Skocz do zawartości

Bogi warzy, ale nie sam:)


Bogi

Co jako warkę jubileuszową uwarzyć?  

104 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Czy uwarzyć

    • Burton Ale 32-34 blg i nań pójdzie cały miód
      83
    • Burton Ale 19 blg i zaraz potem Windsor Ale 16 blg
      21


Rekomendowane odpowiedzi

Piwko trafiło na cichą, a po cichej już do butelek, 18blg, 8,1%. W smaku bardzo ładnie zintegrowane przyprawy i zobaczymy co z chmielem, czy będzie rosnąć czy jednak się cofać.

 

W planach, może West Indies Porter, parametry proponowane 15,5blg i 5,3%, chmielenie wyższe ok 68 IBU, zobaczymy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Inauguracja Nowego Roku powtórka z Korsarskiego, zmiany jeśli chodzi o drożdże (miast Nottingham'ów Safale S-04) i chmiel (zamiast Marynki Iunga). Start warzenia punkt 15:46 :okey:  (15:40 beczkowóz przywiezie świeżutką wodę) i najprawdopodobniej już bliżej wieczora będzie fermentować w piwnicy (aktualna temperatura 15, więc pod wieczór będzie niżej).

 

Edit: dobre surowce się trafiły, bo blg początkowe 23 :P

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj z Żoną przynieśliśmy Korsarskie do domu, dziś rano, zlanie znad osadu, pomiar, 6 blg, do baniaka i na cichą. Smak bardziej lagerowy niż w poprzednim, więc zapowiada się cudnie, czysty profil i wyrazista Iunga dająca nie tyle goryczkę, co wytrawność. Po cichej butelkujemy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warką nr 62 będzie...AIPA czyli, co jest zresztą logiczne :PAustralian India Pale Ale, 2 chmiele EKG i Ella (stąd Australian), 80 IBU, na razie zastanawiam się nad zestawem przypraw, a drożdże Burton Union czyli znowu miks korzyści.

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miały być kombinacje, a tutaj wyszło, że począwszy od końca września 1873 roku, Burton Ale, drugiej, a właściwie trzeciej generacji, więc bardziej gorzki i jaśniejszy w kolorze od swojego protoplasty był eksportowany do...Australii, konkretnie Queensland (360 beczek po 54 galonów każda) i do Victorii (1,081), również do Nowej Zelandii (694) i do USA (7,036), w tym okresie państwo, które brało zawsze najwięcej, czyli Rosja, to tylko 41 beczek.

 

Tak więc najnowsze piwko, to będzie taki właśnie lżejszy Burton, jaśniejszy, chmielony EKG, ale z dodatkiem Elli, plus przyprawy, żeby wzmocnić aromat Elli czyli tradycyjne do East India Pale Ale niedojrzały owoc pomarańczy i kolendra, a z własnej inicjatywy anyż zielony i badian. Ustalono, że taki Burton IPA dobijał do 115 IBU, więc 80 to będzie w sam raz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Wszystko wyszło tak idealnie, że mamy chyba kandydata na najlepsze drożdże, co więcej były bliżej terminu ważności, czyli Burton Union. Parametry 16 blg i 7,65% więc minimalnie różniące się od zakładanego (17 blg miało być). Na razie w piwnicy trwa gazowanie, ale piwko po dwóch (!) dniach było całkowicie klarowne, osadzik lekuteńki i zbity na dnie, więc i gazowanie może pójść szybciej niż można zakładać. Wykorzystujemy pogodę i niedługo West Indies Porter albo siódma już wariacja na temat East India Pale Ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tak jak napisałem w profilu:

 

Z przyczyn zdrowotnych browar zawiesza działalność do odwołania, podobna kwestia dotyczy aktywnego udziału w forum, nie ograniczająca się tylko do biernego czytelnictwa.

 

W razie w, proszę się kontaktować.przez mail'a, pw, telefonicznie. Mimo kalumnii na nasz temat, na jakie można się natknąć gdzieniegdzie-niekoniecznie na tym forum, browar zawiesza działalność z ilością 62 pełnoprawnych warek i może jeszcze powróci.

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

Wczoraj z pomocą Trusia wróciliśmy do warzenia jupi.gif . Wariacja na temat Kilkenny Red Ale, nazwa robocza "Versailles Ale" (bo nie Winsor:P), styl Imperial Roasted Ale, 15blg, poza ekstraktem pojawiły się słody (zwłaszcza palony), załatwione z zaprzyjaźnionego browaru rzemieślniczego oraz chmiel w szyszce Magnum od zaprzyjaźnionego plantatora, drożdże Safale S-04. Następne albo nowy Winsor Ale albo Korsarskie nr 3.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z Imperial Roasted poszło wszystko zgodnie z planem, cudowna barwa, róż z refleksami oranżu, 15 blg 6,1%vol. Kończymy butelkować i Windsor idzie na cichą przy 2 blg-smakowo dramatyczne, ale poprzednie też takie było, mimo że dałem dużo mniej kardymonii :D. Choć teraz jak kosztowałem to już ma potencjał.

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

IRA wyszła technicznie perfekcyjna, kolor, aromat, smak, balans. Po tygodniu już nieśmiały gaz, więc niedługo się nagazuje w pełni. Właśnie butelkujemy Windsor'a, ok 8,1vol, a potem gromadzimy składniki i leci 3cie Burtońskie Wszechpotężne, żeby sobie kraft nie myślał, że do nich należy ostatnie słowo, bo jak mawia stare angielskie przysłowie: jest piwo, i jest Burton!

 

PS. Jeszcze 4,5 litra Windsor'a trafiło do beczki po winie winogronowym wytrawnym, więc szykuje się warka specjalna exclusive deluxe premium :P

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

9tego dnia fermentacji częstotliwość pykania spadła do 3 na sekundę, dziś przynieśliśmy piwko do domu, niech sobie odpocznie, prawdopodobnie w poniedziałek przelejemy na cichą, żeby sobie jeszcze tydzień, może więcej doszło. W zapachu zapowiada się bardzo przyjemnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wg tych wytycznych chmielenie wyglądałoby tak:

45 minut Magnum 13 ak 300g

30 minut Magnum 13 ak 50g

 

ale rozważam też takie rozwiązanie:

 

60 minut 142g

30 minut 108g

15 minut 100g

 

albo takie coś:

 

90 minut 140g
60 minut 30g
30 minut 30g
20 minut 50g
10 minut 50g
5   minut 50g

 

W które chmielenie byście radzili pójść? Ktoś już pracował z takimi ilościami?

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.