Pafio Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Witam Jakieś 9 dni temu zabutelkowałem, moje pierwsze zacierane piwo ( Irish Red Ale), od tamtej pory stoi sobie w piwnicy. Początkowo temperatura wynosiła 17o ale wczoraj w nocy spadła do 12o . Poobkładałem szafke czym się dalo i teras wewnątrz panuje stabilne 13,5 . Jak radzicie zostawić butelki w piwnicy, czy przenieść do domu? Użyłem drożdży Safale-S-04 - rekomendowana temperatura to 15-24oC. pozdrawiam Pafio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Dla zabutelkowanego piwa to dobra temperatura, będziesz miał cały czas zImne piwko do wypicia Tylko pytanie czy zdążyło się piwo nagazować w takiej temperaturze? Otwórz jedną butelkę i sprawdź jak nie to przenieś do ciepłego jak tak to zostaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Ta rekomendowana temperatura to temperatura fermentacji. Jak już zabutelkowane i się nagazowało to im niższa temperatura leżakowania tym lepiej. Byle nie zamarzło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się