostatnio mam problem z niedofermentowanym piwem Jednak próby "kołysania" fermentorem czy podnoszenie temperatury nic nie pomagają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Coś ostatnio mam problem z niedofermentowanym piwem Znam to z autopsji. Sprawdź termometr Skoro kołysanie i podbicie temperatury nic nie daje to znaczy, że piwko najprawdopodobniej odfermentowało do końca, ale termometr psikusa zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Znam to z autopsji. Sprawdź termometr Skoro kołysanie i podbicie temperatury nic nie daje to znaczy, że piwko najprawdopodobniej odfermentowało do końca, ale termometr psikusa zrobił Rozumiem, że miałeś na myśli balingometr? Sprawdzałem na wodzie i pokazuje poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Znam to z autopsji. Sprawdź termometr Skoro kołysanie i podbicie temperatury nic nie daje to znaczy, że piwko najprawdopodobniej odfermentowało do końca, ale termometr psikusa zrobił Rozumiem, że miałeś na myśli balingometr? Sprawdzałem na wodzie i pokazuje poprawnie. Nie, nie. Mam na myśli termometr. Może przekłamywać o kilka stopni. Załóżmy, że pokazuje 67 stopni, a w rzeczywistości jest np. 71. Czyli działa już tylko alfa-amylaza. Powstają niefermentowalne dekstryny. Brzeczka jest dofermentowana, ale ze względu na długą przerwę scukrzającą Blg pozostaje na wysokim poziomie. Cukry są, ale drożdże nic nie mogą z nimi zrobić. No a drugą przyczyną jak piszesz może być ballingometr, ale to łatwo sprawdzisz zanurzając go w wodzie o temp 20 stopni (lub 16-tu, zależy jaki masz ballingometr - powinno być napisane na ile stopni jest wykalibrowany). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Mam na myśli termometr. Może przekłamywać o kilka stopni dokładnie tak miałem - termometr zaniżał odczyty o ok. 7% co oznaczało przy ok72°C przekłamanie o 5°C; myślałem że zacieram w II przerwie, a to była dopiero pierwsza, a w pierwszej miałem raptem niecałe 60°C - LP zgłaszała że coś mocne to piwo równie dobrze może ci zawyżać odczyt z powodów złej kalibracji lub przesunięcia skali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Muszę więc zakupić jakiś nowy bo nie mam na czym porównać Ale dzięki za info, mam nadzieję, że to faktycznie termometr pokazuje złe odczyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Warka #21 Koelsh Data: ----- 06.04.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 3,8kg * Słód pszeniczny 0,5kg * Słód wiedeński 0,2kg * Chmiel Perle 50g * Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa Zacieranie: ------------ * 14l wody * 52°C 10 min * 61°C 45 min * 71°C 15 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 65 minut * Chmiel Perle 30g - na 65 min * Chmiel Perle 20g - na 20 min Wyszło 25l 12,5BLG z czego ok 2l do słoików na startery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Warka #21 Koelsh przelana na cichą. Zeszło do 3BLG. Bardzo mętne piwo (jeszcze takiego nie miałem), prawdopodobnie zastosuję klarowanie żelatyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka #22 American Pale Ale II Data: ----- 19.04.2013 Surowce: -------- * Słód Pilzneński 4kg * Słod karmelowy jasny 150 - 0,3kg * Słod pszeniczny - 0,3kg * Chmiel Willamette 40g * Chmiel Galaxy 75g * Drożdże Danstar Nottingham - uwodnione z saszetki Zacieranie: ------------ * 14l wody * 55°C - wsypanie słodów * 61°C 40 min * 71°C 20 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 65 minut * Chmiel Willamette 25g - na 60 min * Chmiel Willamette 15g - na 30 min * Chmiel Galaxy 25g - na 5 min * Chmiel Galaxy 50g - planowane dodać na cichą Wyszło 25,5l o gęstości 12,5 BLG. Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Warka #23 Belgian Blonde Ale Data: ----- 27.04.2013 Surowce: -------- * Słód Pilzneński 3,8kg * Słod pszeniczny - 0,7kg * Słod karmelowy jasny 150 - 0,2kg * Chmiel Hallertauer Tradition 22g * Chmiel Perle 22g * Cukier 0,5kg * Drożdże Belgian Abbey II - gęstwa Zacieranie: ------------ * 15l wody * 55°C - wsypanie słodów * 61°C 40 min * 71°C 20 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 65 minut * Chmiel Tradition 22g - na 60 min * Chmiel Perle 12g - na 10 min * Cukier 0,5kg - na 10 min * Chmiel Perle 10g - na 1 min Wyszło 27l o gęstości 15 BLG. Przy okazji warka #21 Koelsh przelana w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Warka #24 Alt Data: ----- 03.05.2013 Surowce: -------- * Słód Pilzneński 1,8kg * Słód Monachijski II 1,4kg * Słod karmelowy jasny 150 - 0,6kg * Płatki pszenne - 0,4kg * Chmiel Hallertauer Tradition 20g * Chmiel Hallertauer Taurus 10g * Chmiel Perle 10g * Drożdże Danstar Nottingham - gęstwa Zacieranie: ------------ * 14l wody * 55°C - wsypanie słodów * 61°C 30 min * 71°C 20 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 65 minut * Chmiel Tradition 20g - na 60 min * Chmiel Taurus 10g - na 60 min * Chmiel Perle 10g - na 10 min Wyszło 24l o gęstości 12 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Warka #22 American Pale Ale II przelana w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Warka #23 Belgian Blonde Ale przelana w butelki, zeszło do 3BLG. Chyba najlepsze w smaku piwo w momencie butelkowania jak do tej pory I najbardziej klarowne, mimo iż nie było typowej cichej fermentacji. Pierwszy raz mam do czynienia z tymi drożdżami ale chyba zagoszczą u mnie na dłużej. Dzięki VeryBerry za gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Warka #25 Malinowe Data: ----- 17.05.2013 Surowce: -------- * Słód Pilzneński 3,7kg * Słod karmelowy jasny 150 - 0,5kg * Chmiel Marynka 25g * Sok malinowy Herbapol 680ml - 2 butelki * Drożdże Danstar Nottingham - gęstwa Zacieranie: ------------ * 12l wody * 51°C - wsypanie słodów * 61°C 30 min * 71°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Marynka 25g - na 60 min Sok dodany przed zadaniem drożdży. Wyszło 30l o gęstości 14 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Warka #24 Alt przelany na cichą. Zszedł do 4BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Alt #24 poszedł w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Warka #26 Belgian Ale Data: ----- 01.06.2013 Surowce: -------- * Słód Pilzneński 4,2kg * Płatki owsiane - 0,5kg * Chmiel Hallertauer Tradition 22g * Chmiel Marynka 50g * Drożdże Belgian Abbey II - gęstwa Zacieranie: ------------ * 15l wody * 50°C - wsypanie słodów * 61°C 30 min * 71°C 20 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Marynka 25g - na 60 min * Chmiel Marynka 25g - na 10 min Wyszło 25l o gęstości 13,5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Warka #25 Malinowe poszło w butelki. Zeszło do 0 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Warka #27 Ale Data: ----- 21.06.2013 Surowce: -------- * Słód Pilzneński 4,1kg * Słod karmelowy jasny 150 - 0,4kg * Chmiel Perle 15g * Chmiel Hallertauer Taurus 7g * Chmiel Willamette 40g * Drożdże Danstar Nottingham - gęstwa Zacieranie: ------------ * 14l wody * 61°C 30 min * 71°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Perle 15g - na 60 min * Chmiel Hallertauer Taurus 7g - na 60 min * Chmiel Willamette 20g - na 50 min * Chmiel Willamette 20g - na 5 min Wyszło 26l o gęstości 12 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Warka #28 Pszenica Data: ----- 02.07.2013 Surowce: -------- * Słód Pilzneński 2,5 kg * Słód Pszeniczny 2 kg * Słod karmelowy 300 - 0,1 kg * Chmiel Challenger 15g * Chmiel Centennial 20g * Drożdże Brewferm Blanche - uwodnione z saszetki Zacieranie: ------------ * 14l wody * 61°C 40 min * 71°C 20 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Challenger 15g - na 60 min * Chmiel Centennial 20g - na 5 min Wyszło 28l o gęstości 11 BLG. Przy okazji warka #27 poszła do kega i w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Warka #29 IPA Data: ----- 06.07.2013 Surowce: -------- * Słód Pilzneński 5,1kg * Słod karmelowy 300 - 0,2kg * Chmiel Nugget 30g * Chmiel Centennial 17g * Chmiel Goldings, East Kent 17g * Drożdże S-33 - starter 1,2l z saszetki Zacieranie: ------------ * 15l wody * 63°C 30 min * 73°C 20 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Nugget 20g - na 60 min * Chmiel Nugget 10g - na 50 min * Chmiel Centennial 17g - na 5 min * Chmiel Goldings, East Kent 17g - na 5 min Wyszło 27l o gęstości 15 BLG. Warka #23 poszła w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Warka #28 Pszenica poszła do kega i w butelki, zeszło do 3 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się