pepo Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Będąc jakiś czas temu w Krakowie piłem w Omercie fajne piwko... Kasteel Rouge, browarek tak mnie urzekł aromatem i smakiem wiśni.. że postanowiłem uwarzyć coś podobnego. Zakupiłem w TB enstrakt.... ponoć produkt naturalny - http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/dodatki-piwowarskie/794-ekstrakt-wisniowy-100ml.html Używał ktoś tego? Chodzi mi o dawkowanie, nie chce przesadzić wlewająć buteleczkę.... a może jedna to zamało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panszpik Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 Ekstraktów nie używałem, ale odnośnie wiśni mogę z czystym sumieniem polecić dorzucenie (na 5 min gotowania, żeby owoce lekko zmiękły) kompotu wiśniowego razem z wiśniami. Dałem do portera 2 słoiki po 900 g (w tym jakieś 500 g owoców) do 20l brzeczki i po 4 miesiącach leżakowania wiśnie wyszły w aromacie i smaku bardzo wyraźnie. A piwo było na początku bardzo mocno palone (nie słuchając rad doświadczonych kolegów dałem m.in 500 g Carafa III). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 4, 2013 Share Posted January 4, 2013 Brrr.. aż mnie wstrząsa. No, ale na święta, albo dla kobiet, to może być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panszpik Posted January 4, 2013 Share Posted January 4, 2013 Zależy w jakiej konfiguracji te wiśnie Jacenty... Mój porter skłania się raczej w stronę wytrawnego barley wine (z palonymi akcentami) i moja luba niechętnie po niego sięgała Ale piwom słodkim mówię stanowcze nie (nawet słodkie imbirowe na zamówienie mojej połówki podświadomie wyszło mi gorzkawe). Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 @pepo i co użyłeś tego ekstraktu wiśniowego? jakieś spostrzeżenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts