gortan2 Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Witam. Chciałbym zrobić zrobić takiego tradycyjnego Pilznera jakie dawniej były z browaru w Pilźnie. Żaden ze znalezionych na forum przepisów mi za bardzo nie pasował więc wybrałem jeden i go zmodyfikowałem. Napiszcie co o tym sądzicie: Składniki: -5 kg słodu pilzneńskiego (lager malt) -0,5 kg słodu Carahell. -Chmiel Saaz 60g -Drożdże Safale S-04 saszetka 11,5g Zacieranie 55°C wsypane słody część zacieru do dekocji 62°C 15 min --72°C 15 min --gotowanie 15 min wlanie do zacieru głównego 62°C --część do dekocji 72°C - 15min --gotowanie 15 min dodanie do zacieru głównego 72°C -30 min Czas gotowania 90 minut Mam jeszcze pytanie ile mam dać do tego wody? Chyba powinno być 15l ale czy nie można dać więcej np. 25l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 (edytowane) Jeżeli chcesz tradycyjnego Pilsa, to nie rozumiem po co dodawać Carahell. Safale S-04? Pilzner to piwo dolnej fermentacji. Edytowane 20 Października 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gortan2 Opublikowano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 No cóż drożdże górnej fermentacji chciałem dodać ponieważ u mnie nie ma miejsca gdzie była by temp.5-15. Co do Carahela to co powinienem zamiast niego dodać?I co z ilością wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Sam pilzneński wystarczy. Wody dajemy w stosunku 1:3 czyli na kilogram słodu trzy litry wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 No cóż drożdże górnej fermentacji chciałem dodać ponieważ u mnie nie ma miejsca gdzie była by temp.5-15. Co do Carahela to co powinienem zamiast niego dodać?I co z ilością wody? No to jeśli nie możesz użyć drożdży dolnej fermentacji to na 100% nie będziesz miał Pilsa. Jeśli nie masz warunków na dolną fermentację to chyba lepsze drożdże będą US05, mają czysty profil jak na drożdże górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 No cóż drożdże górnej fermentacji chciałem dodać ponieważ u mnie nie ma miejsca gdzie była by temp.5-15. Co do Carahela to co powinienem zamiast niego dodać?I co z ilością wody? No to jeśli nie możesz użyć drożdży dolnej fermentacji to na 100% nie będziesz miał Pilsa. Jeśli nie masz warunków na dolną fermentację to chyba lepsze drożdże będą US05, mają czysty profil jak na drożdże górnej fermentacji. Jaka różnica będzie w smaku zamieniając drożdże dolnej fermentacji na górną fermentacje? np: ww US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Różnica w smaku będzie taka, że będą to dwa diametralnie inne piwa. Pilzner to piwo fermentacji dolnej (8-10°C), wymagające specjalnego szczepu drożdży i tego się nie przeskoczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 W kwietniu tego roku zatarłem pilsa .. a tempetatura podniosła sie wówczas , a ja nie byłe na to przygotowany.. brzeczka fermentowała w temperaturze 18C , co jak na pilsa jest za duzo.. ale uzyłem drożdzy S.23 i wyszło piwo niezgorsze a moja rada.. - jeśli nawet możesz uzyskać naście stopni to korzystaj z drożdzy dolnej fermentacji i juz.. moze nie będziesz miał wzorcowego pilsa ale przynajmniej do niego się zblizysz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 czyli zakladajac temp powiedzmy 14-16st lepiej uzyc drozdzy dolnej czy gornej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Górnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 no to mamy 1:1 wiadomo iz nie chodzi tutaj o szeroko pojeta poprawnosc stylowa czy historyczna ale najbardziej zblizony efekt w przypadku braku mozliwosci przprowadzenia procesu zgodnie z kanonem..ktore drozdze zostawia po sobie mniej niepozadanych cech? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Us05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 i rozumiem ze w dolnych granicach temperatury fermentacji? zalecana jest niby od 15-tu..a orientujesz sie w jakiej najnizszej temperaturze te drozdze bezpiecznie pracuja? co prawda zdobycie lodowki zakonczylo sie fiaskiem ale perspektywa uwarzenia "gornego pilsnera" moze byc calkiem ciekawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 i rozumiem ze w dolnych granicach temperatury fermentacji? zalecana jest niby od 15-tu..a orientujesz sie w jakiej najnizszej temperaturze te drozdze bezpiecznie pracuja? U mnie pracowały w temperaturze 13,5°C calkiem sprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Obecnie mam na fermentacji brzeczkę zaszczepioną US-05. Femrentor w pomieszczeniu o temp 13 stopni. Za kilka dni przeniosę fermentor do cipelejszego miejsca w celu dofermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 no i stalo sie..zacheciliscie mnie na tyle ze wykonalem szybki telefon i udalo sie jeszcze do zamowienia co nieco dorzucic i sprawdze jak to wyglada Kwestia stworzenia odpowiedniej temperatury i zobaczymy co z tego bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Zrób mu jeszcze lagerowanie i możesz mówić, że to koelsch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się