korek Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) A czy myślicie, że drożdże zebrane z piany w 10tym dniu fermentacji będą się do czegoś nadawały (US-05)??.. Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 "Piana" po dziesięciu dniach na piwie fermentowanych drożdżami US-05 to tak naprawdę czapa drożdży, pływająca na powierzchni, a więc jak najbardziej będą się nadawały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemirad Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Pytania: Co jeśli w swojej szałaputności zebrałem razem z pianą te brązowe farfocle, mogę użyć? Czy może to ustrojstwo przebywać bez uszczerbku w lodówce 4-5 dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Tak + tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemirad Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Ok, dzięki za odpowiedź. Gnębi mnie jeszcze jedno.. Namachałem się łyżką a po pobycie piana w lodówce zredukowała się do małej ilości płynu. Martwię się czy to wystarczy na 20 l brzeczki bo porównując z gęstwą jest tego mało.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Zależy do piwa o jakim ekstrakcie chcesz ją zadać i co to znaczy mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemirad Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Piwo maksymalnie 14 blg, a mało to na moje oko 3 łyżki stołowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Mało, ja bym rozbujał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemirad Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Mogę jeszcze dozbierać ewentualnie lub jak radzi Azizi wrzucić na mieszadło.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Zrób z tego litrowy starter i będzie spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlebaq Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Odkopie temat żeby nowego nie zakladać. Mam zamiar uwarzyć pilsa 11 blg a następnego dnia albo dwa dni po porter bałtycki ok 20blg. Chcę zebrać drożdże czapy piany podczas fermentacji pilsa i zadać je bezpośrednio do porteru. Ile piany powinienem zebrać? Ktoś stosował takie zabiegi? Pozdro Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Odkopie temat żeby nowego nie zakladać. Mam zamiar uwarzyć pilsa 11 blg a następnego dnia albo dwa dni po porter bałtycki ok 20blg. Chcę zebrać drożdże czapy piany podczas fermentacji pilsa i zadać je bezpośrednio do porteru. Ile piany powinienem zebrać? Ktoś stosował takie zabiegi? Pozdro Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Nie zbierać zrobić na gęstwie po tym piwie. Po pierwsze przy dolnej fermentacji i niektórych szczepach jest bardzo mało piany więc się nie zdziw, że po otwarciu wiadra będziesz miał dwa placki delikatne. Druga rzecz Porter Bałtycki to nie przelewki do 20 blg -20 litrów potrzeba na prawdę dużo drożdży - dwa razy więcej niż dla alesa o takim samym balingu i dwa razy więcej niż dajesz do Pilsa 11 blg. Więc się zastanów czy lepiej nie poczekać na gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlebaq Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Tego też sie obawiałem ze może być za mało a o tym że dolniaki dają mało piany podczas fermentacji zapomniałem bo dawno nic nie robiłem z dolnej fermentacji ^^ Dzięki za odpowiedź! Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się