Jump to content

AIPA - prośba o ocene receptury


sebek

Recommended Posts

Jako, że pierwsza warka właśnie fermentuje czas skomponować warkę nr 2 ;) Wzorując się na różnych recepturach z sieci wymyśliłem sobie coś takiego:

 

Pale Ale - 4 kg

Wiedeński - 1 kg

Carahell - 0,5 kg

 

Zacieranie 60 min w 67C

 

Chmielenie: (wszystkie chmiele w granulacie)

Galena 20 g - 60 min

Simcoe 15 g - 60 min

Chinook 15 g - 30 min

Cascade 20 g - 10min

Cascade 20 g - 0 min

Cascade 20 g - chmielenie na zimno 7 dni

Chinook 5 g - chmielenie na zimno 7 dni

Simcoe 5 g - chmielenie na zimno 7 dni

 

Recepture skomponowałem z tego co juz mam w domu. Narazie nie planuje zakupów.

Jest OK? Czy coś poprawić?

Link to comment
Share on other sites

Pale Ale - Strzegom

Wiedeński - Besmalz

 

Wiedenski znalazł się w recepturze bo został mi po 1 warce i dlatego, że min. AleBrowar daje go do Rownig Jacka ;)

Link to comment
Share on other sites

ja robilem identyczny zasyp jak podaje u siebie alebrowar na etykiecie rowing jacka tylko chmiele mialem niekompletne tak jak w rowing jacku zobaczymy co z tego bedzie poki co jest na cichej

Link to comment
Share on other sites

ja robilem identyczny zasyp jak podaje u siebie alebrowar na etykiecie rowing jacka tylko chmiele mialem niekompletne tak jak w rowing jacku zobaczymy co z tego bedzie poki co jest na cichej

Jak ten zasyp proporcjonalnie wygląda?

Link to comment
Share on other sites

A co powiecie o moim chmieleniu? (na 20 litrów):

 

- 30 g Tomahawk - 60 min

- 15 g Simcoe - 60 min

- 15 g Willamette - 20 min

- 15 g Palisade - 15 min

- 15 g Palisade - 0 min

- 15 g Cascade - 0 min

 

- 15 g Cascade - chmielenie na zimno podczas cichej fermentacji

- 15 g Simcoe - chmielenie na zimno podczas cichej fermentacji

Edited by jake
Link to comment
Share on other sites

Chmielenie na zimno - najlepiej nie dłużej niż 4 dni. Dłuższe chmielenie może spowodować niekorzystne aromaty.

A jak kilka dni temu założyłem wątek pytając, czy takie zjawisko istnieje to nikt nic nie wiedział :(

 

Jak silne i nieprzyjemne są te aromaty? Bo będę musiał zrobić 14 dni chmielenia na zimno.

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio chmieliłem AIPA na zimno przez 10 dni i żadnych niepożądanych aromatów nie wyczułem. Do tego stopnia, że znajomy tak się zachwycił tym piwem, że zamówił sobie 20 butelek. Oczywiście za darmo. ;)

Edited by jake
Link to comment
Share on other sites

Chmielenie na zimno - najlepiej nie dłużej niż 4 dni. Dłuższe chmielenie może spowodować niekorzystne aromaty.

Też coś takiego czytałem na internecie (właściwie ja czytałem że nie można dłużej niż 1 tydzień), tylko teraz nawet nie wiadomo kto to najpierw napisał, jakie miał praktyczne z tym doświadczenie, itp itd. Jak wiadomo, wszystko co przeczytasz na internecie należy brać z przymruzeniem oka.

 

Ja chmiele na zimno w kegach, tzn: wrzucam siatkę z chmielami do kega, zamykam, gazuję piwo i nie wyciągam chmieli z kega aż gdy piwo się skończy, czyli chmiele to przez kilka tygodni.

