banita12 Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Zastanawia mnie jedna rzecz w tych recepturach ? Dajecie w sumie ok 130 g chmielu do AIPY ja dałem do konkursowej w Żywcu ok 160 g przy czym 60g Citry od początku gotowania później 15, 10, 5, 1 minut przed końcem gotowania i byłem w finale ale jako główną wadę piwa napisano mi, że jest niedochmielone. Powiem jeszcze, że chmiel był świeży w granulacie , sypany luzem a gotowanie było intensywne. Teraz do moich piwek sypię dużo więcej - głownie z tego powodu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 (edytowane) Na 20l? Edytowane 21 Listopada 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Nie sugeruj się tym, wszystkim ponoć tak pisali, taki był skład sędziowski co lubił w górnych widełkach goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Na 25 l . Moja goryczka była w górnych granicach stylu wygrał Kopyr, który dał ok. 400 g chmielu. Niestety się tym zasugerowałem bo czym niby mam się sugerować jak nie oceną sędziów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Kieruj się głosem serca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 400 g chmielu to musi być zabójcza dawka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Można by porównać zwycięskie receptury ale laureaci konkursów się nimi nie chwalą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Receptura Kopyra była w Piwowarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Z programu Brewtarget wynika że dla piwa w stylu AIPA 70 IBU to maksimum a z programu Beersmith 1.3 to: 65 IBU to maksimum ale zawsze można przekroczyć tę magiczną granicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Chodzi ot o że przy innym składzie sędziowskim, przy innym składzie w eliminacjach zupełnie inaczej mogło to wyglądać. Dostało się do finału to znaczy że było ok. I specjalnie nie zastanawiałbym się dlaczego Kopyra było lepsze. Swoja droga on też płakał że zrobił super stouta i sędziowie go nie docenili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 A najlepsza Polska AIPA ( podobno) ,sprzedawana w sklepach czyli Rowing Jack ma ponoć 80 IBU czyli też powyżej górnej granicy stylu ? Czyli chyba coiś w tym chyba jest, że obecnie za lepsze są uważane piwa mocniej chmielone ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Bo nachmielił tego stauta amerykańskimi a to już się sędziom nie spodobało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Piłem Rowing Jack i dlatego się skusiłem zrobić własne piwo w stylu AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Ale nie kumam, czy Twoje piwo Ci nie smakuje? Czy chcesz zrobić jeszcze lepsze? Goryczka w tym piwie wg mnie nie jest najistotniejsza byle mieściła się w widełkach, aromat, chmielenie na zimno to jest sedno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgadzam się tu z Josefikiem. 60g Citry na 60 min na 25L? To wystarczająco albo nawet za dużo. To jest ok 70-80 IBUs tylko za te pierwsze 60g na 60 min. Trzeba pamiętać że często sędziowie nie są aż takimi wielkimi ekspertami. Skąd wiesz ile ci sędziowie IPA's smakowali i jakie IPA's, jakie oni mają w tym faktyczne doświadczenia (a nie teoretyczne z googla)? Ile taki sadzia warzy IPAs i jak często, jak częto smakuje "komercyjne" IPAs? Nie chcę tu obrazić żadnych sędziów (ani nie mówie że IPA Kopyra nie był warty 1go miejsca), ale dla mnie opinie sędziów są warte tyle samo co każdego innego człowieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Smakuje mi ale ostatnio jak mocniej chmielę to mi jeszcze bardziej smakuje - chyba się zasugerowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 (edytowane) Bo nachmielił tego stauta amerykańskimi a to już się sędziom nie spodobało Do tego zmierzam sędziowie sędziami, style stylami,ważne żeby piwo było dobre tego Kopyrowego stouta piłem w Żywcu i nie było czuć jakoś wybitnie amerykanów, piwo było wytrawne jak guinness, bez fajerwerków, smakowało mi, po prostu było dobre. Edytowane 21 Listopada 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Niestety każdy ma inny gust. Jednemu smakuje takie piwo a drugiemu inne. Sędzia to też tylko człowiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Sędziami byli między innymi Pierr Celis. Więc chyba się zna ? W moich postach chodzi mi o to nie czy moje piwa mi smakują tylko czy przypadkiem granice stylów wh BJCP nie przesunęły się przypadkiem w stronę większego chmielenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Banita warz takie IPA jakie lubisz. Ja lubię goryczkę w moich IPAs równą punktom OG, tzn, OG 1.060 = ok. 60 IBU, OG 1.070 = 70 IBU itd. Ale każdy tworze takie piwa jakie lubi, w końcu po to jesteśmy piwowarami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Dla siebie robię piwo jakie mi smakuje ale na konkurs chcę się trzymać wytycznych stylu aby uzyskać jak najlepszą notę i sprawdzić się czy uwarzyłem piwo jakie zamierzałem. Tu wychodzi na to, że wcale wytycznych BJCP w konkursach trzymać się nie trzeba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Trzeba, ja ci mówię że widełki trzeba zrobić i to już jest część sukcesu kolejne część to zrobienie piwa bez specjalnie dyskwalifikujących wad, reszta to skład sędziowski. Odbiegamy od tematu , konkursy, ocena piw to temat rzeka najlepiej w rozmowie bezposredniej przy kuflu piwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Super przeżycie po wypiciu piwa Rowing Jack to były chmielowe odbitki, Ciekaw jestem czy moje da taki sam efekt. Moja AIPA nie ma 80 IBU ale 63,1 IBU jeśli nie zrobiłem błędu w programie to może wystarczy. OG było 1.065 czyli 16 BLG, 24 litry. Przepis był na ok 20 litrów. Przepis jest tego gościa: Robił potem próbę smakową i bardzo chwalił dlatego chciałem spróbować. Jedynie czego nie zrobiłem to nie zostawiłem Citry w piwie bo nie lubię chmielowych osadów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Racja Josefik święta racja Dzięki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Dzięki za rady. Trochę zmodyfikowałem recepturę dodająć 300g jasnego karmelowego z optimy oraz trochę więcej na chmielenie na zimno. Teraz wygląda tak: Zasyp na 20l Pale Ale - 4 kg (albo 5 kg Pale Ale zamiast 1 kg wiedeńskiego) Wiedeński - 1 kg Carahell - 0,5 kg Karmelowy jasny Optima - 0,3 kg Zacieranie 60 min w 67C Chmielenie: (wszystkie chmiele w granulacie) Galena 20 g - 60 min Simcoe 15 g - 60 min Chinook 15 g - 30 min Cascade 20 g - 10min Cascade 20 g - 0 min Cascade 20 g - chmielenie na zimno 7 dni Chinook 25 g - chmielenie na zimno 7 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się