5k18a Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Mam gotowca 1,7kg (jasne jęczmienne nachmielone od WES). Chcę zrobić lagera. Kupiłem do tego piwka drożdże Brewferm Lager (dla pilsów i lagerów) Temperatura fermantacji tych drożdży to12-15 stopni. Moim zdaniem chyba za wysoka dla dolnej fermentacji. Ale już trudno niech będzie to, pewnie to ściema że drożdże do lagerów. Do tego mam 0,6kg sproszkowanego ekstraktu słodowego. Ile powinienem dosypać glukozy aby mieć nastaw na 22 litry? Czy wystarczy dosypać 0,5kg glukozy? Może powinienem wyłącznie polegac na wskazaniach aerometru, zakładam że powinienem wystartować w okolicach 12-13Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Rozmieszaj na 10l, zmierz, policz, dodaj. Wzór na BLG jest prosty jako konstrukcja cepa. Edytowane 16 Listopada 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) A jaki jest to wzór? Konkretnie mam takie produkty: http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=71 http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=150 http://piwodziej.pl/pl/p/Brewferm-Lager/153 zakładam, że powinienem dodać koło 0,7kg glukozy krystalicznej na 22l Piwa Edytowane 16 Listopada 2012 przez 5k18a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Do tego WESa dodałem 1kg glukozy i 2 szklanki sypkiego ekstraktu słodowego-maltozy (nie miałem wagi-400ml około) i w 20 litrach wyszło 12Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Temperatura fermantacji tych drożdży to12-15 stopni. Moim zdaniem chyba za wysoka dla dolnej fermentacji. Porównaj np. z California Lager: http://www.wiki.piwo.org/Dro%C5%BCd%C5%BCe_Wyeast_2112_California_Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Mam gotowca 1,7kg (jasne jęczmienne nachmielone od WES). Chcę zrobić lagera. Kupiłem do tego piwka drożdże Brewferm Lager (dla pilsów i lagerów) Temperatura fermantacji tych drożdży to12-15 stopni. Moim zdaniem chyba za wysoka dla dolnej fermentacji. Ale już trudno niech będzie to, pewnie to ściema że drożdże do lagerów. Do tego mam 0,6kg sproszkowanego ekstraktu słodowego. Ile powinienem dosypać glukozy aby mieć nastaw na 22 litry? Czy wystarczy dosypać 0,5kg glukozy? Może powinienem wyłącznie polegac na wskazaniach aerometru, zakładam że powinienem wystartować w okolicach 12-13Blg. O ile się nie mylę, to ekstrakty chmielone WESa są nachmielone na 12 litrów, a nie na 20, jak standardowy brewkit (w zasadzie to brewkity są chmielone na 40 pintów, czyli ok. 19 litrów). Jak chcesz z tego zrobić 22 litry, to po prostu kup dwa ekstrakty. A jeżeli masz tylko jeden, to lepiej zrób 12 litrów, bo jeżeli zrobisz prawie dwa razy tyle, to piwo siłą rzeczy może wyjść bardzo mało goryczkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Zaczęło dzisiaj z żadka bulgotać. Średnio jeden bul na 2-3 minuty. Czuć zapach drożdży i jest piana więc chyba jest ok. Piwko leży w 14 stopniach. Zastanawiam się czy te drożdże dadzą radę, jeżeli przeniosę fermentator do pomieszczenia gdzie jest 7-8 st. Na opakowaniu drożdży było napisane, że ich temperatura to 12-15 st. Czy jest sens przenosić fermentator do chłodniejszego miejsca? To moja pierwsza dolna fermentacja. Górne jakoś bardziej żwawo działały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Przenieś w chłodniejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) Zmierzyłem sobie częstotliwość bulgotnięć I słabiutko raz na 6-7 minut coś bulgotnie. Temperatura otoczenia to 8-9 st. Czy w Lagerach fermentacja przebiega mniej bużliwie niż w piwach górnej fermentacji? O ile się nie mylę, to ekstrakty chmielone WESa są nachmielone na 12 litrów, a nie na 20, jak standardowy brewkit (w zasadzie to brewkity są chmielone na 40 pintów, czyli ok. 19 litrów). Jak chcesz z tego zrobić 22 litry, to po prostu kup dwa ekstrakty. A jeżeli masz tylko jeden, to lepiej zrób 12 litrów, bo jeżeli zrobisz prawie dwa razy tyle, to piwo siłą rzeczy może wyjść bardzo mało goryczkowe. Dodałem jeszcze 1,2 kg ekstraktu słodowego od WES plus 4 łyżki stołowe cukru. Konkretnie są to te składniki na 20l: http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=71 http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=54 http://piwodziej.pl/pl/p/Brewferm-Lager/153 Edytowane 19 Listopada 2012 przez 5k18a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Czy w Lagerach fermentacja przebiega mniej bużliwie niż w piwach górnej fermentacji? Zasadniczo tak, temperatura jest niższa i wszystkie procesy zachodzą wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 z żadka bulgotać Rany, jak to przeczytałem to zacząłem się zastanawiać co to jest "żadka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 widzisz 5k18a , kultura obowiązuje na forum piwnym obowiązuje zarówno kultura picia jak i kultura języka, zwłaszcza polskiego przyłóż się, a dostaniesz więcej merytorycznych odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się