Robie tak dlatego, żeby smak i aromat chmieli był równy podczas użycia kega (w przeciwnyu sposób keg może być dobrze nachmielony na początku, a pod koniec większość smaku i aromatu już "wyparuje"). W/g mnie nie daje to żadnych negatywnych smaków - wręcz przeciwnie, robię to aby podnieść jakość smaku mojich IPA's. Chmielę "na zimno" w kegach tylko chmielem w szyszkach a nie w granulacie (granulat nie nadaje się na zimno do kegów). Robię tak od ok 2 lat z b. dobrymi rezultatami i wrzucam chmiel do kegów do ok. połowy moich warek.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

W AIPA ciężko coś zauważyć ;) przy małych ilościach w kegach u mnie też nic niepożądanego się nie dzieje natomiast spotkałem się z czymś takim kiedyś jak przecholowalem czasem chmielenia do 14 dni, do tego była to spora ilość EKG piwo nabrało takiej mocnej zalegającej goryczki, a przy gotowaniu było słabo chmielone.

Link to comment
Share on other sites

Też mi tak się zawsze wydawało, to piwo było wyjątkowo zalegające goryczkowe i trawiaste, ułożyło się i ta goryczka zelżała po kilku miesiącach, miałem akurat porównanie bo w zeszłym roku robiłem na dwa fermentatory jeden chmieliłem na zimno drugi nie.

Link to comment
Share on other sites

Ja czytałem, że na zimno to min. 7 dni.

A propos. Jak chmielicie na zimno? Granulat? Szyszki? W woreczku? Złapal ktoś kiedyś infekcje? Chciałem użyć chinooka z otwartej już paczki i trochę się boje, że jakieś brzydactwo do piwa się dostanie.

Link to comment
Share on other sites

Ja nie pamiętam już, skąd wzięłam info o tym krótkim czasie chmielenia na zimno. Wiem za to, że próbowałam kliku piw z długim chmieleniem na zimno i miały charakterystyczny dodatkowy aromat, jakby stęchły... szczerze mówiąc nie potrafię go opisać. Tak jakby ta świeżość chmielu została przykryta bardziej mdłym dodatkiem. Może kiedyś przy jakimś spotkaniu uda się zrobić zestawienie porównawcze piw chmielonych na zimno krócej i dłużej - wtedy na przykładzie będzie łatwiej:)

Ja chmielę nie dłużej niż 4 dni. Koledzy pili mojego bittera na spotkaniu w ZUPie - goryczka wprawdzie zalegająca i ogólnie piwo nie jakichś wysokich lotów, ale aromat chmielu wydaje mi się był w sam raz :)

Link to comment
Share on other sites

z długim chmieleniem na zimno i miały charakterystyczny dodatkowy aromat, jakby stęchły

O..no i chyba właśnie się dowiedziałem co się stało z moją AIPA ;) z tym, że u mnie taki efekt pojawił się dopiero po jakimś czasie..mniej więcej miesiącu i w mniejszym, lub większym stopniu pozostał do dzisiaj..w każdym razie dzięki za cenną wskazówkę, bo jest plan żeby jeszcze przed końcem roku drugą AIPA popełnić :)

Link to comment
Share on other sites

Ja gdzieś czytałem, że efekt chmielenia na zimno można osiągnąć w krótszym czasie. Kwestia dawki i rozprowadzenia (bez tlenu) po całym roztworze. Mimo klarowania było lekko opalizujące. Użyłem granulatu wsypanego bezpośrednio do balona na cichej.

 

U mnie stęchłych aromatów nie miałem, tylko tekturowy i to wyczuwalny dopiero na konkursie.

Edited by e-prezes
Link to comment
Share on other sites

A co sądzicie o tej recepturze

 

5,443 Pale Ale

1,134 Caramunich 2

 

Zacieranie 67°C w 90 minut

 

Chmielenie: 1 Godzina

42 g Cascade na początku gotowania

28 g Cascade 30 minut przed końcem gotowania

28 g Cascade 15 minut przed końcem gotowania

28 g Citra ostatnie 5 minut gotowania

 

Zastanawia mnie fakt że podobno udział procentowy słodu Caramunich 2 w zasypie to tylko 10% a tutaj jest 17%. W oryginalnym przepisie jest słód Crystal 40 jednak znalazłem na stronie http://www.brew.is/files/malt.html że jego odpowiednikiem jest właśnie słód Caramunich 2

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.