MiR88 Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 WItam serdecznie. Wczoraj warzyłem moją trzecią warke Portera. Pierwszą warkę zesutowałem na ręcznym śrutowniku Browamatora na prawię mąke ( nie wiedziałem jak to ma wyglądać) i jak łatwo się domyślić zrobiła się warstwa na filtratorze tekiego kleju, że musiałem odciągnąc piwo z góry bo nie było innej możliwości. Filtrator posiadam zwykły wkładany do wiadra plastikowy z otworami na dole. Kolejną warkę kupiłem ześrutowaną by zobaczyć jaka powinna być grubość mielenia. Wczoraj śrutowałem Portera i tutaj moje PIerwsze pytanie: 1.Ustawiłem grubość mniej wiecej taką jakią dostałem w zestawie surowców z Browamatora. Ogólnie wporządku ale mimo ,iż grubość była odpowiednia to i tak nadal jakaś cześć jest ześrutowana na mąkę powiedzmy 10% całości. Czy to jest prawidłowy objaw czy coś mam źle ustwione, ewentualnie jakaś wada śrutownika. Podczas filtracji na początku też miąłem problem ale mieszająć złożem zeszła jakoś ta mączka i potem już ładnie można było wysładzać. 2. Drugie moje pytanie to czy jeżeli bym zrobił filtrator z oplotu to też mi się tak zatka od takiej ilości "mączki" czy raczej nie powinno na oplocie się coś takiego stać. Ogromne dzieki za pomoc z góry i pozdrawiam wszystkich Piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) Trudno tak doradzać nie widząć śruty, może masz w pobliżu jakiegoś doświadczonego piwowara?\ ps Albo Śląskie spotkanie. Edytowane 19 Listopada 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Tak mąka musi być również. Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie zmiana sposobu filtracji, poczytaj o filtratorze rurkowym i z wężyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) Jeśli posiadasz ten filtrator z browamatowa to weź wiertarkę, wiertło 1,5 mm i dowierć otworów (dużżżżo) taki zabieg bardzo pomaga. ( i nalej najpierw wody do filtratora tak by lekko zakryła dno z dziurami i wtedy dopiero wlewaj całość. ale pewnie o tym wiesz.) Edytowane 19 Listopada 2012 przez dovierny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 5-10% mąki jest wskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiR88 Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 dovierny pojęcia nie miałem, że tak sie robi (-: pusty filtrator i wlewałem brzeczkę do filtratora. Wielkie dzieki wszystkim za pomoc. Przed czwartą warką dowierce dziurek i naleje wody pewnie bedzie duzo lepiej. A w przyszłości musze zrobić filtrator z oplotu albo rurkowy. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) "Poczytaj http://www.wiki.piwo...a_i_wysładzanie Bez wody zrobiłem pierwszy raz co skutkowało tym, że młóto pokrywką od garnka wyciskałem i było blisko 5l osadu w 20l fermentatorze . Ale piwo wyszło dobre. Jak dalej nie będziesz pewny czy śruta jest dobra to nasyp sobie troszkę kaszy jęczmiennej na talerzyk i obok ześrutowany słód i porównaj te "białe ziarenka" powinny być podobne. "Ja dużo czytać i wiele się naumieć" Edytowane 19 Listopada 2012 przez dovierny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiR88 Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 No to na moje oko tez bede mial z 5 litrów osadu po mieszaniu tego młóta albo i lepiej (-: . Ale myśle ze uda mi sie troche odessać podczas przelewania na cichą. Dla mnie moze byc mętne byle sie nie zepsuło. Nic przed następnym warzeniem nawierce ile sie da jeszcze tam dziurek faktycznie miejsca tam na dziurki jest jeszcze bardzo dużo przynajmniej z 6 razy tyle można wywiercić niż jest oryginalnie no i oczywiście naleje wstępnie wody. Wtedy co sie stanie z tą mączką (osadem) ?? Też to przejdzie do gara czy powinno zostać w złożu filtracyjnym albo w reduktorze osadów ?? A gdyby te dziurki zrobić troszke wieksze np 2mm ?? Czy to już przegięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) No to na moje oko tez bede mial z 5 litrów osadu po mieszaniu tego młóta albo i lepiej (-: . Ale myśle ze uda mi sie troche odessać podczas przelewania na cichą. Dla mnie moze byc mętne byle sie nie zepsuło. Nic przed następnym warzeniem nawierce ile sie da jeszcze tam dziurek faktycznie miejsca tam na dziurki jest jeszcze bardzo dużo przynajmniej z 6 razy tyle można wywiercić niż jest oryginalnie no i oczywiście naleje wstępnie wody. Wtedy co sie stanie z tą mączką (osadem) ?? Też to przejdzie do gara czy powinno zostać w złożu filtracyjnym albo w reduktorze osadów ?? A gdyby te dziurki zrobić troszke wieksze np 2mm ?? Czy to już przegięcie. Nie przesadzaj ze średnicą dziurek tylko solidnie ich dołóż , zalanie wodą przestrzeni między dnem fałszywym a właściwym to podstawa !To tzw ,,podbicie '' wchodzi tam ok 4-5 litrów wody . Oczywiście woda w temperaturze tej do filtracji ( 72-78 "C) Edytowane 19 Listopada 2012 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiR88 Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Ok nawierce ile sie da 1.5 mm wiertlem. Musze sie jeszcze pobawic tym Srutownikiem I ustawieniami niby nic skomplikowanego a jednak... Naprawde bardzo wszystkim dziekuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiR88 Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 (edytowane) Dobra. "Always look on the bright side of life" jak to mawial Monty Python.Zabrałem się za wiercenie, zakupiłem dwa konkretne wiertła jedno 1mm i drugie 1,5 mm. I dopiero po zakupie okazało się że można na 2 cm kwadrawowych wywiercić wiecej dziurek niż w całym filtratorze browamatora. Proszę o jedną rade czy lepiej 3000 dziurek 1mm[kwadratowy] czy 1500 dziurek 1,5mm[kwadratowy]. Dzieki za pomoc. Edytowane 20 Listopada 2012 przez MiR88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Olej sprawę idziesz do sklepu piwowarskiego o nazwie castorama obi lub praktiker. kupujesz wężyk wyciągasz gumkę (zabrzmiało jak opis jakiś praktyk seksualnych ) (opis procesu ) I po sprawie ja już zacierałem 2 warki w ten sposób i naprawdę działa super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Witam my mamy inny problem ze śrutownikiem ustawiamy na odpowiednią grubość do śrutowania i śrutujemy a w tym momencie śruba do grubości śruty się rozregulowuje i tak dalej bardzo często i utrudnia nam to śrutowanie słodu przez co mocno się denerwujemy i musimy przytrzymywać tą śrubę ale to czasami w ogóle nie zdaje egzaminu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahometus Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 (edytowane) Motylek kontrujący może nie trzyma? masz w ogóle taką kontrę? Edytowane 21 Listopada 2012 przez mahometus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Ostatnio go poprawiałem bo ta spinka co jest w środku lekko nie trzymała ja dogiąłem ale nic to nie dało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Nie o spinkę chodzi tylko motylek kontrujący śrubę do regulacji szczeliny. Masz na obrazku: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 To akurat jest szczelne bardziej jest delikatny luz przy tarczy i trochę luzu tam z tyłu jak się ślimak wkłada do środka i skręca korbę tzw uchwyt do kręcenia to też tam jest trochę luzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Szczelne jak szczelne, skoro podczas śrutowania nastaw się zmienia, to znaczy że ta kontra się odkręca i śruba pod nią się luzuje. Trochę luzu może być, to nie jest narzędzie laboratoryjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Dzięki wielkie za pomoc zrobiłem kontrę w śrutowniku i jest ok szczególne podziękowania dla użytkwników Undeath mahometus zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) Proszę o jedną rade czy lepiej 3000 dziurek 1mm[kwadratowy] czy 1500 dziurek 1,5mm[kwadratowy]. Dzieki za pomoc. Dołóż koło 2-3 dziurki na cm2 (nie bierz tego dosłownie) po prostu ponawiercaj więcej dziur, tak dziurka co np. 5-10 mm, Mocno łopatologicznie ale nie mam aparatu po ręką, żeby zdjęcie zrobić. ja mam po nawiercane mniej więcej tak i się sprawdzał : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Weź lepiej 1,5 mm to nie za małe ani za duże. Edytowane 23 Listopada 2012 przez dovierny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiR88 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 To za duzo tych dziurek tez nie dobrze ?? Ja sie wziałem za wiercenie to powiem ze na jednym cm2 mam chyba z 10 dziurek ?? Czyżbym znów przegiął ale w drugą strone ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Będzie dobrze trochę sito zrobiłeś, ale będzie ok, chodzi o to żeby Ci nie pękło tak bardzo ponawiercane dno. Kurde, że Ci się chciało.... Zobaczysz będzie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiR88 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) dovierny jestem na pólmetku. Nie wiedzialem jakim wiertłem to jeszcze jeden ten trójkącik co tworzą dziurki już oryginalne wieciłem 1mm i drugi 1.5mm i tak na zmiane połowa zrobione. Mam jeszcze jeden taki to jak mi ten pęknie to zaatakuje ten drugi i zrobie tak jak Ty z mniejsza ilością. Jak to skończe to wysle fotke zobaczych jaka masakra ciekawe czy nie strzeli (-: dam znac. Do niedzieli chce to zrobić bede warzyła ALEa to przetestuje. Edytowane 23 Listopada 2012 przez MiR88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 W między czasie poczytaj instrukcje zrobienia filtratora z oplotu na wiki, ale puki co podwójne dno też się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiR88 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) A powiedz ten oplot to jak bede miał tak z 10 - 15 procent mączki nie zatka się ?? Bo dno to jeszcze pomieszam a z oplotem to juz chyba po zamiatane. I z oplotem tez sie stosuje jakis taki myk, że wlewa sie najpierw wode czy po prostu brzeczke bezpośrednio do pojemnika ? Edytowane 23 Listopada 2012 przez MiR88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się