wyvern Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Zabieramy się zaraz za świąteczne, piwo ma być mocne i słodkie. Miód ma być do podbicia ekstraktu, żeby alkohol był. Zacieranie zrobimy na słodko. Pytanie - kiedy dać ten miód? Ze słodami, do gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 ja bym dodał na ostatnie 15-20 minut gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 ja dawałem na 10 minut przed końcem chmielenia zawsze to zabezpieczy Cię przed zakażeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Miód ze słodem, ale przed chmieleniem, ewentualnie pomiędzy chmieleniem na goryczkę, a na aromat. Jaki zamierzasz dać miód? Polecam wielokwiat w ilości 900-1200g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Mam 900g wielokwiata, chcę uzupełnić do 1kg lipowym. I skłaniałbym się do dodania go po filtracji, i tak nie wiem, czy mi oplot da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Lipowy bardzo dobrze fermentuje, ale niestety pozostawia mało aromatu, wielokwiat jednak daje aromat i smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Zobaczymy, czy będzie się czuć ten miód. W planie jest 5,8 kg słodu + przyprawy i ten 1 kg miodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Im krócej będzie to gotowane z miodem tym więcej aromatu zostanie. Więc raczej nie dodawał bym go razem ze słodem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Brzeczka się chmieli, a miód jest alej w słoiku. Chyba dam go na 10-15 minut razem z aromatycznym i przyprawami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Tu jest kwestia czy idziemy w alkohol czy w aromat właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiloh Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Ja dawałem gryczany na etapie chłodzenia. Obecnie, piwo w butelkach, ale po fermentacji przed butelkowaniem aromatu nie wyczuwałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Tu jest kwestia czy idziemy w alkohol czy w aromat właśnie Raczej alkohol, ale uznaliśmy, że miód będzie lepszy od cukru, bo może jakiś aromat się zachowa. Dałem 1 kg miodu na ostatnie 10 minut, z tym, że nie chłodzimy. Nie wiem, tylko czy mi drożdże to ruszą, mam 22 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Ruszą. A zachowanie aromatu zależy od miodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 I jak, ruszyły? Na jakich robisz to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 S-04, używane już były. Bardzo ładnie pracują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się