scooby_brew Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 (edytowane) Znalazłem taką ciekawą rzecz: BeerBug, jest to bezprzewodowy areometr i termometr elektroniczny. Wstawiasz to w fermentor zamiast rurki na początku fermentacji i przesyła ci to datę do komputera albo telefonu za pomocą chyba Blue Tooth, gdzie możesz zobaczyć zmainy w temperaturze/ zawartości cukru i alkoholu. BeerBug zostaje w piwie do końca fermentacji przesyłając date do twojego komputera/telefonu. BeerBug jest nowym produktem (jeszcze chyba nie dostępnym w sprzedaży). Na razie jest prototyp i powstała firma, a fundusze na projekt zebrali na KickStarter ($25000, zebrali to chyba tylko w ciągu kilku dni). [media]http://youtu.be/p_Z0P-t0I_8[/media] Edytowane 24 Listopada 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) Fajne! Kupiłabym sobie taki. Edytowane 25 Listopada 2012 przez AgaL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 fajne - to musi mierzyć zmianę siły wyporu tego obciążnika. Oczywiście alkohol będzie obliczony, nie zmierzony ale to dla nas wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Wracam do tego tematu. Właśnie kupiłem sobie za grosze Della D630 i chcę go przeznaczyć pod komputer piwowarski. Sondy temperatury pod USB są ogólnie dostępne - ale czy jest coś takiego jak areometr pod USB? Szukam i szukam.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Wracam do tego tematu. Właśnie kupiłem sobie za grosze Della D630 i chcę go przeznaczyć pod komputer piwowarski. Sondy temperatury pod USB są ogólnie dostępne - ale czy jest coś takiego jak areometr pod USB? Szukam i szukam.... Niestety, nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 I mój ambitny plan poległ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Natomiast widziałem coś takiego jak elektroniczny refraktometr. Ceny nie znam, ale z tego że Brouwland sprzedaje to jako profesjonalne wyposażenie laboratorium browarnego wnioskuję, że będzie konkretna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fafer Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) http://www.aliexpress.com/item/USB-Thermometer-Temperature-Measure-Test-Sensor-for-PC-Laptop-Computer-Probe-NEW-free-shipping/662413182.html Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez Fafer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 http://www.aliexpres.../662413182.html No ale to termometr przecież. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fafer Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 No, o termometr też było zapytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 No, o termometr też było zapytanie. Chyba nie czytasz dokladnie... Sondy temperatury pod USB są ogólnie dostępne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Znalezienie termometru ogranicza się do googla, także raczej bym o to nie pytał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Odkopuję temat, znalazłem urządzenie na http://morebeer.com/products/beer-bug.html. Przystawka zapisuje bieżącą gęstość (CG) i temperaturę piwa. Dane można sprawdzać poprzez WiFi na iOS i Androidzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Cena nieco zwala z nóg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Bez tego też można zrobić piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszm Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Jest jeszcze BrewNanny, cena podobna. Tak na moje niewprawne oko, to chyba jednak lepiej się pobawić w BrewPi.com. Ja się pewnie skuszę (na BrewPi) , bo lubię gadżety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Między innymi dlatego to odkopałem, może komuś podsunie pomysł na mierzenie gęstości. Bo z temperaturą jest o wiele prościej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Może dokładne mierzenie objętości piwa i wagi fermentora? Takie mierzenie gęstości na podstawie zmian wagi przez ubytek CO2 i zmianę objętości piwa. Pytanie jak dokładną wagę trzeba mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszm Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Między innymi dlatego to odkopałem, może komuś podsunie pomysł na mierzenie gęstości. Bo z temperaturą jest o wiele prościej. http://forum.arduino.cc/index.php?topic=9677.0 Myślę, że może cię zainteresować ta strona i oczywiście grzebanie dalej. MichalW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Tak na moje niewprawne oko, to chyba jednak lepiej się pobawić w class=bbc_url title="Zewnętrzny odnośnik" href="http://BrewPi.com" rel="nofollow external">BrewPi.com. Ja się pewnie skuszę (na BrewPi) , bo lubię gadżety. Czy mógłbyś napisać czym się różnią te dwa zestawy? Mam na myśli przeznaczenie: http://shop.brewpi.com/brewpi-arduino-combo