arusb Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 (edited) Mam do dyspozycji 4,5kg słodu wędzonego Weyermann, chmiele: Lubelski i Marynka w szyszkach, drożdże: Bavarian Lager 2206.Czy da się z tych składników zrobić jakąś pijalną wędzonkę? edit:Mam jeszcze chmiel Hallertau Mittelfruh w granulacie. Edited November 15, 2012 by arusb Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Rauchpils Pytanie czy lubisz wędzonki, a jeżeli tak, to czy intensywne Link to comment Share on other sites More sharing options...
arusb Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 Bardzo lubię mocne wędzonki.Miałem okazję pić Schlenkerlę Marzen w jaskini lwa i od tego czasu jestem fanem wędzonek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Jak lubisz nieco większą wędzonkę to będzie ok, ale ja bym sypnął trochę karmelowego. Wg mnie w piwo wędzone jest lepsze nieco pełniejsze. Jak nie masz karmelowego, kup lub jak przerób w piekarniku 0,5kg swojego słodu wędzonego na karmelowy. (poszukaj na forum kiedyś coś było na ten temat). Link to comment Share on other sites More sharing options...
arusb Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 Do tego czasu warzyłem z kitów i gotowych zestawów do zacierania, także nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur i korzystania z pomocnych programów.Szczerze mówiąc miałem nadzieję,że ktoś bardziej doświadczony podrzuci przepis według w/w założeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 (edited) Do tego czasu warzyłem z kitów i gotowych zestawów do zacierania, także nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur i korzystania z pomocnych programów.Szczerze mówiąc miałem nadzieję,że ktoś bardziej doświadczony podrzuci przepis według w/w założeń. No to zrób tak: 1. Zacieranie w 68°C przez 60min, potem 76°C przez 10min. 2. Gotowanie 90min, chmielenie 30g na 60min i 15min 30g. Jak fermentacje przeprowadzisz prawidłowo, to wyjdzie dobre piwo i będziesz miał doświadczenie na przyszłe walki. Edited November 19, 2012 by sziszi Link to comment Share on other sites More sharing options...
arusb Posted November 19, 2012 Author Share Posted November 19, 2012 Sziszi dzięki za podpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted November 22, 2015 Share Posted November 22, 2015 Rauchpils wyszedł? Powtarzałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerzy Posted February 4, 2017 Share Posted February 4, 2017 Do tego czasu warzyłem z kitów i gotowych zestawów do zacierania, także nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur i korzystania z pomocnych programów.Szczerze mówiąc miałem nadzieję,że ktoś bardziej doświadczony podrzuci przepis według w/w założeń. No to zrób tak: 1. Zacieranie w 68°C przez 60min, potem 76°C przez 10min. 2. Gotowanie 90min, chmielenie 30g na 60min i 15min 30g. Jak fermentacje przeprowadzisz prawidłowo, to wyjdzie dobre piwo i będziesz miał doświadczenie na przyszłe walki. Cześć Czy coś mi wyjdzie z tego; słód wędzony 2kg słód bursztynowy 2kg Słód karmelowy 1kg 1. Zacieranie w 68°C przez 60min, potem 76°C przez 10min. 2. Gotowanie 90min, chmielenie 30g na 60min i 15min 30g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 4, 2017 Share Posted February 4, 2017 (edited) Czy coś mi wyjdzie z tego; słódwędzony 2kg słód bursztynowy 2kg Słód karmelowy 1kg Nie, z tego piwo będzie karmelowym ulepkiem Chęci może masz i szczere, ale wiedzę raczej olewasz, a bez niej nic nie będzie. Słody to nie klocki Lego, że sobie jakieś ze sobą poskładasz i coś tam z tego wyjdzie. Zadajesz pytanie w którym widać, że nie posiadasz elementarnej dla piwowara wiedzy więc nie licz raczej na jakąś konkretną odpowiedź poza linkiem do Wiki http://www.wiki.piwo.org/Rodzaje_s%C5%82od%C3%B3w_oraz_ich_zastosowanie EDIT Gorąco polecam lekturę Wiki Edited February 4, 2017 by Dr2 anteks 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 4, 2017 Share Posted February 4, 2017 Przesadziles z karmelami Ale mnie nie sluchaj bo ja tylko hejtuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts