darko Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Witam, Czy ktoś próbował uwarzyć piwo tylko ze słodu monachijskiego? Czy takie piwo wychodzi pijalne? Ew. monachijski plus jakieś karmelowe czy palone dla ożywienia smaku . Może jakieś Marcowe albo Ciemne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Ja bym sie nie obawial. Jest po prostu slodem ciemniejszym, ale w pelni aktywnym. Na pewno nie dodawaj zadnych dodatkow nieslodowanych. I moze kilka minut do zacierania dodaj i piwo wyjdzie na pewno dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Ew. monachijski plus jakieś karmelowe czy palone dla ożywienia smaku tongue. Może jakieś Marcowe albo Ciemne... A co masz do dyspozycji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Witam,Czy ktoś próbował uwarzyć piwo tylko ze słodu monachijskiego? Czy takie piwo wychodzi pijalne? Ew. monachijski plus jakieś karmelowe czy palone dla ożywienia smaku . Może jakieś Marcowe albo Ciemne... Ja robiłem Alta. Wyszedł pijalny, tylko słabo odfermentował, zacieraj nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 (edytowane) Czy ktoś pił piwo z samego słodu monachijskiego? Karmelowy jasny, ciemny; caraaroma, carafa I. Chyba sypnę ciemnego karmela i zrobię ciemniaka... Heh, jak na pijane piwo to chyba nabędę pilska i zrobię coś normalnego... coder, a to specyficzny smak słodu monachijskiego spowodował, że piwo było tylko pijalne? Edytowane 2 Lutego 2009 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 heh, ostatnio z kopyrem o tym rozmawialiśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 No ja planuję takiego maerzena uwarzyć, ale to bliżej marca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 (edytowane) W ksiazce "Radical Brewing" autor Randy Mosher opisuje m.in. styl "Munich Dunkel". Pisze on np ze kiedys warzono ten styl piwa ze 100% slodu Munich, ale dzisiaj czesto dosypuje sie mala ilosc ciemnego slodu dla koloru. Podaje taka recepture: Warka na: 5 gal (19 l)Gestosc: 1.048 (11.5 P) Alcohol/vol: 3.7-4.4 Color: ciemno-czerwony (Ruby, 17.2 SRM) Gorzkosc: 26 IBU Drozdze: Lager Bawaryjski 9.5 lb (4.3 kg) slod monachijski 4 oz (114 gr) Carafa II 1.25 oz (35 gr) 90 min Hallertau (3.5 AA) PS. Zobacz tez BJCP dla Munich Dunkel: http://www.piwo.org/forum/t715-04B-Munich-Dunkel.html i na Munich Helles: http://www.piwo.org/forum/t663-01D-Munich-Helles.html Edytowane 2 Lutego 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 coder, a to specyficzny smak słodu monachijskiego spowodował, że piwo było tylko pijalne? Nie, w sumie było chyba niezłe: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=739747&postcount=1 ale mnie nie podeszło. tu jest przepis: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=680535&postcount=193 jednak dorzuciłem trochę pilsneńskiego.... Teraz zrobiłem doppelbocka i porter bałtycki oparte w większości na monachijskim, ale jeszcze nie gotowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Robiłem piwo na samym monachijskim typ II 20-25 EBC, górnej fermentacji na us-56. Piwo wyszło bardzo przyjemne, mocno słodowe, barwa jasnobrązowa, trwała piana, coś w stylu alta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Nie robiłam na samym monachijskim, ale prawdę powiedziawszy, nie rozumiem, Darko, skąd Twoje obawy? Jak napisał Kopyr - takie marcowe wyjdzie:) No, jeszcze zależy, jak nachmielisz i jakich drożdży dodasz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 No własnie zrobiłem Marcowe. Przelewane na cichą było baardzo słodowe i wyraźnie słodkie. Więcej napiszę za jakiś czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 cześć No własnie zrobiłem Marcowe. Mógłbys zamieścić przepis? Marzec się zbliża dużymi krokami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 cześć No własnie zrobiłem Marcowe. Mógłbys zamieścić przepis? Marzec się zbliża dużymi krokami No przecież, 100% monacha. Mr.Fal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 cześć No własnie zrobiłem Marcowe. Mógłbys zamieścić przepis? Marzec się zbliża dużymi krokami Marcowe 13 Blg 95% monachijski 5% karmelowy jasny strzegomski 20g Marynka 8,3% - 60 min 5g Marynka 8,3% - 20 min Drożdże Saflager S-23 temp. fermentacji 10-10,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 cześć Marcowe 13 Blg dziekuję napisz jeszcze słowko o przerwach w zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Na stronie Hobbybrauer podają taką recepture na Marcowe. Jak widać nie robia z samego Monacha. Pilsener Malz 4000 g Münchner Malz 1250 g Cara-Münch 500 g http://wiki.hobbybrauer.de/index.php?title=Festbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) No tak, ale temat dotyczy zasypu ze 100% słodu monachijskiego, to znaczy bez udziału pilsa. Zacieranie: 62°C - 30 min; 72°C - 30 min. Edytowane 24 Lutego 2009 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Na stronie Hobbybrauer podają taką recepture na Marcowe. Jak widać nie robia z samego Monacha. Pilsener Malz 4000 g Münchner Malz 1250 g Cara-Münch 500 g http://wiki.hobbybrauer.de/index.php?title=Festbier A bo to jedna receptura na marcowe istnieje? Ja zamierzam w każdym razie zrobić maerzena z monachijskiego i niczego więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Wracając do głównego tematu - kiedyś uwarzyłam alt'a z zestawy BA ze 100% udziałem monachijskiego. Piwo według mnie wyszło nie tylko pijalne, ale nawet bardzo dobre. Wcale nie było mdłe. Mam zamiar je jeszcze kiedyś powtórzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Ja zamierzam w każdym razie zrobić maerzena z monachijskiego i niczego więcej. Zrób, zrób Oczywiście zgłoszę się po butelkę. Jak znajdę czas to może też zrobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Zacieranie: 62°C - 30 min; 72°C - 30 min. Ciekawi mnie, do ilu Blg odfermentował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Jest na cichej, narazie do 4,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) Piwo po 5 tygodniach jest praktycznie gotowe. Wyszło dosyć słodkie, z charakterystycznym posmakiem ciemnych słodów. Posmak ten jest czasami bywa opisywany jako "palony": http://browar.biz/forum/showpost.php?p=779256&postcount=3. Pod tym względem słody strzegomskie są delikatniesze i subtelniejsze niż Caramunichy od Weyermanna. Mnie to odpowiada . edit: z 13 Blg zeszło do 3,5 (alk. 5,1% obj.) Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Piwo po 5 tygodniach jest praktycznie gotowe. Wyszło dosyć słodkie, z charakterystycznym posmakiem ciemnych słodów. Posmak ten jest czasami bywa opisywany jako "palony": http://browar.biz/forum/showpost.php?p=779256&postcount=3. Pod tym względem słody strzegomskie są delikatniesze i subtelniejsze niż Caramunichy od Weyermanna. Mnie to odpowiada . "Smak: delikatna słodowa paloność, zdominowana (zbyt mocno) przez nieco kwaskowy posmak" Skąd się bierze ten kwaskowy posmak - z ciemnych słodów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się