rpaloha Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Witam chciałbym zapytać czy da się teoretycznie wyliczyć kiedy butelkować/keg bez sztucznego nagazowania fermentacja w butelce bez cukru ,głownie chodzi o ale, które chciałbym butelkować po 4-5dniach bez 'dodatków' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 wydaje mi się, że jeśli chciałbyś po burzliwej wlać piwo do butelek, zawsze będzie ryzyko przegazowania/niedogazowania. Można oczywiście robić jakieś testy fermentacji brzeczki, ale ja bym temu nie zawierzał. Nagazowanie będzie oczywiście zależało od momentu, w którym wlejesz piwo do butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 No i będzie masa osadów drożdżowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Ja czasami keguję szybkie Ale, bez refermentacji i sztucznego nagazowania. Używam do tego drożdży London ESB, a piwa nie mają więcej niż 11blg. Pijalne po 10 dniach od zadania drożdży. Ostanie lałem do kega przy 5-6blg (było gdzieś pośrodku). Piwo z kega klarowne i średnio nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Można fermentować w kegu z zaworem ciśnieniowym lub z "rurką fermentacyjną" o wysokości słupa wody 4-5m albo wodę zastąpić rtęcią Do czego nikt nie namawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Gdzieś na forum jest wypowiedź Kolegi (chaba Jana Szały), gdzie opisuje sposób butelkowania piwa niedofermentowanego. Pełne odfermentowanie nastepowało w butelce i przez to nagazowanie. http://www.piwo.org/...ie/#entry152391 Edytowane 3 Grudnia 2012 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się