e-prezes Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Kto robił tego Wita z trawą cytrynową bo nie pamiętam a mam zamiar coś podobnego popełnić i mam kilka pytań czy nie siedzi tutaj tylko na browar bizie? Ja to zamierzałem (warka poszła na destylat), ale widzę, że pomysł został już zrealizowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Powiem wam tylko że z tym nie można przesadzać bo czasem można uzyskać zapach jak w niektórych cytrusowych płynach do naczyń czy innej chemii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Wysępiłam butelczynę do degustacji w domu. Musieliśmy być mocno zdekalibrowani różnorodnością degustowanych próbek, bo na świeży nos to tej mięty, którą chórem okrzyknęliśmy, za bardzo nie było. Ale trawa cytrynowa dodała fajnego akcentu. Ja w przyszłym sezonie witkowym spróbuję wykonać właśnie z miętą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Wysępiłam butelczynę do degustacji w domu. Musieliśmy być mocno zdekalibrowani różnorodnością degustowanych próbek, bo na świeży nos to tej mięty, którą chórem okrzyknęliśmy, za bardzo nie było. Ale trawa cytrynowa dodała fajnego akcentu. Ja w przyszłym sezonie witkowym spróbuję wykonać właśnie z miętą. Ja tam mięty nie czułem ino kardamon i tą trawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 No ja znowu miętę i szałwię ale to szczegóły. Właśnie napisałem do el kurczako o recepturę i myślę że niedługo opracuje to piwo jak dowiem się jakie mniej więcej składniki dodać i w jakiej ilości. Właśnie wiem żeby nie przesadzić, bo to może się skończyć dziwnym piwem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ferguson Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 No ja znowu miętę i szałwię ale to szczegóły. Właśnie napisałem do el kurczako o recepturę i myślę że niedługo opracuje to piwo jak dowiem się jakie mniej więcej składniki dodać i w jakiej ilości. Właśnie wiem żeby nie przesadzić, bo to może się skończyć dziwnym piwem... To sprawdź skrzynkę na BB To piwo ma już 2,5 miesiąca jak na witta to sporo. Smak się zmienia dosyć ciekawie na przestrzeni tygodni. Najlepsze jest po dwóch tygodniach od zabutelkowania oraz po 1,5 miesiąca. Co do posmaków mydlanych to prawda można łatwo przesadzić. No mało się udzielam bo jak mam już czas to tylko na czytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) A wracając do spotkań w ZUPie - zastanawiam się, czy robić w styczniu, skoro knuję wycieczkę do Strzegomia w podobnym terminie? Co szanowni piwowarzy na to? Będąc na KPD w Gdańsku pozyskałam fajną tabelę aromatów od szefa PSPD - arkusz ćwiczebno-szkoleniowy i za jego pozwoleniem (już uzyskanym) zamierzam go wykorzystać właśnie na spotkaniach. Poreklamuję trochę PSPD, zatem korzyść obopólna Edytowane 30 Listopada 2012 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Holender szkoda, że nie wiedziałem wcześniej, tak bym wpadł z kilkoma bronksami. Mam nadzieje że w styczniu wypali, bo ja do Strzegomia się nie wybieram raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 No to właśnie w Strzegomiu będzie zamiast tego po części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiD Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Ja bym pisał się na Wrocław w Styczniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 No to właśnie w Strzegomiu będzie zamiast tego po części Szkoda, że zamiast bo się na Strzegom raczej nie załapię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Właściwie to możemy i w styczniu się spotkać, dobrego piwa nigdy dość ;-) Proponuję niedzielę 20. Jeszcze dziś odświeżę formularz zgłoszeniowy na cerevisia.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Ooo fajnie. Z chęcią wpadłbym do ZUPu 20 stycznia. Nie wiem tylko, czy wymagane jest posiadanie swojego piwa do degustacji? Jakieś tam starsze piwko by się znalazło, ale wolałbym świeże przynieść a najnowsze jeszcze nie jest w butelkach, więc nie mam pojęcia do z tego wyjdzie i czy chciałbym "to" przynieść ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Można się zapisywać :-) http://www.cerevisia.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Frekwencja dopisuje, ale miejsca jeszcze są, zatem podbijam temat Póki co zapisali się m.in. następujący uczestnicy : pale ale, amber ale, monachijskie ciemne, lager wiedeński, brown ale, a'la koelsch, pils, witbier, sweet stout, być może imperial stout. Dość słaba reprezentacja piw dolnej fermentacji, jak na tę porę roku, ale za to urozmaicenie smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Mam dolniaka ale nie jestem z niego dumny. W razie czego mogę wziąć, jeżeli chodzi o styl to nazwał bym go dowolny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Mam dolniaka ale nie jestem z niego dumny. W razie czego mogę wziąć, jeżeli chodzi o styl to nazwał bym go dowolny Na tym spotkaniu nie chodzi o to, żeby przynosić tylko piwa doskonałe, tylko też takie z wadami (oby nie przesadnymi). Oprócz przyjemności ze spotkania i degustacji wystąpić powinien również element edukacyjny, jakim jest rozpoznawanie wad i dociekanie, skąd się one biorą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Właściwie mógłbym zabrać zamiast Imperial Stouta moje Tmave albo Marcowe, ale są jeszcze nieodleżakowane i trochę się boję że będzie to ich główną wadą ( do 20 będą miały ponad 2 tygodnie a to za mało moim zdaniem) Spróbuje jeszcze każde przed spotkaniem i może wtedy zadecyduję czy je zabrać Jeżeli w ramach piw z wadami coś mam wziąć to została mi jeszcze jedna butelka Bittera z mega infekcją lactobacilliusa, to mogę dać do spróbowania dla zainteresowanych, zrobię też wydruk zdjęć z infekcją jeżeli byście chcieli. Piwo jest pijalne ale ma bardzo dziwny smak, fakt że jedna butelka to mało na tyle osób ale jakoś damy chyba radę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 ...z mega infekcją lactobacilliusa, to mogę dać do spróbowania dla zainteresowanych, zrobię też wydruk zdjęć z infekcją jeżeli byście chcieli. Piwo jest pijalne ale ma bardzo dziwny smak, fakt że jedna butelka to mało na tyle osób ale jakoś damy chyba radę! Nie martw się, istnieje potencjalne ryzyko, że będą tacy, którzy dobrowolnie zrezygnują z próbki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Piło się już nie takie rzeczy A tak na marginesie to o której się ustawiamy? Bo data jest ale godziny to ja już nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Pewnie tak jak poprzednie się zacznie o 15 godzinie. Dobra jak coś to mogę zabrać i Tmave i Marcowe jak coś żeby przykład z dolniaków był, choć nie powiem żebym był z nich zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) A o 15.00 - dzięki za zwrócenie uwagi - uzupełniłam na stronie. Zapisało się już 18 osób, także będzie znowu full house Edytowane 15 Stycznia 2013 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Spotkanie już za parę godzin, a ja zapomniałam o jeszcze jednej rzeczy - weźcie długopisy!!! Niestety, nie mam ich aż tyle, żeby na każdym spotkaniu rozdawać po 20 sztuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Za późno ja już jestem w autobusie chyba że po drodze będzie coś otwartego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Spotkanie już za parę godzin, a ja zapomniałam o jeszcze jednej rzeczy - weźcie długopisy!!! Niestety, nie mam ich aż tyle, żeby na każdym spotkaniu rozdawać po 20 sztuk Jak mi przypomnisz to na następne wezmę dla wszystkich a i na zapas też będą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się