http://shop.brewpi.com/raspberry-pi-complete-kit-eu-uk Edytowane 13 Listopada 2014 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszm Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 BrewPI składa się z dwóch elementów (i dodatków, ale to pominiemy). RaspberryPi, czyli mały komputer, który żre mało prądu, system ma na karcie SD (linux najcześciej) i pozwala na łączenie się z internetem. Arduino, czyli zestaw mały elektronik, mikrokontroler, który podłączamy do RaspberryPi i on przesyła mu dane z termometrów, oraz włącza lub wyłącza chłodzenie/grzanie. Ma to się do siebie trochę jak komputer + akcesoria, np drukarka. Gdzie Raspberry to komputer, a Arduino to drukarka. Razem tak naprawdę to działa jak SMC-1000 z mądrzejszym software, który ma bardziej wyszukany algorytm, bo korzysta z dwóch sond (jedna mierzy temperaturę w lodówce, druga w brzeczce) i bierze pod uwagę bezwładność temperaturową brzeczki, żeby nie chłodzić/grzać zbyt długo. Dodatkowo, ponieważ to jednak komputer, program napisany przez ludzi z BrewPi rysuje wykresy i daje możliwość zobaczenia ich przez przeglądarkę. Ja mam jednak inny pomysł. Znalazłem w sieci informacje jak do samego RaspberryPi podłączyć sondę temperatury i mam zamiar takie coś złożyć i samemu napisać program, który będzie zbierał dane z tej sondy, zapisywał w bazie danych i częstował ślicznym wykresem dostępnym przez przeglądarkę. Sam mam STC-1000p (przeprogramowany STC-1000, żeby był trochę mądrzejszy), który do kontroli temperatury mi wystarczy, a wykresy byłyby czymś fajnym. skybert 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Zadana byłaby temperatura otoczenia, czy temperatura cieczy? Ilość ciepła wytwarzanego przez drożdże dostarczałaby informacji o intensywności fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszm Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Zadana byłaby temperatura otoczenia, czy temperatura cieczy? Ilość ciepła wytwarzanego przez drożdże dostarczałaby informacji o intensywności fermentacji. Chyba strasznie odbiegamy od tematu. Oczywiście badać możemy dowolną z tych dwóch temperatur, a nawet wykorzystać dwa czujniki temperatury i na tej podstawie sprawdzać sobie też różnicę, dobry pomysł. Przy czym sterowanie chłodzeniem dalej będę opierał na temperaturze cieczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Żadne odbieganie od tematu, też rozważałem ten temat i w zasadzie rysowanie wykresów ma sens jedynie dla samej fermentującej brzeczki, jeśli mamy komorę fermentacyjną i kontrolujemy proces, to temperatura otoczenia będzie właściwie stała, z pewnymi odchyleniami, informacja o zmianach temperatury wewnątrz brzeczki w ciągu pierwszych dwóch dób jest najciekawsza. Jeśli chodzi o czujnik gęstości na sondzie to byłby to wymarzony geekowski gadżet, w połączeniu z termometrem możnaby było mierzyć cyfrowo gęstość brzeczki w czasie wysładzania i rysować sobie wykresy. Nie wspominając już o fermentacji - jak wykres Blg by się wypłaszczał, dostawalibyśmy informację że czas przelewać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszm Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Żadne odbieganie od tematu, też rozważałem ten temat i w zasadzie rysowanie wykresów ma sens jedynie dla samej fermentującej brzeczki, jeśli mamy komorę fermentacyjną i kontrolujemy proces, to temperatura otoczenia będzie właściwie stała, z pewnymi odchyleniami, informacja o zmianach temperatury wewnątrz brzeczki w ciągu pierwszych dwóch dób jest najciekawsza. Jeśli chodzi o czujnik gęstości na sondzie to byłby to wymarzony geekowski gadżet, w połączeniu z termometrem możnaby było mierzyć cyfrowo gęstość brzeczki w czasie wysładzania i rysować sobie wykresy. Nie wspominając już o fermentacji - jak wykres Blg by się wypłaszczał, dostawalibyśmy informację że czas przelewać na cichą. No z tym czujnikiem gęstości to naprawdę nie jestem pewny czy to się da. O ile pomiar przewodności/pojemności elektrycznej brzeczki jest możliwy i pewnie da się to wykalibrować do gęstości brzeczki, tak jak napisali, to myślę, że temperatura również będzie tu miała znaczenie, więc ciągły pomiar w czasie gotowania lub wysładzania raczej będzie niemożliwy. Piszą tam też o niewielkiej dokładności i potrzebie ciągłego uśredniania wyniku np 100 pomiarów. Dla mnie trochę zbyt złożone na takie zastosowania o jakich piszesz. Natomiast przy fermentacji gdzie raczej uda się taki czujnik wykalibrować, to może działać. To chyba nie jest przypadek, że BrewNanny mierzy temperaturę, ciśnienie i %alkoholu, a nie mierzy gęstości. EDIT: Wróć, mierzy, czyli się da sensownie. Edytowane 13 Listopada 2014 przez arkadiuszm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się