arusb Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Mam do dyspozycji 4,5kg słodu wędzonego Weyermann, chmiele: Lubelski i Marynka w szyszkach, drożdże: Bavarian Lager 2206.Czy da się z tych składników zrobić jakąś pijalną wędzonkę? edit:Mam jeszcze chmiel Hallertau Mittelfruh w granulacie. Edytowane 15 Listopada 2012 przez arusb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Rauchpils Pytanie czy lubisz wędzonki, a jeżeli tak, to czy intensywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Bardzo lubię mocne wędzonki.Miałem okazję pić Schlenkerlę Marzen w jaskini lwa i od tego czasu jestem fanem wędzonek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Jak lubisz nieco większą wędzonkę to będzie ok, ale ja bym sypnął trochę karmelowego. Wg mnie w piwo wędzone jest lepsze nieco pełniejsze. Jak nie masz karmelowego, kup lub jak przerób w piekarniku 0,5kg swojego słodu wędzonego na karmelowy. (poszukaj na forum kiedyś coś było na ten temat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Do tego czasu warzyłem z kitów i gotowych zestawów do zacierania, także nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur i korzystania z pomocnych programów.Szczerze mówiąc miałem nadzieję,że ktoś bardziej doświadczony podrzuci przepis według w/w założeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) Do tego czasu warzyłem z kitów i gotowych zestawów do zacierania, także nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur i korzystania z pomocnych programów.Szczerze mówiąc miałem nadzieję,że ktoś bardziej doświadczony podrzuci przepis według w/w założeń. No to zrób tak: 1. Zacieranie w 68°C przez 60min, potem 76°C przez 10min. 2. Gotowanie 90min, chmielenie 30g na 60min i 15min 30g. Jak fermentacje przeprowadzisz prawidłowo, to wyjdzie dobre piwo i będziesz miał doświadczenie na przyszłe walki. Edytowane 19 Listopada 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Sziszi dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Rauchpils wyszedł? Powtarzałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Do tego czasu warzyłem z kitów i gotowych zestawów do zacierania, także nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur i korzystania z pomocnych programów.Szczerze mówiąc miałem nadzieję,że ktoś bardziej doświadczony podrzuci przepis według w/w założeń. No to zrób tak: 1. Zacieranie w 68°C przez 60min, potem 76°C przez 10min. 2. Gotowanie 90min, chmielenie 30g na 60min i 15min 30g. Jak fermentacje przeprowadzisz prawidłowo, to wyjdzie dobre piwo i będziesz miał doświadczenie na przyszłe walki. Cześć Czy coś mi wyjdzie z tego; słód wędzony 2kg słód bursztynowy 2kg Słód karmelowy 1kg 1. Zacieranie w 68°C przez 60min, potem 76°C przez 10min. 2. Gotowanie 90min, chmielenie 30g na 60min i 15min 30g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Czy coś mi wyjdzie z tego; słódwędzony 2kg słód bursztynowy 2kg Słód karmelowy 1kg Nie, z tego piwo będzie karmelowym ulepkiem Chęci może masz i szczere, ale wiedzę raczej olewasz, a bez niej nic nie będzie. Słody to nie klocki Lego, że sobie jakieś ze sobą poskładasz i coś tam z tego wyjdzie. Zadajesz pytanie w którym widać, że nie posiadasz elementarnej dla piwowara wiedzy więc nie licz raczej na jakąś konkretną odpowiedź poza linkiem do Wiki http://www.wiki.piwo.org/Rodzaje_s%C5%82od%C3%B3w_oraz_ich_zastosowanie EDIT Gorąco polecam lekturę Wiki Edytowane 4 Lutego 2017 przez Dr2 anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Przesadziles z karmelami Ale mnie nie sluchaj bo ja tylko hejtuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się