Skocz do zawartości

Bogi warzy, ale nie sam:)


Bogi

Co jako warkę jubileuszową uwarzyć?  

104 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Czy uwarzyć

    • Burton Ale 32-34 blg i nań pójdzie cały miód
      83
    • Burton Ale 19 blg i zaraz potem Windsor Ale 16 blg
      21


Rekomendowane odpowiedzi

Zlałem z beczki BBB#2, dofermentował do zera, mocno nasycił się dębiną i miodem, straty duże, ale te parę (dosłownie) buteleczek powinny w pełni zrekompensować. Pogoda mało sprzyjająca, więc pewnie w tym roku nie będzie Korsarskiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Ale będzie Burton nr 8, bez nazwy, miód od Piaseckiego, Marynka, Izabella, start 34 blg. Drożdże znad Rodanu, nowa selekcja szczepów, przeznaczenie do win półsłodkich, owocowych, nawet i do restartu-wyodrębnił Lallemand, ja mam z innej firmy-kupione w "Majstrze." Będzie na następny Festiwal.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zabutelkowany, alkoholu podobnie jak w przypadku Arctic Ale, czyli mało-a przynajmniej mniej niż można zakładać, przy wysokim blg. Żeby się nic nie zmarnowało zabutelkowano wersję Hazy i wersję Very Hazy-trzeba iść z duchem czasu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Po dłuższej przerwie, pora na morskiego potwora. Korsarskie nr 5, chmielone Zulą, start 27 blg, praktycznie rozwala tempem blow-off tube. Profil będzie ciekawy, bo Zula cytrusowa, tropikalna, a wiadomo że korsarze się w dalekie kraje zapuszczali. Potem może porterek, normalny imperial ? najwyżej mu dodam trochę jęczmienia palonego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z porterkiem to będzie tak, postaram się 26 blg na start, ale może być cieńszy. Chmiele o dziwo amerykańskie, ale najbardziej typowe, więc Citra i Cascade, IBu wg kalkulatora wychodzi między 115-119 czyli ok, zaś alkohol 9,2 czyli też w normie, ale to i tak pewnie wyjdzie wszystko inaczej. Przy ostatnim Korsarskim startowe 27 blg (wg obliczeń na kalkulatorze) okazało się być 24 blg, czyli trzeba było interweniować. Rozpisuję powoli najnowszego Burton'a czyli numer 9, w każdym razie będzie to piwo z największą ilością chmielu, ale niekoniecznie tak nachmielone, rok celowany to 1869 czyli też nie będzie aż tak gęsty. Ale to na razie jest na papierze, poczekajmy na Korsarskie-lekko zwolniło, ale nadal fermentuje aż miło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Imperial Brown Stout Porter zabutelkowany, nic nie uciekało przy dawaniu cukru, czyli odfermentował do swojego poziomu, stanęło na 9,7vol, w smaku na razie delicje pomarańczowe. Korsarskie wjechało już na 11,2vol, ale niech sobie jeszcze posiedzi. W smaku młode, skrzyżowanie tokaju z palinką (również tokajską).

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

 Ruszył projekt "Sassafras", wzieliśmy na warsztat sassafras beer wg przepisu z roku 1609, 26 blg na start (wg obliczeń miało być 31 blg) oraz protoplastę root beer czyli tzw. Washington mead z roku 1892, 20 blg (miało być 16) na start. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A w kolejce nowy Burton, będzie jak znalazł na następny Festiwal?

Tak się prezentuje, natomiast tak się prezentuje Burtońskie Wszechpotężne (Burton #2), 5-letnie. miód się bardzo cofnął, idzie w rejestry wytrawniejsze i suszonych owoców, podejrzewam, że jeszcze parę lat by wytrzymało, ale po tym okresie widać tendencję spadkową.

IMG_20220408_185803.jpg

IMG_20220410_135511.jpg

Edytowane przez Bogi
nie dodałem zdjęć
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Burton zabutelkowany, wyszło 11vol. Wzorem był browar Salt, który warzył trzy burton'y, 28blg (10,5vol), 26 blg (11vol) i 23,5blg (również 11vol). Kiedy zbankrutował i został wykupiony przez Bass za ponad milion funtów, minęło sporo czasu i na miejscu browaru pojawił się nowy browar, który niestety nie wyciągnął żadnych wniosków z miejsca i warzy takie oto potworki:

 

https://towerbrewery.co.uk/our-beers/ a jeden z nich nawet nazywa, że to Salt's, tak jakby Salt brał się za takie wysłodziny. Niestety to chichot historii.

220px-Thomas_Salt_&_Co._Burton_Ales.jpg

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Ponieważ święto Baltic Porter Day zaczęliśmy 10-letnim porterem i doskonale się ułożył, będzie pewnie powtórka tego właśnie piwa, z tym że cała warka na 5-10 letni odpoczynek do piwnicy, czyli dopóki nie minie okres, ani jedna butelka nie będzie otwarta i za te 5-10 lat będzie całość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Entuzjastyczne recenzje zebrane po Karpackim Festiwalu zmobilizowały mnie do warki jubileuszowej, nr 90. Będzie, a właściwie jest, Korsarskie nr 6, start 22 blg, drożdże burgundzkie, cukier rafinada, i chmiel Tomyski z ciekawostek. Będzie na następny Festiwal!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Drugim piwem festiwalowym będzie jakżeby inaczej biorąc pod uwagę datę, Coronation Ale, czyli oczywiście Burton. W trakcie postaram się uzupełnić jakie wyszły parametry. Raczej przegapiłem Elżbietę, to chociaż Karolowi nie odpuszczę 😀

 

40 blg to chyba wystarczająco koronacyjne?

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Korsarskie przy 10 blg trafiło na cichą, a Burtonik dalej pyka, choć również zjechał na 10 blg-w smaku bakalie i mango, nie wiem skąd to mango, ale Żona gadała, że może dobrze byłoby dodać mango, więc chyba Ją burton posłuchał i sam wytworzył w procesie fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.