Jump to content

Lager - chmielenie na zimno


5k18a

Recommended Posts

Przygotowuję lagera, po tygodniu fermentacji Blg spadło z około 12 do 4,5 i jeszcze trochę potrzymam bo widać , że burzliwa się jeszcze nie skończyła. Podczas mierzenia Blg spróbowałem oczywiście próbkę. Piwo jest świetne bardzo delikatne o barwie bursztynu, mocno mętne. Podczas fermentacji wyczuwałem przyjemne dla nosa nutki owocowe - wiśnie i czereśnie nie było czuć drożdży co mnie zdziwiło.. Tyle o samym piwie ;)

 

Po spróbowaniu piwka uznałem, że muszę koniecznie trochę je dochmielić, ponieważ ma niewiele goryczki a aromat chmielu nie jest zbytnio wyczuwalny. Jaką metodę chmielenia na zimno polecacie? Wrzucić szyszki / granulat do wora i zanurzyć to na cichej, czy może nie szczypać się i zrobić herbatkę? Jeżeli zanurzać w woreczku to jak długo trzymać w fermentatorze?

Link to comment
Share on other sites

Wydawało mi się że wyszukiwarka działała ostatnio... dużo na temat chmielenia na zimno było dam linka bo widzę że nie chce się szukać:

http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__hl__%20chmielenie%20%20na%20%20zimno

http://www.piwo.org/topic/8103-chmielenie-na-zimno-kilka-watpliwosci/

;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.