rpaloha Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 (edited) Witajcie, drożdże Brewferm Blanche Wheat.Piwo ruszyło po 1h od warzenia,piana gęsta była od samego początku,co mnie cieszyło,dużo drożdży osadziło sie na niej,czekałem 4 dni nie opadły.Zbiły sie w geste gluty o żółtej barwie,zebrałem cała pianę.Po 6 dniach to samo się stało zebrałem,piwo zeszło z 1,050 -1,016 przelałem na cichą.Chciałem zapytać czy dobrze robię i czy na cichej też mam je zbierać jeśli znów powstanie a może jakaś ifekcja? w smaku oki,zapach też. Dzieki za odpowiedzi. Edited November 5, 2012 by dori poprawiłam tytuł wątku Link to comment Share on other sites More sharing options...
polter Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Cześć A po co zbierasz te drożdze? Na kolejne warki? w takim razie chyba już ci wystarczy. A jeśli zbierasz tylko dla zabawy w zbieranie, to lepiej daj spokój sobie i piwu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rpaloha Posted November 4, 2012 Author Share Posted November 4, 2012 (edited) Zbierałem bo coś zaczeło mi zalatywać normalnie bym to olał. Edited November 4, 2012 by rpaloha Link to comment Share on other sites More sharing options...
olgierd Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu Daj spokój temu piwu i nie wkładaj niepotrzebnie paluchów do środka a wszystko będzie oki, piwo potrzebuje spokoju Jak chcesz zebrać gęstwę, to zrób to przy przelewaniu na cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polter Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 zatrzaśnij wieko w fermentorze i zostaw tę pianę w spokoju.Opadnie sama gdy dożdże będą miały już dość żarcia Jeśli miałoby czymś zalatywać, to zebranie piany w niczym nie pomoże a co najwyżej zaszkodzić może. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rpaloha Posted November 5, 2012 Author Share Posted November 5, 2012 1szy raz warzyłem z przenicy jeszcze tego nieznam,nie wyglądało jak normalne ale,może jestem przewrażliwiony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 Drożdże do witbiera i pszenicy tak mają u mnie piana nie chciała opaść przez 2 tygodnie, zapach siarkowy też jest normalny przy fermentacji witka. Nie otwieraj wiadra tak często bo wtedy dorobisz się infekcji i będzie po ptakach. Pianę zostaw w spokoju, a nawet niepotrzebnie ją zbierałeś jeżeli nie masz jej zamiaru ponownie wykorzystać! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now