Maryush Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 German Wheat sobie odpuść jacer na nich robił weizena i porażka.Chociaż to chyba były Bavarian Wheat (3056). Tak czy owak ja bym nie ryzykował. Heh, za późno.. Już zamówiłem, jutro pewnie będę je miał. Na razie wszystkie pszenice robiłem na WB-06, jeśli te płynne będą lepsze od suchych, to już będę zadowolony:) Ale swoją drogą szkoda, że w tym sklepie tylko te pszeniczne były na magazynie IMO na listopad, to lepiej kupić w listopadzie. Magazyny się przewietrzą, nowa odstawa wjedzie świeżych. Na zapas nie ma co brać. Zresztą teraz jak nie musisz to w ogóle drożdży nie kupuj. Wiesz co PP lub kurier mogą z tą paczką wyczyniać przy 30°C, a w słońcu... to i z 40°C może być. Lagerowych ostatecznie nie wziąłem. Co do konieczności zakupu to właśnie planuję kolejną serię pszenicznych, czekam tylko na surowce i biorę się do roboty. Żeby było czym opijać moje urodziny i początek roku akademickiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 (edytowane) Warka #19 - Pale Ale Surowce: pale ale - 3kg pilzneński - 2kg karmelowy jasny - 0,4kg Marynka szyszki - 20g Perle szyszki - 20g Danstar Nottingham (zrehydratowane pół saszetki) Zacieranie: 67°C - 45' Jodowa negatywna, -> 75°C i filtracja Gotowanie 60' w 0' - 20g Marynki w 50' - 20g Perle Wyszło ok. 27l, 14°Blg -------------------------------------- Żona mi warzenia pozazdrościła i kilka dni temu zrobiła.... podpiwek na mojej gęstwie WB-06 Bardzo dobry wyszedł, właśnie sobie popijam:) Edytowane 22 Sierpnia 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Warka #20 - Ciemne Ale Surowce: pale ale - 2,15kg pilzneński - 3,1kg kalmelowy jasny (własny) - 0,5kg Karmelowy ciemny - 0,35kg Marynka szyszki - 20g Perle szyszki - 20g Danstar Nottigham Zacieranie: 67°C - 45' ->75°C i filtracja Gotowanie 60' w 0' - 20g Marynki w 50' - 20g Perle Miałem jeszcze sypnąć z 10g barwiącego, ale brzeczka bez tego ma ładny brązowy kolor, więc niech tak zostanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Warka #21 - Alt Surowce: Monachijski - 5kg Pilzneński - 0,6kg Marynka szyszki - 50g Safale S-33 Zacieranie: 63°C - 30' 71°C - 20' ->75°C i filtracja Gotowanie 60' w 0' - 30g Marynki w 25' - 20g Marynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) Warka #22 - Hefe-Weizen 3333/1 Surowce: Pszeniczny - 3,2kg Pilzneński - 2kg Karmelowy karapils- 0,5kg Perle szyszki - 40g Wyeast 3333 German Wheat Zacieranie: 44°C - 20' 63°C - 40' 71°C - 20' ->75°C i filtracja Gotowanie 60' w 0' - 40g Perle Edytowane 20 Września 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 20 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 Warka #23 - Hefe-Weizen 3333/2 Surowce: Pszeniczny - 3,5kg Pilzneński - 1,5kg Monachijski- 0,4kg Karmelowy karapils- 0,3kg Perle szyszki - 40g Gęstwa Wyeast 3333 German Wheat Zacieranie: 44°C - 20' 63°C - 20' 71°C - 15' (jodowa negatywna) Gotowanie 60' w 0' - 40g Perle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 (edytowane) Warka #24 - Pszenica Surowce: Pszeniczny - 3,7kg Pilzneński - 1,9kg Karmelowy jasny - 0,23kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,2kg Marynka szyszki - 32g Safbrew WB-06 Zacieranie: 44°C - 20' 63°C - 20' 71°C - 15' (jodowa negatywna) Gotowanie 60' w 0' - 20g w 45' - 12g Wyszło ok. 28l 13 °Blg. -------- A teraz z innej beczki. Moje pszeniczne warki 17,18, 22, 23 to kristalweizeny. Zero charakterystycznego zmętnienia. Trochę mnie to irytuje Jaka może być tego przyczyna? Edytowane 23 Października 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 A teraz z innej beczki. Moje pszeniczne warki 17,18, 22, 23 to kristalweizeny. Zero charakterystycznego zmętnienia. Trochę mnie to irytuje Jaka może być tego przyczyna? Przyczyna jest jedna, a imię jej WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 A teraz z innej beczki. Moje pszeniczne warki 17' date='18, 22, 23 to kristalweizeny. Zero charakterystycznego zmętnienia. Trochę mnie to irytuje Jaka może być tego przyczyna?[/quote']Przyczyna jest jedna, a imię jej WB-06. No chyba nie masz racji:P Warki 22 i 23 były na Wyeast 3333 a są klarowne . Poza tym moje pierwsze Weizeny na WB-06 (warki 2 i 4) miały to charakterystyczne zmętnienie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 A teraz z innej beczki. Moje pszeniczne warki 17' date='18' date=' 22, 23 to kristalweizeny. Zero charakterystycznego zmętnienia. Trochę mnie to irytuje Jaka może być tego przyczyna?[/quote'']Przyczyna jest jedna, a imię jej WB-06. No chyba nie masz racji:P Warki 22 i 23 były na Wyeast 3333 a są klarowne . Poza tym moje pierwsze Weizeny na WB-06 (warki 2 i 4) miały to charakterystyczne zmętnienie.. Mam rację. WB-06 bardzo szybko flokulują. Poza tym osad w ich przypadku jest bardzo zbity, w przeciwieństwie do np. 3068, które są raczej pyliste. Wszystkie piwa z czasem się klarują. Chyba, że zawierają bardzo dużo białek. Trzeba by wyeliminować p. białkową, a jeśli jej nie ma to skrócić ferulikową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 W wszystkich pszenicznych ferulikowa trwała 20minut. Białkowej nie robię. Ja wiem że wszystkie piwa się z czasem klarują, no ale żeby pszeniczne po 3 tygodniach od zabutelkowania było klarowne.. trochę mnie to dziwi W sumie to one są nazbyt klarowne w momencie rozlewu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 W wszystkich pszenicznych ferulikowa trwała 20minut. Białkowej nie robię.Ja wiem że wszystkie piwa się z czasem klarują, no ale żeby pszeniczne po 3 tygodniach od zabutelkowania było klarowne.. trochę mnie to dziwi W sumie to one są nazbyt klarowne w momencie rozlewu Jeszcze raz powtarzam - WB-06. To, że dwie warki miałeś kiedyś na nich mętne, to był wyjątek od reguły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 (edytowane) Ja robię wyłącznie na 3086 i wszystkie pszeniczki są klarowne, nie licząc zmętnienia na zimno Edytowane 23 Października 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 Hmm.. no to niefajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 Cześć Hmm.. no to niefajnie cholercia Mariush ale masz problem trzepnij butelką ze dwa razy i juz masz metne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 25 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) Warka #25 - Weizenbock Surowce: Pszeniczny - 3,7kg Pilzneński - 1,2kg Monachijski - 1kg Karmelowy jasny - 0,48kg Karmelowy ciemny - 0,25kg Perle szyszki - 33g Safbrew WB-06 Zacieranie: 44°C - 10' 63°C - 35' 71°C - 20' Gotowanie 65' w 0' - 33g Perle Wyszło ok. 25l 16,5°Blg Inspiracją była receptura Marusi, jednak zmieniłem trochę proporcje. Kolorek ma śliczny, taki koźlakowy Czy, jeśli piwo ponad gęstwą (przechowywaną w lodówce około miesiąc) jest nie do wypicia, kwaśne i mdłe, to oznaka że gęstwę należy wyrzucić? Edytowane 25 Października 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 odpuść sobie taką gęstwę szkoda piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Czy, jeśli piwo ponad gęstwą (przechowywaną w lodówce około miesiąc) jest nie do wypicia, kwaśne i mdłe, to oznaka że gęstwę należy wyrzucić? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 25 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) Warka #26 - Bursztynowe Ale Surowce: Pilzneński - 3,85kg Monachijski - 0,3kg Karmelowy jasny - 0,27kg Pszeniczny - 0,1kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,1kg Marynka szyszki - 25g Perle Szyszki - 20g Safale US-05 Zacieranie: 66°C - 45' 71°C - 10' Gotowanie 60' w 0' - 25g Marynki w 45' - 20g Perle Wyszło ok 27l 12°Blg Edytowane 13 Listopada 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 25 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Przyczyna jest jedna' date=' a imię jej WB-06. [/quote']No chyba nie masz racji:P Warki 22 i 23 były na Wyeast 3333 a są klarowne . Poza tym moje pierwsze Weizeny na WB-06 (warki 2 i 4) miały to charakterystyczne zmętnienie.. Mam rację. WB-06 bardzo szybko flokulują. Poza tym osad w ich przypadku jest bardzo zbity' date=' w przeciwieństwie do np. 3068, które są raczej pyliste.