Skocz do zawartości

Jak ilościowo uzupełnić ekstrakt słodowy glukozą?


5k18a

Rekomendowane odpowiedzi

Mam gotowca 1,7kg (jasne jęczmienne nachmielone od WES). Chcę zrobić lagera. Kupiłem do tego piwka drożdże Brewferm Lager (dla pilsów i lagerów) Temperatura fermantacji tych drożdży to12-15 stopni. Moim zdaniem chyba za wysoka dla dolnej fermentacji. Ale już trudno niech będzie to, pewnie to ściema że drożdże do lagerów.

 

Do tego mam 0,6kg sproszkowanego ekstraktu słodowego. Ile powinienem dosypać glukozy aby mieć nastaw na 22 litry? Czy wystarczy dosypać 0,5kg glukozy? Może powinienem wyłącznie polegac na wskazaniach aerometru, zakładam że powinienem wystartować w okolicach 12-13Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jaki jest to wzór?

 

Konkretnie mam takie produkty:

 

http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=71

http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=150

http://piwodziej.pl/pl/p/Brewferm-Lager/153

 

zakładam, że powinienem dodać koło 0,7kg glukozy krystalicznej na 22l Piwa

Edytowane przez 5k18a
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temperatura fermantacji tych drożdży to12-15 stopni. Moim zdaniem chyba za wysoka dla dolnej fermentacji.

Porównaj np. z California Lager: http://www.wiki.piwo.org/Dro%C5%BCd%C5%BCe_Wyeast_2112_California_Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam gotowca 1,7kg (jasne jęczmienne nachmielone od WES). Chcę zrobić lagera. Kupiłem do tego piwka drożdże Brewferm Lager (dla pilsów i lagerów) Temperatura fermantacji tych drożdży to12-15 stopni. Moim zdaniem chyba za wysoka dla dolnej fermentacji. Ale już trudno niech będzie to, pewnie to ściema że drożdże do lagerów.

 

Do tego mam 0,6kg sproszkowanego ekstraktu słodowego. Ile powinienem dosypać glukozy aby mieć nastaw na 22 litry? Czy wystarczy dosypać 0,5kg glukozy? Może powinienem wyłącznie polegac na wskazaniach aerometru, zakładam że powinienem wystartować w okolicach 12-13Blg.

 

O ile się nie mylę, to ekstrakty chmielone WESa są nachmielone na 12 litrów, a nie na 20, jak standardowy brewkit (w zasadzie to brewkity są chmielone na 40 pintów, czyli ok. 19 litrów).

Jak chcesz z tego zrobić 22 litry, to po prostu kup dwa ekstrakty. A jeżeli masz tylko jeden, to lepiej zrób 12 litrów, bo jeżeli zrobisz prawie dwa razy tyle, to piwo siłą rzeczy może wyjść bardzo mało goryczkowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaczęło dzisiaj z żadka bulgotać. Średnio jeden bul na 2-3 minuty. Czuć zapach drożdży i jest piana więc chyba jest ok. Piwko leży w 14 stopniach. Zastanawiam się czy te drożdże dadzą radę, jeżeli przeniosę fermentator do pomieszczenia gdzie jest 7-8 st. Na opakowaniu drożdży było napisane, że ich temperatura to 12-15 st. Czy jest sens przenosić fermentator do chłodniejszego miejsca?

 

To moja pierwsza dolna fermentacja. Górne jakoś bardziej żwawo działały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmierzyłem sobie częstotliwość bulgotnięć ;) I słabiutko raz na 6-7 minut coś bulgotnie. Temperatura otoczenia to 8-9 st. Czy w Lagerach fermentacja przebiega mniej bużliwie niż w piwach górnej fermentacji?

 

 

O ile się nie mylę, to ekstrakty chmielone WESa są nachmielone na 12 litrów, a nie na 20, jak standardowy brewkit (w zasadzie to brewkity są chmielone na 40 pintów, czyli ok. 19 litrów).

Jak chcesz z tego zrobić 22 litry, to po prostu kup dwa ekstrakty. A jeżeli masz tylko jeden, to lepiej zrób 12 litrów, bo jeżeli zrobisz prawie dwa razy tyle, to piwo siłą rzeczy może wyjść bardzo mało goryczkowe.

 

Dodałem jeszcze 1,2 kg ekstraktu słodowego od WES plus 4 łyżki stołowe cukru.

 

Konkretnie są to te składniki na 20l:

 

http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=71

http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=54

http://piwodziej.pl/pl/p/Brewferm-Lager/153

Edytowane przez 5k18a
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.