5k18a Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Przygotowuję lagera, po tygodniu fermentacji Blg spadło z około 12 do 4,5 i jeszcze trochę potrzymam bo widać , że burzliwa się jeszcze nie skończyła. Podczas mierzenia Blg spróbowałem oczywiście próbkę. Piwo jest świetne bardzo delikatne o barwie bursztynu, mocno mętne. Podczas fermentacji wyczuwałem przyjemne dla nosa nutki owocowe - wiśnie i czereśnie nie było czuć drożdży co mnie zdziwiło.. Tyle o samym piwie Po spróbowaniu piwka uznałem, że muszę koniecznie trochę je dochmielić, ponieważ ma niewiele goryczki a aromat chmielu nie jest zbytnio wyczuwalny. Jaką metodę chmielenia na zimno polecacie? Wrzucić szyszki / granulat do wora i zanurzyć to na cichej, czy może nie szczypać się i zrobić herbatkę? Jeżeli zanurzać w woreczku to jak długo trzymać w fermentatorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Wydawało mi się że wyszukiwarka działała ostatnio... dużo na temat chmielenia na zimno było dam linka bo widzę że nie chce się szukać: http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__hl__%20chmielenie%20%20na%20%20zimno http://www.piwo.org/topic/8103-chmielenie-na-zimno-kilka-watpliwosci/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się