jacer Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zestaw turystyczny. Lodówka turystyczna, czajnik i wiaderko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 A nie lepiej po prostu kupić 4 czajniki, podpiąć do 4 kontaktów i po prostu .... grzać wodę?? koszty takie same a roboty mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 No to w ilu czajnikach nachmielisz piwo ? 10? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 No to w ilu czajnikach nachmielisz piwo ? 10? Ale Makaron, ja nie wierzę w gotowanie w takiej kadzi, bo na grzałkach będzie się przypalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Ja też nie wyobrażam sobie gotowania w takiej konstrukcji. Stąd mój poprzedni post.. myślałem, że to tylko do przygotowania wody do wysładzania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Kopyr ma rację, cukry z brzeczki będą się karmelizować i potem przypalać. Jeszcze gorzej będzie przy zacieraniu. Jedyne co mi przychodzi do głowy co by zrobić aby się nie karmelizowało na grzałkach ani nie przypalało to zamontować jakieś mieszadło. Chociaż nie wiem czy to zda egzamin Jak dla mnie to się nadaje tylko do podgrzewania wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 No to w ilu czajnikach nachmielisz piwo ? 10? Ale Makaron' date=' ja nie wierzę w gotowanie w takiej kadzi, bo na grzałkach będzie się przypalać.[/quote'] Da rade. Chyba bede musial to udowodnic! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Kopyr ma rację, cukry z brzeczki będą się karmelizować i potem przypalać. Jeszcze gorzej będzie przy zacieraniu. Jedyne co mi przychodzi do głowy co by zrobić aby się nie karmelizowało na grzałkach ani nie przypalało to zamontować jakieś mieszadło. Chociaż nie wiem czy to zda egzamin Jak dla mnie to się nadaje tylko do podgrzewania wody Nikt nie mowi tutaj o zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Jesteśmy niczym niewierny Tomasz Nie uwierzymy póki nie zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Czyli ta cała konstrukcja jest tylko do podgrzewania wody do zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Czytam jeszcze raz watki zamieszczone na poczatku, ludzie wlasnie do chmielenia tego uzywaja. Najtanszy zestaw dla piwowara warzacego z ektraktow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Trzeba spróbować czy z taką grzałką coś się będzie działo podczas chmielenia. Może się przypalać cukier z brzeczki ale nie musi. Najtaniej to chyba kupić czajnik i spróbować Jak nic się nie stanie w czajniku z 1 grzałką to nic nie powinno stać się w fermentatorze z dwoma lub większą ilością grzałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 (edytowane) IMO nie ma sensu sobie utrudniać życia...garnek+palnik i też jest dobrze, albo lodóweczka "turisticzna" + koce, bo zacierania ani warzenia to ja w tym nie widzę,szczególnie jesli ktoś użył by "nowych" przezroczystych fermentorów z BA... powyżej 60°C robią się dość miękie. [sic!] Z kolei do gotowania wody to może mieć zastosowanie,taki większy czajniczek Edytowane 28 Stycznia 2009 przez BaronVonZuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 No ale to opisywane rozwiazanie jest dla osob z budzetem rzedy 100-200zl i browar o wybiciu 25L Zastanawiam się ile kosztuje normalny garnek lub elektryczny kociołek w Szkocji? Dlaczego oni wymyślają takie cuda? Po kilku warkach w takim czymś człek przekona się do warzenia i zapragnie porządny garnek. I wtedy cała impreza staje się droższa niż gdyby kupił odrazu gar. Te wynalazki idą w kąt. Czy tak trudno młodemu człowiekowi w Szkocji dorobić te pare funtów na garnek? Czy może oni są tak oszczędni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Ale Makaron, ja nie wierzę w gotowanie w takiej kadzi, bo na grzałkach będzie się przypalać. Chyba wejdę w polemikę z samym sobą. To się jednak może udać. Dlaczego? Dogrzewałem brzeczkę grzałką, żeby szybciej osiągnęła temperaturę wrzenia i na grzałce nic się nie przypalało. Wniosek - da się w tym chmielić. A zacieranie oczywiście w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 No ale to opisywane rozwiazanie jest dla osob z budzetem rzedy 100-200zl i browar o wybiciu 25L Zastanawiam się ile kosztuje normalny garnek lub elektryczny kociołek w Szkocji? Dlaczego oni wymyślają takie cuda? Po kilku warkach w takim czymś człek przekona się do warzenia i zapragnie porządny garnek. I wtedy cała impreza staje się droższa niż gdyby kupił odrazu gar. Te wynalazki idą w kąt. Czy tak trudno młodemu człowiekowi w Szkocji dorobić te pare funtów na garnek? Czy może oni są tak oszczędni? Odpowiednik kociolka z lidla to koszt 130 Funtow, czyli po przeliczeniu najmniej 620zl. Kontra (7.99 + 9.98 + 2.5) czyli 80zl kociolek wlasnej produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 ...gdyby kupił odrazu gar. Techniczny problem z garnkami jest taki, ze trzeba je podgrzac, nie kazdy ma takiego farta jak ja i ma kuchenke gazowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Poki co samemu nie probowalem, ale... prosze zobaczyc zdjecia gotowania w tym watku. http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?f=24&t=19864 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 ,szczególnie jesli ktoś użył by "nowych" przezroczystych fermentorów z BA... powyżej 60°C robią się dość miękie. [sic!] wysładzam do takich fermentatorów nie wspominając że leję do nich brzeczkę po gotowaniu jakieś 90°C i jeszcze się nie rozpuściły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Wiadomo,że się nie rozpuszczą ,ale nie robią się miękkie??? Może ja mam jakieś wybrakowane ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Przypomniało mi się... te grzałki to zbędny wydatek. U nas we więźniu to robiło się tak: bierzesz 2 żyletki, umieszczasz między nimi 2 zapałki, całość związujesz nitką, podłączasz kabel do żyletek, chlup do wiadra, kabel do kontaktu i gotowanko błyskawiczne. Tylko czasem korki nie wytrzymują, trza powatować drutem jakim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Przypomniało mi się... te grzałki to zbędny wydatek. U nas we więźniu to robiło się tak: bierzesz 2 żyletki, umieszczasz między nimi 2 zapałki, całość związujesz nitką, podłączasz kabel do żyletek, chlup do wiadra, kabel do kontaktu i gotowanko błyskawiczne. Tylko czasem korki nie wytrzymują, trza powatować drutem jakim. Ale w takim razie po co bawic sie w warzenie piwa? Nie lepiej zacier z cukru na drozdzach piekarniczych pic? Jak ktoś lubi goryczkowe to moze dodac kilka kropli przetworzonego ektraktu chmielowego? Hmmmm dlaczego dziwnie mi o przypomina piwa masowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remos Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Chciałbym odświeżyć temat właśnie robię bojler do gotowania i chmielenia brzeczki z fermentatora dwie grzałki po 2 KV z czajnika i zastanawiam się czy standardowy plastikowy kranik wytrzyma 60 minut gotowania czy zastosować jakiś inny proszę o sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Ja dawno temu gotowałem plastikowy 5 min celem dezynfekcji i się rozszczelnił. Najlepszy byłby zawór kulowy z nierdzewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się