marbelka Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Najważniejsza jest do końca przeprowadzona fermentacja,wyobraź sobie,że mierzysz blg przez kilka dni i pomiar jest ten sam-kwestia dokładności przyrządów pomiarowych-butelkujesz a piwko zejdzie jeszcze o np 0,2-0,3blg.przez miesiąc.To jest 2-3gr/litr+to co dałeś do refermantacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 dziwi mnie tylko ze skoro to tak duza ilosc to dlaczego nigdy nawet najmniejszych oznak przegazowania nie mialem..ale chyba dochodze do wniosku ze musze wszystkie skrzynki pozabezpieczac na wszelki wypadek.. Szybko wypic tzn? Ile czasu zajmuje drozdzom teoretycznie dojedzenie calosci cukru danego do refermentacji? Co do ofermentowania to musze zaczac robic test bo czesto fermentacja konczy sie na dosc wysokim Blg (3-4) i nie mam pewnosci czy to koniec czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) Po trzech tygodniach cukier dodany do refermentacji powinien być już zjedzony i piwo po otworzeniu będzie uciekać z butelki. Pytanie teraz tylko, czy fermentacja się zakończyła i czy drożdże jeszcze coś nie dojedzą z tego piwa. Dodatkowe nagazowanie z niedojedzonych cukrów może już powodować granaty. Kontroluj sytuację na bieżąco. I jeszcze jedno - bardzo mocne nagazowanie, tzw. gejzery, skutkują tym, że gdy w końcu uda Ci się coś z tego piwa nalać, to jest to paradoksalnie prawie całkowicie bez gazu. Edytowane 22 Października 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Co do ofermentowania to musze zaczac robic test bo czesto fermentacja konczy sie na dosc wysokim Blg (3-4) i nie mam pewnosci czy to koniec czy nie. No właśnie-test to konieczność ,wysokość końcowego Blg zależy też od sposobu zacierania -ja robię test w dwóch buteleczkach,do drugiej dodaję trochę drożdży piekarskich i porównuję,bo istnieje możliwość,że jakieś"dzikusy" mogą odfermentować głębiej niż drożdże piwne-weź to pod uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Co do ofermentowania to musze zaczac robic test bo czesto fermentacja konczy sie na dosc wysokim Blg (3-4) i nie mam pewnosci czy to koniec czy nie. No właśnie-test to konieczność ,wysokość końcowego Blg zależy też od sposobu zacierania -ja robię test w dwóch buteleczkach,do drugiej dodaję trochę drożdży piekarskich i porównuję,bo istnieje możliwość,że jakieś"dzikusy" mogą odfermentować głębiej niż drożdże piwne-weź to pod uwagę No ale co wtedy zrobisz? Na piwnych zejdzi Ci piwo np. do 4°Blg, FFT na tych drożdżach również do 4, a na piekarskich do 3°Blg? Dodasz do fermentatora piekarskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 na piekarskich raz mi test zszedł o 0,4Blg niżej niż na piwnych,miałem"wzmożoną" kontrolę nad tym piwkiem ale spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Czym mierzycie te 0,4 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Anteks - Dobre pytanie ;] Na pewno mam juz piwko ktore stoi mniej wiecej 1,5 miesiaca w butelkach i przy nagazowaniu 6g/ 0,5l po schlodzeniu nie dzieje sie nic nadzwyczajnego..wszystko w porzadku. Tworzy sie sporo piany ale dopiero jak zaczne lac piwo z gory a nie po sciance szkla. I mam nadzieje ze tak zostanie ale na pewno dzis poczynie jakies kroki zeby zabezpieczyc piwo i siebie przed granatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Czym mierzycie te 0,4 blg? refraktometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) Jaki refraktometr polecasz Edytowane 22 Października 2012 przez 1981frc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 A to przepraszam najmocniej bo troche ironizowalem..myslalem ze masz jakis ultra dokladny ballingomierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 kupiłem taki-RSG100ATC ,ta końcówka jest ważna-ATC znaczy autokorektę temperatury,nie musisz schładzać brzeczki do 20stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 I na tej skali dostrzegasz 0,4 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 I na tej skali dostrzegasz 0,4 blg? podziałka jest co 0,2 a wynik przeliczam w tabeli "korekta