[/quote'] Ja robię wyłącznie na 3086 i wszystkie pszeniczki są klarowne, nie licząc zmętnienia na zimno Cześć cholercia Mariush ale masz problem trzepnij butelką ze dwa razy i juz masz metne @bielok - przy dobrze flokulujących drożdżach to nic nie da. Będą pływać drożdżowe farfocle a nie będzie typowego zmętnienia. @kopyr, Twoje twierdzenie obalił coder.. Ja wiem, że w przemysłowych browarach zmętnienie można uzyskać za pomocą zmętniacza. Ale np. co w przypadku browarów rzemieślniczych (restauracyjnych), w których piwa pszeniczne są mętne? Jakich drożdży użyć? Jakich technik i receptur? No niestety będę drążył ten temat... Liczę tu na wypowiedź miłośniczki piw pszenicznych - Dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Coder kiedyś przy witbierach pisał, że sypał mąkę. A ja bym sugerował olać mętność i polubić Kristall Weizeny PS. Przypomniało mi się. Chcesz mętności - użyj Wyest 1007 German Ale i nie zbierz kilka razy drożdży z wierzchu. Mam takiego Koelscha i Grodzisza. Potem się nauczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Weizeny warzyłam tylko na 3068, zawsze stosuję cichą fermentację, więc piwa się trochę klarują. Są jednak nadal lekko mętne, opalizujące. Sztuką jest nalewanie weizenów. Najpierw delikatnie po ściance, później z góry tworząc czapę piany, a na koniec "zakręcamy" butelką podrywając drożdże z dna butelki i wylewając delikatnie na pianę. Dzięki takiemu właśnie sposobowi nalewania zwykle mamy dość mętne piwo w szklance z piękną pianą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 MrWizzard w BYO pisze o tym problemie, ale też nie wymyslił nic odkrywczego. Radzi korzystać z czerwonej pszenicy; czyli słodów weyermanna, z których my właśnie korzystamy. Druga rada to użyć innych drożdży - on przerzucił się na American Ale (w American Wheat), my moglibyśmy dodać jakieś przy butelkowaniu. Ale jakbym jakieś dodawał, to Koelscha, chyba są najgorzej flokulujące ze wszystkich. Mój radykalny sposób - łyżka mąki przed końcem gotowania; działa skutecznie, ale trochę bałbym się go zastosować w Weizenie, czy nie popsuje mu smaku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Weizeny warzyłam tylko na 3068, zawsze stosuję cichą fermentację, więc piwa się trochę klarują. Są jednak nadal lekko mętne, opalizujące. Sztuką jest nalewanie weizenów. Najpierw delikatnie po ściance, później z góry tworząc czapę piany, a na koniec "zakręcamy" butelką podrywając drożdże z dna butelki i wylewając delikatnie na pianę. Dzięki takiemu właśnie sposobowi nalewania zwykle mamy dość mętne piwo w szklance z piękną pianą No właśnie, kiedy to zmętnienie ma wystepować. Poniżej piwo nalane z tej samej butelki - po lewej bez mieszania (kristall), po prawej po zamieszaniu (hefe), w ok. 12°C . Ale podejrzewam, że nawet bez zamieszania powinno byc chociaż opalizujące. To standardowa przenica 50/50, zacierana jednotemperaturowo, bez mchu irlandzkiego i cichej fermentacji, na 3086. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 (edytowane) Warka #27 - Koelsch Surowce: Pilzneński - 4,5kg Pszeniczny - 0,55kg Hallertau Spalt Select (granulat) - 60g Safale S-33 Zacieranie: 66°C - 30' 70°C - 20' -> 75°C Gotowanie 60' w 0' - 40g Hallertau Spalt Select w 50' - 20g Hallertau Spalt Select Wyszło ok. 28l 11°Blg Fermentacja będzie przeprowadzona w okolicach 13-15°C .. będzie to chyba 3-tygodniowa burzliwa fermentacja. Edytowane 10 Listopada 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się