rpaloha Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 (edytowane) Witajcie, drożdże Brewferm Blanche Wheat.Piwo ruszyło po 1h od warzenia,piana gęsta była od samego początku,co mnie cieszyło,dużo drożdży osadziło sie na niej,czekałem 4 dni nie opadły.Zbiły sie w geste gluty o żółtej barwie,zebrałem cała pianę.Po 6 dniach to samo się stało zebrałem,piwo zeszło z 1,050 -1,016 przelałem na cichą.Chciałem zapytać czy dobrze robię i czy na cichej też mam je zbierać jeśli znów powstanie a może jakaś ifekcja? w smaku oki,zapach też. Dzieki za odpowiedzi. Edytowane 5 Listopada 2012 przez dori poprawiłam tytuł wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Cześć A po co zbierasz te drożdze? Na kolejne warki? w takim razie chyba już ci wystarczy. A jeśli zbierasz tylko dla zabawy w zbieranie, to lepiej daj spokój sobie i piwu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rpaloha Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 (edytowane) Zbierałem bo coś zaczeło mi zalatywać normalnie bym to olał. Edytowane 4 Listopada 2012 przez rpaloha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu Daj spokój temu piwu i nie wkładaj niepotrzebnie paluchów do środka a wszystko będzie oki, piwo potrzebuje spokoju Jak chcesz zebrać gęstwę, to zrób to przy przelewaniu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 zatrzaśnij wieko w fermentorze i zostaw tę pianę w spokoju.Opadnie sama gdy dożdże będą miały już dość żarcia Jeśli miałoby czymś zalatywać, to zebranie piany w niczym nie pomoże a co najwyżej zaszkodzić może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rpaloha Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 1szy raz warzyłem z przenicy jeszcze tego nieznam,nie wyglądało jak normalne ale,może jestem przewrażliwiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Drożdże do witbiera i pszenicy tak mają u mnie piana nie chciała opaść przez 2 tygodnie, zapach siarkowy też jest normalny przy fermentacji witka. Nie otwieraj wiadra tak często bo wtedy dorobisz się infekcji i będzie po ptakach. Pianę zostaw w spokoju, a nawet niepotrzebnie ją zbierałeś jeżeli nie masz jej zamiaru ponownie wykorzystać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się