Jump to content

Refermentacja lagera w temperaturze pokojowej

Recommended Posts

Zamierzam w wolnej chwili zrobić sobie lodówkę ze styropianu, mniej więcej taką, jaką ma kosimazaki (http://www.piwo.org/topic/7701-diy-pudlo-izolacyjne-na-fermentor/) i uwarzyć w końcu pierwszego lagera. Ale jest jeden problem: co z refermentacją? Mogę wymieniać PETy dwa razy dziennie przez tydzień burzliwej i tydzień cichej, ale nie bardzo mi się uśmiecha robienie tego przez dwa miesiące refermentacji, dlatego pomyślałem, że przeprowadzę ją w temperaturze pokojowej. Wiem, że w takiej temperaturze drożdże wygenerują estry, ale nie mam pojęcia, jak duży to będzie miało wpływ na końcowy smak piwa - w końcu surowaca do refermentacji jest niewiele.

Czy ktoś z koleżanek / kolegów refementował kiedys lagera w temperaturze pokojowej i mógłby się podzielić spostrzeżeniami? A może ktoś robił może kiedyś taki eksperyment, że część butelek lagera refermentował w prawidłowej temperaturze, a część w pokojowej i potem porównywał smak?

ja nie miałem cierpliwości żeby czekać aż mi się pilzner nagazuje na balkonie (po tygodniu zero gazu), choć temperatury były odpowiednie i wyniosłem flaszki do piwnicy (19-20 C)

po tygodniu w piwnicy pojawiło się lekkie nagazowanie, smak mi osobiście pasuje chociaż piwo jeszcze mlode, ale specem od testowania nie jestem

Edited by stachu68

Masz piwnicę lub balkon?

Piwnicę mam, ale temperatury w niej są zbliżone do tych w mieszkaniu, nawet w zimę.

Balkon też mam, ale trochę się boję, że jak chwyci ostry mróz, to butelki nawet przechowywane w pudle styropianowym, w końcu zamarzną.

Ja robię tak, że kilka dni trzymam w domu, a potem na balkon. Jak pojawią się mrozy poniżej -2 to dopiero wynoszę do piwnicy (wtedy tam mam ok 12C). Jak wiosną robi się ciepło to wypijam :) na koniec lata mam już pusto w piwnicy i cykl zaczyna się od nowa :D

Zamierzam ... uwarzyć w końcu pierwszego lagera ... przez tydzień burzliwej i tydzień cichej,

Przygotuj się raczej na dłuższy okres fermentacji. Co do refermentacji dwa tygodnie w pokojowej nie powinno tego zbytnio popsuć. Wszak i tak domyślnie odrzuciłeś lagerowanie.