arti1 Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witam serdecznie z zasypanego śniegiem Andrychowa (woj. małopolskie). Jakiś czas temu zacząłem myśleć o własnym piwie, sporo czytałem. Wstępnie chciałem zrobić z brekit'a ale po lekturze forum zdecydowałem, że zacznę jednak od zacierania:)), czas pokaże czy mi to wyjdzie na dobre:). Mam chyba już wszystko poukładane w głowie, może oprócz dwóch rzeczy: przelewać na cichą czy nie czytałem wątek o tym i chyba rzucę monetą ). Posiadam dwa fermentatory, jeden z kranikiem i nie jestem pewien w którym fermentować. Pewnie praktyka rozwiąże te sprawy. Chyba, że ktoś ma ciekawe spostrzeżenia to chętnie poznam:)) Opiszę jak mi poszło. Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Cześć. Jeśli chcesz przelewać na cichą to burzliwą zacznij w tym z kranikiem. Dzięki temu po cichej będziesz miał przygotowanych z kranikiem do rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario63 Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witaj ! Samych udanych warek życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witaj, pierwsze piwa doradzałbym przedłużyć burzliwą o 3-4 dni zamiast cichej, jak dojdziesz do wprawy wtedy na cichą. Co do fermentatorów zacznij od tego z kranikiem na burzliwą, potem jeżeli zdecydujesz się na cichą to przelej do bez kranika. Jak zakończysz cichą to do fermentatora z kranikiem zadasz na dno rozpuszczony cukier i zlejesz do niego piwo i możesz odrazu butelkować przez kranik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witaj, pierwsze piwa doradzałbym przedłużyć burzliwą o 3-4 dni zamiast cichej, jak dojdziesz do wprawy wtedy na cichą. Co do fermentatorów zacznij od tego z kranikiem na burzliwą, potem jeżeli zdecydujesz się na cichą to przelej do bez kranika. Jak zakończysz cichą to do fermentatora z kranikiem zadasz na dno rozpuszczony cukier i zlejesz do niego piwo i możesz odrazu butelkować przez kranik dzięki za pomoc co do twojej rady to problem w tym że mam tylko jeden z kranikiem(przy następnych słodach pewnie albo zamówię sobie kranik albo dokupię jeszcze jeden fermntator z kranikiem. Z tego co piszecie tu na forum to chyba zrobię bez cichej w fermentatorze bez kraniku a potem przeleję rurką do tego z zaworkiem mieszając z cukrem, boję się tylko że zaciągnę dużo paprochów z dna jest na to jakiś patent? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pogonowiak Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witaj!!! Udanych warek życzę!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 witaj na piwny pokładzie i na nowej drodze piwnego życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witam po sąsiedzku. Powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witam i życzę powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się