bajo33 Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Dzisiaj rozlałem piwko Wes Ciemny Nachmielony + Suchy ekstrakt 0,5 kg + glukoza 1 kg. Fermentacja górna w 20C, przez 3 dni intensywne bulkanie i z 13blg zeszło do 3, po kolejnych 5 dniach na burzliwej piwo utrzymało się dalej na 3blg więc ostatecznie po 8 dniach rozlew do butelek. No i tutaj popełniłem mały błąd przy obliczeniach, strzykawką, po wcześniejszym rozpuszczeniu cukru w wodzie dodałem do każdej butelki zamiast 4g, ok 4,7g cukru. Czy mogę obawiać się granatów i może jakaś rada jak mogę ich uniknąć, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Będziesz miał po prostu mocno nagazowane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Średnio 4,7g cukru. Kiedyś też bawiłem się w strzykawkę i niestety nagazowanie było nierówne. Część butelek prawie bez gazu a część gejzery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Po tygodniu sprawdź jak sie nagazowało, jak będzie mocno po tygodniu to je wypij w miarę szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 proponuje mocno schłodzić, szybko pić i otwierać nad zlewem .... tak na wszelki wypadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Niecały gram na butelkę to aż tak bardzo dużo? Osobiście też dawkuje strzykawką i sobie chwalę ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Niecały gram na butelkę to aż tak bardzo dużo? Osobiście też dawkuje strzykawką i sobie chwalę ten sposób. 25% więcej, 4g/l to już dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Może po tygodniu jak będzie mocno nagazowane to spuszczę tak 2-3 dni pod rząd gaz lekko podnosząc kapsel a później kapslownicą docisnę, pomoże to coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Ale i tak niecałe 5 g nie powinno eksplodować moim zdaniem. Sprawdzaj regularnie butelki, jak zimne będzie wychodzić to wiedz, że coś się dzieje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Poczytałem trochę o problemach z przegazowaniem piwa i okazuję się, że głównym problemem nie jest dodanie trochę za dużo surowca do refermentacji a dużo bardziej rozlewanie piwa do butelek nie do końca przefermentowanego. Nawet 0,5 blg to aż 100g cukru w 20 litrach piwa! Także jeśli piwo mi odfermentowało do końca to nie powinienem się obawiać o granty a co najwyżej będzie trochę mocniej nagazowane. Tak jak radzicie po 7 dniach otworze butelkę owiniętą w ręcznik i okulary na twarzy, jeśli piania się nie podniesie zanoszę do piwnicy, jeśli podniesie to to upuszczę nieco gazu. Butelką testową będzie ta która była na końcu rozlewana z największą ilością drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Okularów nie potrzebujesz, piwo oczu nie wypali A testowo to zawsze resztkę leję w PETa po coli na sam koniec rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Kolego bajo33, dobrze rozumiem Twoje obawy. Miałem podobny problem tydzień temu (patrz http://www.piwo.org/topic/7817-niedofermentowane/?do=findComment&comment=168754). Wynikał on co prawda z obawy o niedofermentowanie, ale lęk zapewne był taki sam . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Podważyłem dzisiaj kapsel lekko, obawiając się przedwczesnych granatów i w butelce piana podeszłą pod sam kołnierzyk a drożdże z dna podeszły pod samą górę piwa. Czy to znaczy, że piwo już jest mocno nagazowane i powinienem spuszczać z niego gaz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Spuszczać, spuszczać... Po 24h takie nagazowanie nie wróży nic dobrego. W zasadzie wróży jedno: lądowanie w Normandii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Butelki które były nalewane na początku są ok, lekka pianka się robi. Najgorsze jest ostatnie 6-8 butelek. Czyli rozumiem, że w tamtym butelkach jest mniej drożdży i porządnie się nagazują dopiero za parę dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 lub więcej cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Przed chwilą zrobiłem jeszcze jedną rzecz. Podczas rozlewu zabrakło mi do ostatnich 3 butelek środka w formie rozpuszczonego cukru więc dodałem do nich sypki cukier w ilości 4g na butelke 0,5L (poprzednie piwo dodawałem tą miarką i wyszło nagazowane w sam raz). I proszę państwa co się dzieje, piwo jest najbardziej wzburzone ze wszystkich, naturalnie jest w nich najwięcej drożdży, oznacza to że piwo mogło nie przefermentować do końca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Niecały gram na butelkę to aż tak bardzo dużo? Osobiście też dawkuje strzykawką i sobie chwalę ten sposób. 25% więcej, 4g/l to już dużo chyba 4g/butelkę 0,5l to już dużo ?? 4g/l to normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 4g/l to normalnie To bardzo dużo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 4g/l to normalnie To bardzo dużo! Jejski pewnie nie zauważyłeś, ale chodzi o litry. 4g/litr to mało, na butelkę to już sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Przepraszam. Faktycznie myślałem o 4g/0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 oczywiście chodziło mi o butelkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 ..hmm..ja daje 4g / 0,5l i czesto slysze od spijajacych ze piwo jest slabo gazowane..czasami sam mam takie odczucie..do ostatnich 2och warek dalem 6g/ 0,5l z miarki i zadne piwo (po schlodzeniu) nie mialo najmiejszego zamiaru z butelki wyjsc..to skoro 4g/0,5l to bardzo duzo to 6g/0,5l to baaardzo duzo..i w takim razie dlaczego miarka dla 0,5l butelki ma pojemnosc 4g jesli to zbyt duza ilosc cukru? zaczynam sie obawiac pociskow w piwnicy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Tam gdzie dałeś 6 g na 0,5 l radziłbym szybko wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się