refraktometr" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 http://www.mpn.pl/sklep/product_info.php?products_id=73 chyba że w realu lepiej widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) http://www.mpn.pl/sk...?products_id=73 chyba że w realu lepiej widać Dokładnie tak jak piszesz- w realu widać ,po lewej stronie np między 5 a 10 co jeden są szersze kreski a każda jednostka podzielona jest co 0,2stopnia 160zł to rozbój polecam ebay i z HK Edytowane 22 Października 2012 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 kupiłem taki-RSG100ATC ,ta końcówka jest ważna-ATC znaczy autokorektę temperatury,nie musisz schładzać brzeczki do 20stC Należy zwrócić uwagę, żę ATC nie oznacza kompensacji temperatury w całym zakresie. W przypadku tego modelu automatyczna kompensacja temperatury działa tylko w zakresie 10-30oC, tak więc przy cieplejszej brzeczce pomiar będzie jednak obarczonybłędem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Widać lepiej, aczkolwiek pomiar na pewno opatrzony jest błędem choćby tego przeliczania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 wpływ ma jeszcze temperatura piwa - jak ktoś rozlewa przy 25°C bo mu fermentor stoi przy grzejniku, to jest inna sytuacja niż przy lagerze stojącym w 5 stopniach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Piwo już prawie 5 dni od rozlewu i nie ma granatów, z tym, że już wiem, iż czeka mnie popuszczanie gazu z butelek bo wyraźnie piana wychodzi z butelki i drożdże uciekają z dna (obserwacja z przed 2 dni, później nie sprawdzałem). Czekam jeszcze 2 dni i zobaczę co się z piwkiem dzieje Przy okazji mam pytanie dotyczące rozlewu. Wiadome jest, że przy określonej temperaturze dodajemy odpowiednią ilość surowca do refermentacji, ponieważ gaz jest uwięziony w piwie (w niższych temperaturach jest go więcej). No właśnie i jak trzymam piwo tylko na burzliwej i rozlewam piwo poprzez kranik to piwo jest jeszcze mocno nagazowane. Czy po napełnieniu butelki powinienem jeszcze odczekać parę, kilkanaście minut aż większość gazu ucieknie i dopiero kapslować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 jednostka podzielona jest co 0,2stopnia Ze strony sklepu: Dokładność: +/- 0,4% Brix; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 I na tej skali dostrzegasz 0,4 blg? podziałka jest co 0,2 a wynik przeliczam w tabeli "korekta refraktometr" Błędy szacowania podziałki lub innych noniuszów opisywane sa w wielu teoriach w skrócie mozna określic to tak : błąd szacowania (odczytu) wynosi t/3,5 gdzie t jest wielkościa zaznaczonej jednostki.. może to i prymitywne ale iles tam lat to ustalano i mierzono.. Mozna tez bawić sie w sume rózniczek poszczególnych elementów (błedów) składajacych sie na odczyt ale to juz niczego nie wnosi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 (edytowane) jednostka podzielona jest co 0,2stopnia Ze strony sklepu: Dokładność: +/- 0,4% Brix; dokładność sprzętu? Czy chodzi ci o podziałkę?Bo podziałka nie może być 0,4stopnia , skoro jest pięć jednostek na jeden stopień,więc jedne podziałka to 0,2 . Załóżmy,że jest niedokładny-nieważne o ile przekłamuje-ale jeśli mierzysz początkową wartość w SG np 1055 a po dwóch tyg cichej masz 1028 a za 3 ,4 dni masz 1027 ,to znaczy ,że jeszcze schodzi - nie zauważysz tego na zwykłym Balingomierzu , bo to jest ok 0,2 st Blg i zakapslujesz,a te 0,2 Blg to 2g/l -dużo ,nie?.I potem buuum A pomiary początkowe i końcowe zawsze robię i balingomierzem i refraktometrem-ot takie mam skrzywienie Reasumując-refraktometr przydaje się przy wysładzaniu- (mniej niż pół łyżki szybko stygnie i już pomiar) oraz pomaga zauwazyć koniec fermentacji,co opisałem wyżej w tym poscie Edytowane 26 Października 2012 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Podziałka 0,2; dokładność 2 podziałki. Tak wynika z opisu. No i oby za każdym razem było w jedną stronę to 0,4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 przed pomiarem kalibracja-kropla wody i ew śrubokręcik dołączony w zestawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się