kosimazaki Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 (edytowane) Przymierzam się do warzenia piwa z zestawu z piwodzieja - Belgian Red (mocno chmielony) 13 blg. Pytanie, czy jednak nie za mocno? Zastanawiam się nad skróceniem chmielenia goryczkowego tak, żeby zejść do 65-70 IBU. Poniżej oryginalny przepis. Co sądzicie? Est Original Gravity: 13,027 Bitterness: 105,6 IBUs Edytowane 24 Listopada 2012 przez kosimazaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Generalnie uważam, że Adela i Michał wiedzą co robią i piwo będzie dobre tak jak jest. Kawał IPA. Jak się boisz goryczki, to możesz ciut przemodelować. Np. tak: 30g Brewers Gold + 10g Saaz na goryczkę na 60', BG to ostry chmiel i pasuje do IPA, daje wrażenie "potężnej goryczki", chociaż wcale taka nie jest (Saaz da trochę przyprawowego smaczku) reszta Saaz i BG out, nie przyda się na razie w ogóle resztę chmieli wymieszać, podzielić na 3 równe części i wrzucać je do gara na 15, 5 i 0 minut Albo coś pochmielić na zimno. Ale na pierwszy raz zostawiłbym jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 ja bym im tam nie ufał aż tak ,1 kg melanoidowego to po roku może da się wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Pomimo ostrzeżeń ludzie robią te wszystkie redy i jak patrzę to sobie chwalą. Ja bym takiego piwa sobie nie zrobił, ale każdy ma swój gust. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 1 kg melanoidowego to po roku może da się wypić. Czy mógłbyś rozwinąć myśl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Wprawdzie jam nie dziedzic, ale... Generalnie część piwowarów uważa, że taki dodatek słodu melanoidynowego to zbrodnia, że piwo wyjdzie okropne, przyciężkawe, niepijalne. Z drugiej strony, jak pisze zgoda, ludzie robią takie piwa i nic w tym dziwnego nie widzą. Sam dodałem do reda kilo parzonego i powiem: smakowało. Nawet bardzo. Recz gustu, a jak wiadomo - de gustibus... kosimazaki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 dal mnie nie był ciężki,czy słodki,po prostu wali jak warka stronk,przy ilości coś koło 300 g,po paru miesiącach to minęło,piwo było fajne,no,ale może ja przewrażliwiony jestem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Robiłem podobne piwo tyle, że z zestawu z Twój Browar (zasyp praktycznie taki sam). Nachmieliłem do 33 IBU (oryginalnie było chyba tylko 15). Piwo wyszło dobre. Musi jednak trochę odleżeć, żeby się wszystko ułożyło. Obecnie smakuje podobnie do koźlaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 No cóż, żeby wyrobić sobie własne zdanie, trzeba spróbować. Uwarzę zgodnie z przepisem i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki wszystkim za przydatne informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się