5k18a Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 Przygotowuję lagera, po tygodniu fermentacji Blg spadło z około 12 do 4,5 i jeszcze trochę potrzymam bo widać , że burzliwa się jeszcze nie skończyła. Podczas mierzenia Blg spróbowałem oczywiście próbkę. Piwo jest świetne bardzo delikatne o barwie bursztynu, mocno mętne. Podczas fermentacji wyczuwałem przyjemne dla nosa nutki owocowe - wiśnie i czereśnie nie było czuć drożdży co mnie zdziwiło.. Tyle o samym piwie Po spróbowaniu piwka uznałem, że muszę koniecznie trochę je dochmielić, ponieważ ma niewiele goryczki a aromat chmielu nie jest zbytnio wyczuwalny. Jaką metodę chmielenia na zimno polecacie? Wrzucić szyszki / granulat do wora i zanurzyć to na cichej, czy może nie szczypać się i zrobić herbatkę? Jeżeli zanurzać w woreczku to jak długo trzymać w fermentatorze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 Wydawało mi się że wyszukiwarka działała ostatnio... dużo na temat chmielenia na zimno było dam linka bo widzę że nie chce się szukać: http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__hl__%20chmielenie%20%20na%20%20zimno http://www.piwo.org/topic/8103-chmielenie-na-zimno-kilka-watpliwosci/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now