mati87 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) Witam, po ostatniej warce zastanawia mnie fakt niedogazowania piwa w części butelek jakie zakapslowałem tą kapslownicą. Obawy moje są podyktowane tym iż po zakapslowaniu butelki muszę ją trochę poodginać na boki żeby ją wyciągnąć, i zastanawiam się czy przypadkiem nie otwieram lekko jej wtedy. Co sądzicie? Może wymienić tą końcówkę? ps. Kolega mi radził wcześniej żeby olejem troche nasmarować, a druga rzecz teraz mi się przypomniała że zakapslowany cydr tą kapslownicą wyszedł ok Edytowane 23 Listopada 2012 przez mati87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) Podejrzewam raczej, że masz jakiś problem z referermentacją, nie z kapslowaniem. Edytowane 23 Listopada 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Faktycznie z Grifo czasem tak jest, że butelkę ciężko jest wyciągnąć ale problem nienagazowanych butelek u mnie nie występuje (zakapslowałem Grifo 17 warek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Wydawało mi się że problem z refermentacją powinien dotyczyć wszystkich butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Można napisz jak robisz refermentację to coś się wyjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Jeżeli kapsle się blokują w głowicy, można przetrzeć środek papierem ściernym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Wydawało mi się że problem z refermentacją powinien dotyczyć wszystkich butelek. Nie koniecznie. Możesz mieć nieównomiernie dodany surowiec do refermentacji, albo w niektórych butelkach było mniej komórek drożdżowych (klarowniejsze piwo) i te potrzebują więcej czasu na nagazowanie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Zrobiłem proporcję ilości cukru do objętości z przepisu Brata tego samego piwa, zapewne błąd bo nie robiłem tego na zasadzie blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) Zrobiłem proporcję ilości cukru do objętości z przepisu Brata tego samego piwa, zapewne błąd bo nie robiłem tego na zasadzie blg Raczej dobrze, ale jak go dodałeś? I ile dokładnie dałeś tego cukru na ile piwa? Edytowane 23 Listopada 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) jakoś 205g na 33,5l piwa, a sposób to syrop cukrowy wlany do fermentatora i rozmieszany. Oczywiście nie gorący Edytowane 23 Listopada 2012 przez mati87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 W jakiej ilości wody te 205g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 może 450ml, nie powiem dokładnie bo w sumie wlałem to do małego garczka, ale nie było to płynne bardzo, taki syropek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Oczywiście nie gorący To akurat nie jest takie oczywiste - nie ma większego znaczenia czy gorący, czy nie. Oprócz tego co zapytał WiHuRa powiedz jeszcze ile czasu minęło od butelkowania i w jakiej temperaturze stoją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 ok Piwo stało ponad 5 tyg w butelkach, temperatura pokojowa bo to w sumie lato było. Co śmieszniejsze butelki które były wcześniej otwierane były bardziej nagazowane. Przepraszam że wyszło to w kilku postach i musicie wyciągać informację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) Wniosek jest prosty, syrop był zbyt gęsty (205g cukru na ~450ml wody to sporo) i mimo mieszania nie rozpuścił się dobrze z piwem. Edytowane 23 Listopada 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Wniosek jest prosty, syrop był zbyt gęsty (205g cukru na ~450ml wody to sporo) i mimo mieszania nie rozpuścił się dobrze z piwem. i pewnie dlatego pierwsze butelki miały cukru więcej bo opadł na dno szybciej, co prawda mieszałem całym płynem ale zawsze tak też mogło być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się